Šport > Zimski športi
976 ogledov

Izjemen nastop Hrobata, spopad titanov najboljšemu smučarju sezone

Miha Hrobat Profimedia
Odermatt v smuku ugnal Kildeja za zlato, Hrobat osmi.

Švicarski alpski smučar Marco Odermatt je novi svetovni prvak v smuku, s čimer je prišel do sploh prve kolajne na SP. V Courchevelu v Franciji je srebro osvojil Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, bron pa presenetljivo Kanadčan Cameron Alexander. Dobro se je odrezal tudi Miha Hrobat, ki je bil najboljši med Slovenci na osmem mestu.

Osemindvajsetletni Hrobat (+1,13) je moral dolgo čakati na start, potem ko se je poškodoval Kanadčan Brodie Seger. Dolg premor pa ga ni zmedel, saj je skozi celotno progo izgubljal zelo malo in na koncu za kolajno zaostal vsega 24 stotink sekunde. Osmo mesto je njegov najboljši izid na SP, v St. Moritzu je bil pred šestimi leti 14.

Miha Hrobat | Avtor: Profimedia Profimedia

Od Slovencev je prvi progo Eclipse presmučal Martin Čater, ki pa je zaostal 3,98 sekunde in zasedel 35. mesto. Za RTV Slovenija je po koncu dejal, da je v srednjem delu najbrž nekaj povozil in posledično imel težave z levim robnikom svoje smučke. Tretji Slovenec Nejc Naraločnik je z zaostankom 2,57 sekunde zasedel 31. mesto.

Odermatt je postal 12. Švicar z zmago v smuku, skupaj pa se je z rojaki podpisal pod 14. zlato odličje. Zadnjo je pred današnjim smukom okoli vratu obesil Beat Feuz pred šestimi leti v St. Moritzu.

Marco Odermatt | Avtor: Profimedia Profimedia

Švicar je odlično opravil svoj nastop in ob prihodu v cilj za 1,09 sekunde prevzel vodstvo. V svetovnem pokalu 25-letni Švicar nikoli ni zmagal v smuku, zabeležil pa je sedem drugih in eno tretjo mesto. Na svetovnem prvenstvu je vendarle dočakal veliki trenutek in slavil v kraljevski disciplini.

"Zlata kolajna je to, po kar sem sem prišel. To je bila zagotovo moja najboljša predstava v smuku, kaj več res ni za dodati. Težko je bilo spremljati Kildeja, kar tresel sem se od nervoze. Trenutno je pač najboljši smukač na svetu in nikoli ne veš, kaj bo prikazal," je za RTV Slovenija v izteku na kratko dejal Odermatt.

Marco Odermatt | Avtor: Profimedia Profimedia

Najbolj se mu je na koncu približal najboljši smukač sezone svetovnega pokala Kilde. Na koncu je zaostal 48 stotink sekunde in osvojil drugo kolajno na letošnjem SP. Drugi je bil tudi v superveleslalomu. V četrtek mu je do zlata, ki ga je osvojil Kanadčan James Crawford, zmanjkala le ena stotinka.

Kanadčani so tudi na drugi tekmi v hitrih disciplinah prišli do kolajne. Alexander (+0,89) je s številko 20 presenetljivo osvojil prvo kolajno na velikih tekmovanjih. Lani je 25-letni Kanadčan presenetljivo slavil na smuku za svetovni pokal v Kvitfjellu.

V ponedeljek bo na SP prost dan, v torek in sredo pa bodo na vrsti paralelne preizkušnje.

 

* Izidi moškega smuka:
 1. Marco Odermatt (Švi)            1:47,05
 2. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)   1:47,53 +0,48
 3. Cameron Alexander (Kan)         1:47,94 +0,89
 4. Marco Schwarz (Avt)             1:47,98 +0,93
 5. James Crawford (Kan)            1:48,06 +1,01
 6. Maxence Muzaton (Fra)           1:48,13 +1,08
 7. Florian Schieder (Ita)          1:48,14 +1,09
 8. Dominik Paris (Ita)             1:48,18 +1,13
  . Miha Hrobat (Slo)               1:48,18 +1,13
10. Thomas Dressen (Nem)            1:48,20 +1,15
...
31. Nejc Naraločnik (Slo)           1:49,62 +2,57
35. Martin Čater (Slo)              1:51,03 +3,98
...
- odstop: Otmar Striedinger (Avt), Brodie Seger (Kan)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice