Šport > Zimski športi
370 ogledov

Hrovat brez nastopa na domačem hribu, v boj štiri Slovenke

Meta Hrovat Profimedia
V Kranjski Gori je vse pripravljeno na jubilejno 60. tekmovanje alpskih smučark za Zlato lisico.

"Ob začetku je kazalo, kot da se podajamo v misijo nemogoče, a sedaj je to vse pozabljeno in proga je pripravljena," je danes v Kranjski Gori dejal vodja priprave proge Janez Slivnik. Ta upa, da ne bo kakšnih posebnih vremenskih presenečenj.

Slovenska vrsta bo računala na štiri tekmovalke, ki se bodo na obeh tekmah podale v lov na prve točke svetovnega pokala alpskih smučark v letu 2024. Na vitranško strmino se bodo oba tekmovalna dneva podale standardne članice ekipe svetovnega pokala alpskih smučark Andreja Slokar, Ana Bucik in Neja Dvornik.

Tem se bo iz ekipe za evropski pokal pridružila tudi Nika Tomšič, ki bo prav tako tekmovala na sobotnem veleslalomu in na nedeljskem slalomu. Tako prvi kot drugi dan tekmovanja se bosta tekmi začeli s prvo vožnjo ob 9.30 in finalno vožnjo ob 12.30.

Meta Hrovat, ki je bila v Kranjski Gori dvakrat tretja v letih 2020 in 2021, na domačem hribu ne bo tekmovala. Stanje smučarke še ni tako dobro, da bi se lahko vrnila na treninge na snegu.

Prijavljenih je 95 tekmovalk za veleslalom in 82 za slalom iz 27 držav, je na novinarski konferenci v Kranjski Gori dejal Tomaž Šušteršič, generalni sekretar 60. Zlate lisice.

"Proga je glede na razmere vrhunsko pripravljena in želimo si le, da napovedane padavine ne bodo preveč vplivale in bo proga zdržala tudi tekmovalke z višjimi startnimi številkami. Pričakujemo obiskovalce iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške in Slovaške," je še dejal Šušteršič. Ta si želi, da tekmovanje vrnejo na pota stare slave s polnimi tribunami navijačev.

zlata lisica 2023 | Avtor: Aleš Fevžer / Zlata lisica Aleš Fevžer / Zlata lisica

Najbolj odgovoren za izvedbo tekmovanja je vodja priprave proge Slivnik, ki je sam v zadnjih dveh tednih v ratraku preživel ogromno ur.

"Naredili smo vse, kar se je dalo. Snega nimamo viška in smo izkoristili prav vsako snežinko, ki jo imamo, da je proga pripravljena za tekme," je dejal Slivnik, ki ga čaka še kakšna neprespana noč. V petek sicer na progi ne bodo izpeljali treninga za udeleženke lisice.

Miha Verdnik, vodja panoge alpsko smučanje, pričakuje vrhunsko tekmovanje. "S pripravo proge sem zelo zadovoljen. Vedel sem, da bo tako, takoj, ko smo se odločili, da za vodjo postavimo Janeza Slivnika. Takrat je bilo jasno, da nič ne bo prepuščeno naključju in tako danes to tudi je."

Verdnik od slovenskih tekmovalk pričakuje, da bodo prav v Kranjski Gori prikazale svoje najboljše predstave v sezoni, v kateri za zdaj Slovenke v tehničnih disciplinah še niso pokazale vsega kar znajo.

V Kranjski Gori niso mogli trenirati, zato pa so se nazadnje tekmovalke pripravljale v Sankt Michaelu, kjer so bili zelo dobri pogoji.

Za najboljšo Slovenko na veleslalomskih in slalomskih progah v pretekli sezoni Bucik se sezona 2023/24 še ni odvila po načrtih. Najboljša je bila na uvodni tekmi z 11. mestom v Söldnu. Proga v Kranjski Gori ji ustreza, pred dvema letoma je bila peta na slalomu, na lanskih veleslalomih na vitranški strmini je bila osma in deseta.

Ana Bucik | Avtor: Profimedia Profimedia

"V letošnji sezoni sem imela do sedaj več trenutkov, ko sem bila jezna in nezadovoljna, kot tistih, ko sem bila vesela. Tekma v Kranjski Gori je ena izmed tistih, ki se jih najbolj veselim, saj sem tu že večkrat dobro tekmovala. Upam, da bom uspela unovčiti te občutke in bom dobro tekmovala ter se veselila v cilju," je dejala Bucik.

Slokar po izpuščeni pretekli sezoni še lovi prave občutke po poškodbi kolena: "Zelo težko je reči, kaj bo v Kranjski Gori. Sem zelo stroga tekmovalka sama do sebe in sem redko zadovoljna. Se pa pozna, da me v lanski sezoni ni bilo na tekmah in ne vem točno, kaj naj rečem, kako dobro mi gre trenutno."

Slalom ji za zdaj gre bolje kot veleslalom, čeprav njen trener Boštjan Božič verjame, da bo znova odlična v obeh disciplinah. Božič se je decembra znova priključil ekipi kot trener Slokarjeve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice