Šport > Zimski športi
36089 ogledov

Kilde zagrozil z izstopom: "Rad imam smučanje, toda ..."

Kilde Instagram
Norveški smučar Aleksander Aamodt Kilde ni zadovoljen s trenutnimi razmerami v domači smučarski zvezi.

Eden najboljših alpskih smučarjev zadnjega desetletja Aleksander Aamodt Kilde je trenutno v začetni fazi okrevanja po hudi poškodbi na nedavni smukaški tekmi v Wengnu. Enaintridesetletni dvakratni dobitnik smukaškega globusa je zaradi hude poškodbe živcev začasno pristal na invalidskem vozičku.

V prvi vrsti si mora norveški veteran najprej povrniti sposobnost hoje, šele po tem bo lahko spet razmišljal o vrnitvi na bele strmine. V tem trenutku še ni jasno, ali bo Kilde lahko nadaljeval kariero profesionalnega smučarja. Več o tem TUKAJ.

Kilde | Avtor: Epa Epa
Vrnitev smučarskega zvezdnika pa ne bo odvisna samo od poteka okrevanja, temveč tudi od razmer na norveški smučarski zvezi. Kilde je namreč v intervjuju za NRK povedal, da je trenutno stanje daleč od idealnega in da so spremembe nujno potrebne.

"Zelo rad imam alpsko smučanje, zato se želim vrniti. A če se bom vrnil, bo treba spremeniti določene zadeve pri smučarski zvezi," je bil neposreden Kilde.

Kot enega izmed glavnih problemov je izpostavil nekorekten odnos do norveških zimskih športnikov. "Gre za odnos vodstva, kjer mislijo, da športniki pridejo in grejo. V prihodnje se zna zgoditi, da ne bo nihče več prišel, ker je toliko arogance, da ljudje nočejo imeti opravka z njimi."

Največji kamen spotike so pravice norveških športnikov do sklepanja pogodb izpod okrilja zveze in trženja svoje podobe. "Težko si je zamisliti, da se organizacija, katere član si, bori proti tebi. Trenutno sem osredotočen samo na to, da se spet postavim na noge. Vsekakor pa trenutno stanje ne pripomore k moji situaciji. Priznati moram, da je moje zaupanje na zelo nizki točki. Če vprašate mene, sploh ni dvoma, kaj se mora spremeniti, tj. vodstvo in način vodenja."

Kilde ni želel kazati s prstom, povedal je le, da se kritika nanaša na celoten vodstveni ustroj. "Takšno neprofesionalno vodenje je zame precejšnje razočaranje."

Kilde | Avtor: Instagram Instagram

Srž konflikta, tako Kilde, so tržne pravice smučarjev v okviru reprezentančnega dogovora. Po besedah norveškega smučarja so se pogovori z odgovornimi v zadnjih letih večkrat znašli na mrtvi točki, pri čemer naj bi bila še zlasti problematična neodzivnost predstavnikov zveze in pomanjkanje posluha pri predlogih športnikov za reševanje problematike. 

Prav to naj bi pripeljalo do presenetljive upokojitve komaj 23-letnega norveškega upa Lucasa Braathena, ki je oznanil konec športne poti pred uvodnim veleslalomom tekoče sezone v Söldnu. Braathen je bil pred tem v sporu z zvezo zaradi nedovoljene oglaševalske kampanje z modno znamko.

Kildejeve obtožbe so botrovale hitremu odzivu norveške zveze. V odgovoru za NRK so na zvezi poudarili pomen športnikov in Kildeja povabili k pogovorom na temo modernizacije reprezentančnga dogovora, s katerim bi v največji možni meri ugodili željam obeh strani.

https://styria-media.si/

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.