Šport > Zimski športi
24401 ogledov

Kostelić vrača udarec Fis-u: "Prav neverjetno, kaj počnete"

Emmanuel Couder Epa Emmanuel Couder
Najboljši hrvaški smučar meni, da je Mednarodna smučarska zveza (FIS) na Sljemenu sprejela napačno odločitev.

Na odpoved moškega slaloma v Zagrebu, kjer so zaradi katastrofalnih razmer na meji regularnosti tekmo prekinili po 19 tekmovalcih, se je odzval predtekmovalec na Sljemenu in legenda belega cirkusa Ivica Kostelić

"Žal mi je, da se je to zgodilo," je odpoved, po katero se je podpisal Emmanuel Couder, ki je v Zagrebu nadomeščal direktorja dirk svetovnega pokala Markusa Waldnerja, za Večernji.hr komentiral Kostelić. 

"Škoda, da tekme niso izpeljali dan prej. Zdi se mi, da je bil vodja pod velikim pritiskom z vseh strani. Nisem prepričan, da se on dobro znajde v takšnih situacijah," se boji nekdanji svetovni prvak v slalomu.

Po odpovedi so se nad organizatorje vsule ostre kritike, ker naj bi agresivno pritiskali na Couderja in ga silili v nadaljevanje tekme. Waldner, ki je bil v času zagebške tekme v Adelbodnu, je za Associated Press povedal, da so želeli hrvaški organizatorji na čelu z direktorjem Vedranom Pavlekom prevzeti nadzor nad odločanjem.

"Bili so agresivni, celoten proces odločanja pa je bil nepravilen. Ta tekma je bila slaba reklama za naš šport, na tak način ga naravnost uničujejo," je med drugim dejal visoki predstavnik Fis-a.

Vedran Pavlek Hrvat udaril nazaj Šport FIS z vso silo udaril po Hrvatih: "Uničujete šport!"

Ivica Kostelić | Avtor: Instagram Instagram
Kostelić na drugi strani ni povsem prepričan, da je bila odločitev o odpovedi pravilna. "V svetovnem pokalu smo tekmovali že na slabših progah. Takole iz glave bi lahko naštel vsaj tri ali štiri, kar pomeni, da jih je bilo zagotovo še več," trdi legendarni smučar.

"Najbolj enostavno je reči, da je proga nevarna. Če vedno smučaš samo v brezhibnih pogojih, potem pa se na tekmi srečaš s takšnimi, ki to niso, se ti bo proga zdela nevarna. Veliko smučarjev trenira izključno v vrhunskih pogojih. Zato so proge zamrznjene. Eden od razlogov je ta, da se s tem zmanjšajo možnosti za poškodbo, vendar je to dvorezen meč, saj so zamrznjene proge bolj stresne za telo. Kar se mene tiče, bi najboljši na svetu morali tekmovati v vseh pogojih, še zlasti v slalomu, ki ni tako nevaren zaradi nizkih hitrosti," je povedal Hrvat in pojasnil, zakaj je odločitev Fis-a z vidika organizatorjev tako problematična.

Ana Bucik Zlata lisica Zlata lisica Šport Ana Bucik do izida kariere, Shiffrinova prvič po 2018

"Imamo problem v odnosu med Fis-om in organizatorji. Ne vem, ali je šlo v tem primeru za razkazovanje mišic, vendar je prav neverjetno, da se ima Fis pravico ravnati po svoji volji, vendar za to ne nosi nobene odgovornosti. Ne moreš ukazovati, ne da bi za to odgovarjal. To je zelo nevarno. Predstavniki Fis-a imajo avtoriteto, niso pa odgovorni. Vso tveganje prevzame organizator, kar ni pošteno. Osebno nimam nič proti Couderju, je dober človek, a nekatere vloge pač niso za vsakogar," je sklenil 42-letnik.

Komentarjev 2
  • matermila 13:11 11.januar 2022.

    Že ženska tekma je bila vprašljiva, moški slalom pa bi morali odpovedati že 1.dan,dokončno.

  • ivo5 17:03 10.januar 2022.

    Klasika, Balkan ni nikdar kriv. Enaka zgodba Nole Avstralija.