Šport > Zimski športi
88 ogledov

Lampičeva na uvodu do vzpodbudnega rezultata

Tour de Ski start ženske Epa
V Lenzerheideju se je začela tekaška novoletna turneja.

Norvežanka Therese Johaug je zmagala na tekmi za svetovni pokal v smučarskem teku v Lenzerheideju na 10 km v prosti tehniki s skupinskim startom. Druga je bila Norvežanka Heidi Weng, ki je zaostala 12,3 sekunde, tretja pa Švedinja Ebba Anndersson (+12,9).

Najboljša Slovenka Anamarija Lampič je bila 17. (+50,0). Anita Klemenčič je bila 64. (+ 3:34,4), Katja Višnar 65. (3:42,4), Vesna Fabjan pa 71. (3:58,0) med 74 uvrščenimi.

"Sem zelo zadovoljna. V zadnjem krogu je bila pred mano skupinica tekmovalk, ki sem jo ujela, a je na žalost nisem mogla prehiteti, a tako pač je. Tekem bo še veliko in bo še čas za to. Proga mi je ustrezala in rezultat je tukaj," je povedala Lampičeva. Od četrtka se znova ubada z bolečinami v hrbtu, potem ko so masaže že ublažile bolečine, a so te ob prihodu v Švico znova postale intenzivnejše.

"V zadnjem krogu sem ujela skupinico, porabila sem precej energije, upala sem, da se bom na spustu malo odpočila in da bom v drugi polovici kroga držala njihov tempo in napadala. Ni mi uspelo, v zaključku sem imela čisto trde noge, dve tekmovalki sta me še prehiteli, sicer pa bi bila 15.," je dodala Lampičeva.

Norvežanka Ingvild Flugstad Oestberg, lanska zmagovalka turneje, je bila po težavah s težo na svoji prvi tekmi v svetovnem pokalu v tej zimi četrta, s 13,1 sekunde zaostanka za vodilno v skupnem seštevku pokala in desetkratno svetovno prvakinjo Johaugovo. Enaintridesetletna Johaugova je znova dotolkla tekmice in s tem postala glavna favoritinja za skupno zmago na prestižni novoletni turneji.

Tour de ski se bo nadaljeval v nedeljo, ko bosta prav tako v Lenzerheideju na programu sprinta. Nato se bodo tekači merili še v Dobbiacu na tekmah na razdaljah in v zasledovanju (torek in sreda), zaključek pa bo znova v dolini Fiemme. Prvič bodo na cilj turneje tekli s skupinskim startom in ne v zasledovanju kot v preteklosti.

Planica smučarski tek Smučarski tek Šport Ekstremna Planica ugajala Skandinavcem

Tour de Ski moški | Avtor: Epa Epa

Na prvi moški tekmi 14. novoletne turneje je bil na 15 km prosto s skupinskim startom najboljši Rus Sergej Ustjugov. Drugi je bil Johannes Hoesflot Klaebo, lanski zmagovalec turneje iz Norveške, tretji pa Rus Aleksander Boljšunov, oba sta zaostala štiri sekunde. Miha Šimenc, edini slovenski predstavnik na 15 km, je bil 79. (+3:02,0) med 86 uvrščenimi. 

Na moški tekmi pa je bilo veliko bolj izenačeno. Le Ustjugov, zmagovalec turneje izpred dveh sezon, si je slab kilometer pred ciljem s silovitim pospeškom pritekel dovolj prednosti za zmago, ki je ni mogel v zaključku nihče ogroziti, a je prva deseterica prišla v cilj v razmaku desetih sekund ali manj. Kar dolgo pa je trajalo, da sta bila znana drugi in tretji na tekmi, po fotofinišu je bil boljši Klaebo, ki je, tako kot Johaugova, povečal vodstvo v skupnem seštevku pokala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.