Šport > Zimski športi
964 ogledov

Kranjec: Nisem Hirscherjev naslednik

žan kranjec Epa
Enajsti januar 2020 bo po zaslugi Žana Kranjca dobil posebno mesto v zgodovini slovenskega alpskega smučanja.

Sedemindvajsetletni tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah je postal prvi Slovenec s prestižno veleslalomsko zmago v Adelbodnu. Z drugo karierno zmago je Žan Kranjec prevzel tudi vodstvo v posebnem veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.

Startna številka ena na četrtem veleslalomu sezone, ki jo je nosil Kranjec, je obetala velike stvari. Na prvi progi, ki jo je postavil njegov trener Klemen Bergant, je Kranjec kljuboval agresivnemu snegu, ki je predstavljal veliko past za predstavnike elitne sedmerice, ter postavil šesti najhitrejši čas.

Zaostanek 24 stotink sekunde za takrat vodilnim Italijanom Luco de Aliprandijem je pomenil odlično izhodišče za napad v drugi vožnji. Slovenski tekmovalec v finalu ni pokleknil pod težo velikih pričakovanj za prvo zmago v Adelbodnu.

Kranjec je poskrbel za 84. slovensko zmago v svetovnem pokalu, upoštevajoč tudi dosežke slovenskih smučarjev in smučark pod jugoslovansko zastavo. Kranjčeva zmaga je 26. slovenska moška zmaga ter, presenetljivo, komaj tretja slovenska moška zmaga na veleslalomih za svetovni pokal. Kljub razkošju 21 veleslalomskih zmag, za katere so poskrbele Mateja Svet (6), Tina Maze (14) in Špela Pretnar (1), je zmaga Slovenca na moških veleslalomih doslej bila zelo redka dobrina.

Prvi Slovenec z veleslalomsko zmago je bil pokojni Boris Strel (Cortina d'Ampezzo 15. 12. 1982), Kranjec pa je vzel obe veleslalomski zmagi po osamosvojitvi, najprej Saalbach-Hinterglemm (19. 12. 2018) in zdaj še Adelboden.

žan kranjec Odslej v rdečem Šport Sanjska predstava Kranjca za drugo zmago v karieri

"Sem zelo vesel, kar je seveda normalno. Vsaka tekma, ki jo zmagam, mi veliko pomeni. To je moja druga zmaga v karieri. Veleslalom v Adelbodnu je po mojem mnenju ena največjih, če ni največja klasika v svetovnem pokalu. Izjemni občutki, tudi sezona gre zaenkrat zelo dobro in upam, da nadaljujem v tej smeri," je po zmagi maloštevilni slovenski novinarski ekipi na tem švicarskem prizorišču dejal Kranjec.

Drugič v zgodovini je bilo mogoče slišati slovensko himno v Adelbodnu. Prvič 20. februarja 2000, ko je na slalomski tekmi zmagal Matjaž Vrhovnik.

Kranjec je na drugi progi pripravil pravo mojstrovino, ko se je rešil iz napak, ter v slogu velikega zmagovalca zavzel prestol, na katerem je v zadnjih dveh sezonah sedel Marcel Hirscher.

"V drugi vožnji sem se dosti bolje počutil, bolj napadal. Bil sem hitrejši v primerjavi z ostalimi, so se mi pa dogajale tudi napake, tudi na ciljni strmini, a sem na srečo v zgornjem in v srednjem delu dosti boljše vozil, da je bilo na koncu dovolj za zmago," pravi Kranjec.

"Zaradi napak, ki so se mi dogajale na progi, si nisem mislil, da bom prevzel vodstvo ob prihodu v cilj. Na takšni tekmi, ko je šlo tako na tesno, kot na tej, si nisem mislil, da bo moja vožnja dovolj dobra. Zato je še toliko lepše, ko prideš v cilj in zagledaš zeleno barvo," se je smejalo Kranjcu.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

Kljub prestižni zmagi, za katero je prejel nagrado v višini 45.000 švicarskih frankov (41.600 evrov), ostaja skromen in realen: "Za naslednika Marcela Hirscherja se ne bi imenoval tudi, če zmagam vse veleslalome, je on zmagoval zraven še na slalomih. Ne vem, če bom kdaj stopil v Marcelove smučarske čevlje, sem pa vseeno zelo zadovoljen z današnjo zmago."

Kranjec je postal prvi Slovenec po Tini Maze, ki je prevzel vodstvo v posebnem seštevku veleslaloma v svetovnem pokalu. In tega vodstva ne namerava zgolj braniti do konca sezone v Cortini d'Ampezzo, ampak želi napadati na vsaki od še preostalih petih tekem.

Kranjec je v tej sezoni daleč najboljši Slovenec tudi v skupnem seštevku. S tretjimi stopničkami v tej sezoni, dvakrat je bil tretji (Sölden, Alta Badia), najslabši četrti je bil v Beaver Creeku, je osmi skupno. Tako visoko še ni bil nikoli.

"Vsako tekmo bom vzel posebej, poskusil najboljše odtekmovati, kolikor se bo dalo. Sem že dokazal, da sem lahko dober na vsakem terenu, najboljši oziroma konkurenčen," napoveduje Kranjec, ki bo v nedeljo skupaj s Štefanom Hadalinom zastopal Slovenijo tudi na nedeljski slalomski tekmi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.