Šport > Zimski športi
36145 ogledov

Kilde razkril neprijetno resnico: "Ne vem, ali bom še kdaj ..."

Kilde Profimedia
Norveški smučarski zvezdnik je prvič po hudi nesreči v Wengnu stopil pred novinarje. Nekatera njegova razkritja vzbujajo skrb.

Aleksander Aamodt Klide je v prvem javnem nastopu po hudem padcu v Wengu, v katerem je utrpel precej resne poškdobe, priznal, da v tem trenutku še ni jasno, ali bo lahko nadaljeval kariero profesionalnega smučarja.

Enaintridesetletnik je pred dnevi zaključil dvotedensko bolnišnično zdravljenje in se preselil v domačo oskrbo v Innsbrucku, kjer bo nadaljeval z rehabilitacijo po poškodbi rame in živcev v spodnjem delu desne noge. 

Prav poškodba živcev je tista, ki Kildeju povzroča največ skrbi, saj bo okrevanje trajalo precej dlje, kot se je zvezdnik prvotno nadejal.

Norveški as je posledice padca delil tudi s svojimi sledilci na družbenih omrežjih, kjer je bil deležen velike podpore. Ob prvem medijskem nastopu ob vrnitvi v Avstrijo, kjer prebiva že več let, je izbranec ameriške smučarske zvezdnice Mikaele Shiffrin poudaril, da trenutno ne more razmišljati o vrnitvi na bele strmine, saj si mora prej povrniti sposobnost hoje.
Aleksander Aamodt Kilde Preživlja kalvarijo Šport Ni za občutljive želodce: Kilde pokazal "bojne rane" po grozljivem padcu

 | Avtor: Print Screen Print Screen
"Situacija je še vedno nejasna. Sem pozitiven, toda vem, da bo trajalo precej časa. Trenutno še ne morem reči, ali bom še kdaj lahko spet tekmoval na najvišjem nivoju. Za zdaj je pomembneje, da bom lahko spet hodil. Ne razmišljam o vrnitvi na smuči, temveč o tem, kako spet normalno živeti. Sem v zgodnji fazi rehabilitacije. Ker gre za poškodbo živcev, je še veliko nejasnosti," je povedal nekdanji zmagovalec skupnega seštevka in večkratni dobitnik malega globusa v hitrih disciplinah.

Kilde se je nadejal relativno hitre vrnitve v karavano belega cirkusa, a so ga zdravniki v Innsbrucku hitro soočili z neprijetno resnico. "Predvideval sem, da bom kmalu spet smučal, potem pa so mi zdravniki povedali, da se to ne bo zgodilo. Toda upanje vedno ostaja in verjamem, da bom nekoč spet konkurenčen."

Kildeju v teh težkh časih ob strani stoji izbranka Shiffrinova, ki se po lažji poškodbi v Cortini namerava vrniti prihodnji konec tedna v Andori. "Oba bi morala biti nekje drugje, je pa lepo, da sva vsaj skupaj. Običajno imava v tem delu sezone na voljo le nekaj skupnih ur, zdaj pa imava več skupnega česa," je povedal Norvežan, ki je trenutno prikovan na invalidski voziček. 

"Niti poganjati se ne morem sam. Povsem sem odvisen od pomoči drugih. Na srečo mi pomaga družina, sicer bi bilo zelo težko. Slabo spim zaradi hudih bolečin v rami in mečih. Bolečina v nogi je zelo neprijetna. Težko bi jo opisal. Proces zdravljenja se je že začel in nekoliko že lahko obremenim stopalo."

Povedal je še, da za zdaj ni predvidena nobena operacija več, vsi nadaljnji koraki pa bodo odvisni od njegovega napredka.

Aleksandr Aamodt Kilde | Avtor: Profimedia Profimedia

Kilde je samo eden v dolgi vrsti poškodovanih zimskih športnikov, zato je ob koncu medijskega druženja pozval še k razpravi z odgovornimi pri Fisu.

Schmidhofer Šampionka Šport "Lahko sem izredno vesela, da imam še vedno obe nogi"

"Športniki se moramo pogovoriti z odločevalci, kot je denimo Markus Waldner (direktor svetovnega pokala, op. a.). Preveč stvari se nam dogaja. Vsak večer imamo začrtan program, žrebi startnih številk, podelitve nagrad in tako naprej. Vse lepo in prav, če bi bil to samo en dan, ne pa tri dni zapored. Prav tako bi morda morali razmisliti o dodatni zaščitni opremi. Morda bo moj padec pripomogel k spremembam. V Wengnu sem smučal brez zaščitne zračne blazine, a glede na silo udarca nisem tako prepričan, če bi karkoli spremenila," meni Kilde.

Aleksander Aamodt Kilde | Avtor: Instagram Instagram

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri_ 16:56 02.februar 2024.

    Gladiatorski športi terjajo svoj davek...žal!