Šport > Zimski športi
155 ogledov

Ilka odšteva dneve, v sezono z najvišjimi cilji

Ilka Štuhec Profimedia
Osebne cilje ima kot vedno postavljene najvišje, vendar pa o njih pred tekmovanjem nerada govori.

Alpska smučarka Ilka Štuhec bo v soboto po devetih mesecih znova stala na startu svetovnega pokala. Štuhčeva je že v Švici, kjer je na ledenikih pilila formo za prvi superveleslalomski tekmi sezone. Na St. Moritz jo vežejo zelo prijetni spomini. Prav na tem prizorišču je osvojila prvi naslov svetovne prvakinje v smuku.

mikaela shiffrin Alpsko smučanje Šport Američani sporočili pomembno novico o Shiffrinovi

Zaradi omejitvenih ukrepov zaradi novega koronavirusa so smučarji in smučarke ostali brez severnoameriške turneje, ki je tradicionalno ponudila uvodne preizkušnje v hitrih disciplinah. Novim razmeram so se morali prilagoditi tudi člani majhne ekipe najboljše slovenske smukačice, ki je več kot ustrezno nadomestilo za južno in severno ameriški sneg našla na švicarskih ledenikih. Novopečena tridesetletnica je v letošnjem poletnem in jesenskem obdobju stalno pripravljalno bazo našla v Saas Feeju. Zato Štuhčeva malo v šali pove, da bi lahko v Švici, ki je postala njen drugi dom, dobila že volilno pravico.

Prvi smukaški preizkušnji alpskih smučark sta na sporedu v drugi polovici decembra v Val d'Iseru v francoskih Savojskih Alpah, za tem pa se Štuhčeva z ekipo predvidoma za kratek čas vrača v Slovenijo. Val d'Isere bo gostil tri tekme, smuka 18. in 19. decembra ter superveleslalom 20. decembra.

Še pred tem pa se bo sezona hitrih disciplin uradno odprla v St. Moritzu z dvojnim superveleslalomskim sporedom. St. Moritz bo pomenil uvodni tekmi sezone 2020/21 za slovensko junakinjo karavane alpskih smučark, ki bo po 281 dnevih premora znova na startu. Štuhčeva, ki bo februarja v Cortini d'Ampezzo napadala tretji zaporedni naslov svetovne prvakinje v smuku, je v svetovnem pokalu nazadnje tekmovala pred devetimi meseci, ko je bila na italijanskem prizorišču La Thuile 23. v superveleslalomu.

Mariborčanka je v St. Moritzu februarja 2017 osvojila svoj prvi naslov svetovne prvakinje v smuku, v superveleslalomu pa je bila 12. V svetovnem pokalu je bila na tem švicarskem prizorišču najboljša marca 2016, ko je bila deveta v superveleslalomu.

Ilka Štuhec | Avtor: Profimedia Profimedia

Osebne cilje ima kot vedno postavljene najvišje, vendar pa o njih pred tekmovanjem nerada govori. Zadovoljna je, da je zdrava in da tudi s posledicami starih poškodb nima težav, ki bi jo lahko ovirala na snegu. Poleti je trenirala v Saas Feeju, dva kampa je opravila tudi v Zermattu in Davosu. Trenirali pa so tudi na nižjih nadmorskih višinah, kjer je več umetnega snega, pogoji pa so zahtevnejši, da je dobila možnost vaditi v najbolj različnih pogojih, do katerih pride tudi na tekmah.

Štuhčeva letos v priprave ni vstopila poškodovana, zato je lahko normalno začela z delom. Seveda bi si želela, da bi na začetku sezone najprej tekmovala v smuku. Se pa s spremenjenim tekmovalnim sporedom sezone ne obremenjuje, saj nanj ne more vplivati.

"Zadnje priprave 'doma' v Saas Feeju so potekale v smeri simulacije tekme. Torej pogoje čim bolj približati tistim, ki bodo na tekmi, kot so podrobnejši ogled proge, poprava malenkosti, manjše spremembe, vse je potekalo po načrtu," je na današnji videokonferenci s slovenskimi novinarji dejala Štuhčeva. "Imeli smo vrhunske pogoje, dejansko najboljše možne, kar smo jih lahko imeli, vreme nam je šlo na roko," je povedala.

Tudi omejitvenim ukrepom se skušajo prilagoditi: "Za vse je enako. Dodatna testiranja, prepoved druženja. Manj se s tem obremenjuješ, boljše je. Je neprijetno, saj ne veš, kje lahko kaj stakneš."

 
Komentarjev 2
  • peizysthe 07:13 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

  • creanarmi 03:58 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za sseks