Šport > Zimski športi
1078 ogledov

Kontroverzno poslednje dejanje prvenstva: prvak uro po koncu diskvalificiran

Smučarski tek, 50 km, Oberstdorf Profimedia
Po diskvalifikaciji Klaeba zlato Iversenu.

Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Oberstdorfu so po zasedanju žirije po zadnji tekmi, tekaški preizkušnji na 50 km v klasični tehniki, zaradi oviranja diskvalificirali zmagovalca Norvežana Johannesa Hoesflota Klaeba. Zlato je tako pripadlo njegovemu rojaku Emilu Iversenu.

Na cilju je sicer Klaebo premagal Iversena in Rusa Aleksandra Boljšunova. Po diskvalifikaciji Klaeba je bron pripadel še enemu Norvežanu Simenu Hegstadu Kruegerju.

Te rezultate je pozneje kot uradne potrdila tudi krovna smučarska zveza Fis, na razplet pa je bilo treba počakati več kot uro.

Smučarski tek, 50 km, Oberstdorf | Avtor: Profimedia Profimedia

Sprva je prestižno tekaško preizkušnjo na 50 km, s katero je danes v nemškem Oberstdorfu padel zastor nad svetovnim prvenstvom, dobil Klaebo. Zanj bi bila današnja zmaga že četrta zlata medalja na SP, pred tem je zmagal v sprintu, ekipnem sprintu in štafeti.

Na terenu je bila bitka - za razliko od sobotne ženske najdaljše, kjer je bila zmagovalka znana že precej pred koncem - izenačena do zadnjih metrov. Še kilometer pred ciljem je bilo v boju za medalje osem tekačev, na koncu pa je tudi nekaj smole preprečilo Boljšunovu, da bi morda prišel do zlata.

V ciljnem sprintu po skoraj 50 kilometrih se je namreč ruski tekač odločno pognal, pri tem pa je prišlo do stika s Klaebom. Ta se je sprva slabše končal za Rusa, saj je dobil svojo palico med noge in jo zlomil ter ostal brez možnosti za enakovreden boj v zadnjih metrih. Klaebo je nato kot prvi prišel do cilja, a je potem žirija to dogajanje vzela pod drobnogled in nazadnje odločila, da je Klaebo oviral tekmeca.

Razlike na cilju med prvo trojico so bile sicer majhne (Iversen je zaostal sedem desetink, Boljšunov sekundo in štiri desetinke). Po diskvalifikaciji Klaeba je tako prvak postal Iversen z 0,7 sekunde prednosti pred Boljšunovom, po novem tretji Krueger pa je za novim zmagovalcem zaostal 8,2 sekunde. Razplet z diskvalifikacijo pa je za medaljo za le štiri desetinke prikrajšal še enega Norvežana Christerja Hansa Holunda, sicer prvaka na tej razdalji s prejšnjega SP leta 2019.

Slovenskih tekačev na zadnji tekmi na SP ni bilo na startu.

* Izidi, moški, 50 km klasično:
 1. Emil Iversen (Nor)           2:10:52,9
 2. Aleksander Boljšunov (Rus*)      + 0,7
 3. Simen Hegstad Krueger (Nor)        8,2
 4. Hans Christer Holund (Nor)         8,6
 5. Jens Burmann (Šve)                25,6
 6. Iivo Niskanen (Fin)               31,4
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.