Šport > Zimski športi
2976 ogledov

Slovenija tega ne pomni od časov Tine Maze

žan kranjec Epa
Z zmago v Adelbodnu je najboljši slovenski smučar oblekel rdečo majico vodilnega v veleslalomski razvrstitvi. Slovenija še nima malega veleslalomskega globusa v moški konkurenci. V ženski sta ga doslej osvojili Mateja Svet (1988) in Tina Maze (2013).

Za Žanom Kranjcem je odličen prvi del sezone. Na štirih že izpeljanih veleslalomih se je trikrat zavihtel na stopničke, enkrat je pristal tik pod njimi. Po sobotni zmagi na veleslalomski klasiki v Adelbodnu v Bernskem višavju je prvič v karieri prevzel vodstvo v posebnem veleslalomskem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev.

žan kranjec Odslej v rdečem Šport Sanjska predstava Kranjca za drugo zmago v karieri

Z dvema zmagama in šestimi uvrstitvami na zmagovalni oder je najuspešnejši slovenski alpski smučar v moškem veleslalomu v zgodovini. Sezono 2019/20 je odprl s tretjim mestom na veleslalomski ledeniški premieri nad Söldnom, nato je bil četrti v Beaver Creeku, tretji v Alta Badii.

Z zmago na najtežji veleslalomski preizkušnji na sloviti progi Chünisbergli je 27-letni Vodičan vložil uradno kandidaturo za mali kristalni veleslalomski globus, ki ga bodo zmagovalcu seštevka zime v tej disciplini podelili marca na finalu sezone v Cortini d'Ampezzo.

Prvi veleslalomist sveta

Kranjec je kot prvi Slovenec po Tini Maze, ki je na veleslalomih za svetovni pokal zbrala 14 zmag in 28 stopničk, in kot prvi Slovenec v moški konkurenci prevzel vodstvo v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala. Rdečo majico vodilnega bo prvič imel oblečeno na veleslalomu v Garmisch-Partenkirchnu 2. februarja.

Do zmagovalnega odra na finalu v Cortini je še dolga pot. Na sporedu je še pet veleslalomov. Prva sezona po koncu ere slalomskega in veleslalomskega virtuoza Marcela Hirscherja pa je za zdaj zelo nepredvidljiva. Vsak od veleslalomov je izstrelil na vrh drugega zmagovalca.

žan kranjec Alpsko smučanje Šport Kranjec: Nisem Hirscherjev naslednik

Francoz Alexis Pinturault je bil najboljši v Söldnu, Američan Tommy Ford v Beaver Creeku, Norvežan Henrik Kristoffersen je zmagal v Alta Badii, Kranjec v Adelbodnu.

Kranjec vodi z 270 točkami. V zgoščeni moški veleslalomski konkurenci Kristoffersen na drugem mestu zaostaja zgolj 17 točk, Pinturault na tretjem ima 98 točk manj. V veleslalomu je na voljo še 500 točk.

Februarja in marca prihajajo prizorišča, na katerih Kranjec doslej ni blestel oziroma je od zadnjih nastopov minilo že nekaj časa. Garmisch-Partenkirchen, Naeba na Japonskem, Hinterstoder, Kranjska Gora in Cortina bodo prinesli letošnjega lastnika veleslalomskega globusa, ki bo na prestolu nasledil Marcela Hirscherja. Avstrijski as je osvojil zadnjih pet globusov po vrsti od leta 2015.

žan kranjec | Avtor: Epa Epa

Trener Klemen Bergant in Kranjec se zavedata, da bo treba na vsaki od tekem iti na polno, če bo hotel postati tretji Slovenec z veleslalomskim globusom po Mateji Svet (1988) in Tini Maze (2013).

"Zdaj ni več Hirscherja, ki je ponavadi večino tekem zmagal, ampak tudi v prejšnjih letih sta bila na drugem in tretjem mestu Pinturault in Kristoffersen," veliko razliko s prejšnjimi sezonami izpostavlja Bergant, ki pa seveda tudi v nadaljevanju sezone stavi na Slovenca.

"Saj ste videli drugi tek v Adelbodnu, da je šel res na polno. To, kar je naredil do prve napake na vrhu, ne vem, če se da trenutno s to opremo, oziroma tako kot se konkurenca smuča, če se da še hitrejše smučati. Tudi srednji del je bil fenomenalen, do tistih dveh napak pred ciljem, ko je prav zaradi svoje telesne pripravljenosti sploh prišel v cilj. Večina drugih smučarjev ne bi," je bil še poln vtisov po veličastnem sobotnem zmagoslavju Kranjca v Adelbodnu.

Ilka Štuhec Kombinacija Šport Ilka Štuhec po vzpodbudni soboti doživela razočaranje

Kranjec je trenutno v življenjski formi in tudi psihično zelo močan: "Mislim, če si šesti po prvem teku, 24 stotink za prvim, da točno veš, da lahko zmagaš, pa da se odločiš in se tako dol vržeš, kot se je on vrgel, mislim, da je psihično dozorel."

Je pa za samozavest Kranjca tudi zelo pomemben material. Bergant je glede tega zelo jasen: "Žan ima najboljši material na svetu, Rossignol je najboljša smuča v veleslalomu že nekaj let. Redke so tekme, kjer ni najboljši. Drugače tukaj sploh ni debate, imamo super dobrega serviserja. Če nimaš 'paketa', potem ne moreš sploh razmišljati o tem, da bi zmagal na tekmi svetovnega pokala."

Za Berganta tudi ni presenečenje, da je Hrvat Filip Zubčić zasedel drugo mesto: "Šlo je za 'prvenstvo bivše države'," v šali pove Bergant in doda: "Pred Söldnom sem povedal, da so Švicarji zelo dobri, čeprav ne tekmujejo tako dobro, kot so bili pripravljeni oktobra. Z Zubčićem smo prvič prišli skupaj konec septembra in takoj sem videl, da je zelo dober."

Štefan Hadalin Slalom Šport Yule drugič zapored, Hadalin do solidne bere točk
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.