Šport > Zimski športi
3322 ogledov

Ilka Štuhec razkrila, kako je prebolela covid-19

Ilka Štuhec Instagram
V ekipi iščejo najbolj primerno lokacijo za izvedbo treningov v prihodnjih dneh.

Dvakratna smukaška svetovna prvakinja Ilka Štuhec ne bo nastopila na letošnji Zlati lisici, ki bo zaradi pomanjkanja snega v Mariboru tretjič po vrsti konec tedna v Kranjski Gori.

Novoletni tekmovalni premor po uvodnem delu sezone ni minil v skladu z načrti Ilke Štuhec. Po dobrih občutkih po spodbudni smukaški predstavi v Val d'Iseru in petem mestu so v ekipi načrtovali sklop kondicijskih in snežnih priprav, pomembnih za nadaljevanje sezone, ko se tekmovalni ritem januarja tradicionalno zaostri.

Namesto priprav na nadaljevanje sezone je bila dvakratna svetovna prvakinja v smuku zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus primorana počivati. Po pozitivnem rezultatu pri rutinskem dnevnem hitrem testu je prisotnost virusa potrdil tudi test PCR. Bolezen je prestala z blažjimi simptomi ter bo nastopila na prvih tekmah v hitrih disciplinah v Zauchenseeju, ko bosta 15. in 16. januarja na sporedu smuk in superveleslalom.

andreja slokar Šok Šport Slovenija ostala brez najboljše smučarke

"Lahko rečem, da me je pozitiven test nekoliko presenetil, ker na srečo nisem čutila znakov bolezni. Hvaležna sem, da je brez izrazitih znakov bolezni tudi vse skupaj minilo, da se tudi v dneh pred okužbo nisem družila in potencialno ogrozila širšega kroga ljudi. Zdaj se lahko znova vrnem k delu. Veseli me, da zaradi izolacije nisem bila primorana izpustiti tekem. Iz tega vidika je na nek način dobro, da je do okužbe prišlo ravno v času, ko ni tekem v hitrih disciplinah. Počutim se dobro, zdaj se veselim januarskih tekem in izzivov v nadaljevanju sezone," je na spletni strani sporočila Štuhčeva.

"V zadnjih dveh sezonah svetovni pokal - in mislim, da vsaka ekipa - deluje v zelo nepredvidljivih okoliščinah. Vidimo lahko, da se v smučarski karavani vrstijo okužbe. Okužba pri Ilki in prisilen počitek je seveda onemogočil delo, kot smo ga načrtovali v tem prazničnem decembrskem obdobju. Ampak obenem skušamo pogledati na stvar pozitivno, če se je to že moralo zgoditi, potem se je najbrž zgodilo v najboljšem možnem času. Izpustila ni nobene tekme, hkrati upam, da je zdaj 'varna' tudi za nastop na olimpijskih igrah. Videli bomo, če je bolezen pustila kakšne posledice, ko se bodo treningi stopnjevali. Zdaj moramo nadaljevati pametno in postopoma znova stopnjevati ritem v tekmovalno formo," je poudarila Darja Črnko, vodja ekipe in mama Štuhčeve.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ilka stuhec (@ilkastuhec)

V ekipi iščejo najbolj primerno lokacijo za izvedbo treningov v prihodnjih dneh. Številna zimska središča s primernimi tereni za trening hitrih disciplin so v teh dneh ujeta v snežni metež, kar onemogoča kakovosten trening.

Štuhčevo januarja čakajo trije zaporedni tekmovalni konci tedna. Zaradi napornega ritma pred odhodom na zimske olimpijske igre so se v ekipi odločili, da Štuhčeva ne bo nastopila na Zlati lisici v Kranjski Gori. "Kot domačinka imam Zlato lisico vedno v mislih in načrtih. Tudi če tekme ni na mojem domačem Pohorju. Zlata lisica ima pri meni posebno mesto in v preteklosti sem vedno nastopila, če je bilo le mogoče in smotrno. Žal me letos ne bo, organizatorjem pa želim veliko uspeha pri izvedbi tekmovanja," je organizatorjem spodbudo in podporo namenila Mariborčanka.

V januarju Štuhčevo čakajo tekme v hitrih disciplinah v Zauchenseeju, Cortini d'Ampezzo in Garmisch Partenkirchnu, nato pa bo sledil odhod na Kitajsko, kjer se bo potegovala za svojo prvo olimpijsko kolajno.

Komentarjev 2
  • Ender3 15:43 07.januar 2022.

    Ilka in mama, počasi prihaja čas, da se lotite kakšnega, manj pomembnega opravila in dela. Od nekdanje slave, se bolj težko živi na visoki nogi.

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 12:36 07.januar 2022.

    Po malem in počasi odhaja oz zaključuje.

Sorodne novice