Šport > Zimski športi
1000 ogledov

Kranjec sezono odprl s stopničkami!

Žan Kranjec Epa
Kranjec tretji na ledeniški uverturi nove sezone.

Švicar Marco Odermatt je zmagovalec uvodnega veleslaloma sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev 2021/22.

Na ledeniku Rettenbach pa si je stopničke priboril tudi slovenski as Žan Kranjec, ki je na 3. mestu zaostal 10 stotink sekunde za zmagovalcem ter tri stotinke za drugouvrščenim Avstrijcem Rolandom Leitingerjem. V finalu sta sicer nastopila dva Slovenca, Štefan Hadalin je končal na 25. mestu.

Kranjcu je zelo dobro kazalo že po prvi vožnji, katero je končal na četrtem mestu s 27 stotinkami zaostanka za prvo senzacijo dneva, Leitingerjem.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

Slednji se je na mesto vodilnega izstrelil s startno številko 19, preskočil vse člane prve jakostne skupine ter prehitel tudi člane elitne sedmerice.

Svetovni prvak Francoz Mathieu Faivre je na drugem mestu zaostajal 19 stotink sekunde, Švicar Marco Odermatt pa 21 stotink. Konkurenca je bila zelo strnjena, kar 11 tekmovalcev se je po vodilnem Avstrijcu razvrstilo v devetih desetinkah sekunde.

Pred nastopom Kranjca v drugi vožnji je v cilju vodil Švicar Gino Caviezel, ki je bil po opravljeni strmini že v prednosti pred Kranjcem, ki pa je najboljše prihranil za spodnji del, ko je z 29 stotinkami sekunde prevzel vodstvo. Stopničke so bile že zelo blizu...

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

Nato je nastopil izjemni Odermatt, ki je kljub eni večji napaki uspel Kranjca premagati za 10 stotink, a se je slavje v slovenskem taboru lahko začelo že po naslednjem tekmovalcu, saj je Mathieu Faivre v drugo odpovedal ter končal šele na enajstem mestu.

Na startu je tako bil le še tridesetletni predstavnik avstrijske ekipe, ki doslej še nikoli ni stal na stopničkah, če izvzamemo tretje mesto na paralelnem veleslalomu v Alta Badii. Toda Leitinger ni klonil pod pritiskom, s še enim odličnim nastopom je za tri stotinke premagal Kranjca ter končal na drugem mestu.

Kranjec je bil v Söldnu na stopničkah že pred dvema letoma, ko je bil prav tako tretji, leta 2016 pa je pristal tik pod stopničkami na četrtem mestu.

Lani je bil na tekmovalnem uvodu v sezono na Tirolskem sedmi. Po prvi vožnji je bil drugi, v drugo pa je na nemirni podlagi, ki mu ne leži, vpisal 17. čas.

Pred začetkom sezone se je odločil za novo opremo, daljše smuči in očitno se je menjava obrestovala že na uvodni tekmi sezone. Na stopničkah je bil v minuli zimi enkrat z drugim mestom na veleslalomu v Santa Caterini.

Po Söldnu bo naslednji veleslalom šele 11. decembra v Val d'Iseru. Pred tem se bo karavana 13. in 14. novembra ustavila še v Lech/Zürsu, kjer bosta paralelni tekmi.

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:52 24.oktober 2021.

    Lepa novička! Prav paše v poplavi samega negativizma!

Sorodne novice