Šport > Zimski športi
1849 ogledov

Domačini pripravljeni na slavje, popoln polom Slovencev

Martin Čater Profimedia
V alpski kombinaciji zlati kolajni najbližje Pinturault in Schwarz.

Francoz Alexis Pinturault je vodilni po polovici alpske kombinacije na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Franciji. V Courchevelu je v superveleslalomskem delu ugnal Avstrijca, Marca Schwarza in Raphaela Haaserja. Najboljši Slovenec je Martin Čater šele na 31. mestu. Slalom bo na sporedu ob 14.30.

Na prvi moški tekmi SP v Courchevelu je nekoliko presenetljivo najbolje s postavitvijo na progi Eclipse opravil domačin Pinturault s časom 1:08,25. Vseeno bo imel svetovni prvak iz Areja (2019) zahtevno delo v slalomu, saj se mu je na vsega šest stotink sekunde približal branilec naslova iz Cortine d'Ampezzo, Avstrijec Marco Schwarz. Oba sicer v zadnjem času v slalomu ne blestita, zato so v igri za kolajne še nekateri drugi. Tretji čas je zabeležil še en Avstrijec, Raphael Haaser (+0,14). Gre sicer za brata Ricarde Haaser, v ponedeljek dobitnice bronaste kolajne v alpski kombinaciji.

Alexis Pinturault | Avtor: Profimedia Profimedia

Veliko dela pa v slalomu čaka enega izmed favoritov, Švicarja Loica Meillarda, ki si je na 12. mestu nabral 1,34 sekunde zaostanka za vodilnim Francozom. Meillard je letos dvakrat stal na odru za zmagovalce na klasičnih slalomih za svetovni pokal. Norvežan Aleksander Aamodt Kilde je bil sedmi, a se odpovedal kasnejšemu slalomu, medtem ko je najboljši smučar te sezone, Švicar Marco Odermatt, izpustil predzadnja vratca in odstopil. Iz ozadja bo napadal olimpijski prvak v tej disciplini, Avstrijec Johannes Strolz (+2,48).

Slovencev ni bilo v ospredju. Še najboljši je bil Martin Čater na 31. mestu z zaostankom 2,59 za Pinturaultom. Eno mesto in dve stotinki je za Čatrom zaostal Nejc Naraločnik. Mladinski svetovni prvak Rok Ažnoh je bil z zaostankom 3,18 sekunde 37. Miha Hrobat je odstopil v spodnjem delu preizkušnje. Glede na to, da naj bi bila vsa četverica specialisti za hitre discipline, je nerealno pričakovati, da bi na slalomskem delu drastično popravili svoje uvrstitve. Po superveleslalomskem delu so tako pred Slovenci končali smučarji iz Španije in Izraela, med njih pa se je vrnili še celo en Estonec.

V sredo bo v Meribelu na sporedu ženski superveleslalom z Ilko Štuhec, začel se bo ob 11.30. Štiriindvajset ur kasneje bo še moški superveleslalom. Slovenijo bo zastopala ista četverica kot v alpski kombinaciji.

Komentarjev 1
  • Ender3 14:03 07.februar 2023.

    Turizem je, nekaterim zgolj slučajnost !

Sorodne novice