Šport > Zimski športi
3462 ogledov

Kariera je visela na nitki, zdaj je dobil nov veter v krila

Epa
Legendarni avstrijski skakalec je bil pri 29 letih tik pred tem, da vrže puško v koruzo. Zdaj je dobil nov zagon, iz krize ga bo reševal eden največjih strokovnjakov na svetu.

Gregor Schlierenzauer je s 53. zmagami v svetovnem pokalu še vedno najuspešnejši smučarski skakalec vseh časov, vendar že nekaj let zaman išče priključek s svetovnim vrhom.

Nazadnje je v prvi deseterici skupnega seštevka končal sezono 2014/2015, v zadnjem času pa se je resno poigraval z idejo o koncu kariere. 

gregor schlierenzauer | Avtor: EPA EPA
Za pomoč se je obrnil na Wernerja Schusterja, priznanega avstrijskega strokovnjaka, s katerim sta v preteklosti sodelovala na mladinskem nivoju tekmovanja.

Schuster se je po koncu lanske sezone poslovil od mesta glavnega trenerja nemške reprezentance, ker si je želel več časa preživeti z družino, a se je vseeno rade volje odzval povabilu rojaka, kateremu bo poskušal povrniti nekdanjo slavo. "Doma sem bil tri dni, ko me je poklical. Dvomil je, ali bi sploh nadaljeval kariero. Dejal sem mu: 'Gregor, preden se sploh začneva pogovarjati, ne smeš odnehati! Smučarski skoki niso tvoja služba, ampak tvoja strast.' Njegova kariera ni izjemna zato, ker je zašel v krizo, ampak ker je s 16. leti prišel na vrh in v svetovnem pokalu dominiral devet let. To ni uspelo še nikomur doslej. Star je 29 let. Če Noriaki Kasai lahko skače pri 47 letih, potem ne vidim razloga, zakaj ne bi mogel tudi on? Obljubil sem, da mu bom pomagal narediti ustrezne prilagoditve. Zagotovil ni, vendar mora poskusiti," je za avstrijski Der Standard povedal Schuster.

noriaki kasai Relikt Šport Nor podvig večnega Kasasana: pripravljen na 31. sezono!

Schlierenzauer se je v lanski sezoni le dvakrat uvrstil med dobitnike točk svetovnega pokala, poleti pa se je že izkazal z drugim mestom v Hinterzartnu, za kar je zaslužen tudi Schuster. Ob tehniki bosta z novim trenerjem veliko pozornosti namenila tudi njegovemu psihološkemu ustroju.

"Urediti bo treba njegovo mišljenje, ker se je malce izgubil. Takšne športnika, ki veliko razmišlja, so želi vsak trener, saj je popolnoma predan. Da bi se približal najboljšim, je poskusil z raznoraznimi rešitvami, tudi z menjavo opreme. Z mojimi izkušnjami bova to uredila. Vrnila sva se na osnovno tehniko, opremo pa sva zreducirala na standardni paket, da sva se lahko spet osredotočila na športnika," je povedal trener.

 | Avtor: Epa Epa

Schuster svojega varovanca pozna zelo dobro, morda celo bolje kot kdorkoli drug, kar je zagotovo velika prednost. "Hitro sva našla skupni jezik glede tehnike, vendar moram podpreti tudi moje kolege. Gregor v določenih trenutkih ni želel poslušati nikogar, ni dovolil nobene pomoči. To je težko za trenerja. Moja prednost je v tem, da je želel delati z menoj. Pri njem si vedno na preizkušnji. Veliko pričakuje od sebe in enako velja za ljudi, ki delajo z njim."

romoeren Velik borec Šport Hudo bolni skakalec Pahorjev vodič po Holmenkollbakknu

Schuster je spomladi po desetih končal sodelovanje z nemško reprezentanco, da bi se posvetil ženi in dvema sinovoma. Schlierija ne namerava spremljati na vsaki tekmi, bistvo njunega sodelovanja bo trening. "Želim si, da bi skakal celo sezono. Jaz mu bom na voljo za treninge in analizo. Če to ne bo delovalo, potem pač ne bo," je sklenil 50-letni Avstrijec.

werner schuster | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.