Šport > Zimski športi
1845 ogledov

Na ledeniški uverturi v Söldnu vrnitev Andreje Slokar

Andreja Slokar Profimedia
Na ledeniku v Söldnu se bo z današnjim veleslalomom začela nova sezona ženskega svetovnega pokala v alpskem smučanju. Prvič po več kot letu dni bo nastopila povratnica po poškodbi Andreja Slokar.

Zadnji oktobrski konec tedna je Sölden oziroma ledenik Rettenbach prizorišče uvodnega dejanja 58. izvedbe svetovnega pokala v alpskem smučanju. Sobota je v znamenju ženskega veleslaloma tudi s tremi Slovenkami.

Nastopile bodo Ana Bucik, Andreja Slokar in Neja Dvornik. Lani je ženski söldenski veleslalomski uvod odpadel zaradi slabega vremena.

svetovni pokal Kranjska Gora Podkoren Vitranc slalom alpsko smučanje Snučanje Šport Po debatah so se pri Fis pripravljeni prilagoditi

Slovenska vrsta izrazite favoritinje nima. Meta Hrovat, ki je bila po tekmovalni upokojitvi Tine Maze in Ane Drev najboljša slovenska veleslalomistka v ženski konkurenci, po enoletnem premoru še ni pripravljena za vrnitev na tekmovalne proge.

Najboljše izhodišče bo imela Bucik, ki si je s tekmovalno stanovitnostjo v pretekli sezoni prigarala članstvo v prvi veleslalomski jakostni skupini. Nastopila bo s startno številko 11.

Bucik je v zadnjih letih vedno bolj domača v veleslalomu, letos prvič začenja sezono med prvo petnajsterico v tej disciplini, zato upa, da bo začetek v Söldnu lažji. Na veleslalomih je bila trikrat del najboljše deseterice, najboljši dosežek pa ji je uspel letos januarja z osmim mestom v Kranjski Gori.

Lucas Braathen Boj z zvezo Šport Šokantna upokojitev mladega smučarskega šampiona

V Söldnu je na sedmih nastopih dvakrat osvojila točke z 21. in 23. mestom v letih 2020 in 2019. Na startu bosta tudi povratnica po poškodbi Andreja Slokar in Neja Dvornik. Slokar je bila na edinem svojem nastopu v Söldnu doslej, pred dvema letoma, 14. Dvornik pa na tej tekmi še ni bila med dobitnicami točk. Dvornik ima startno številko 42, Slokar 50.

Andreja Slokar je zadnja slovenska zmagovalka tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Tina Maze je edina Slovenka, ki se ponaša z zmago v Söldnu. Na najvišji stopnički na tem veleslalomu je stala trikrat, leta 2002 z delitvijo prvega mesta s še dvema tekmovalkama, Avstrijko Nicole Hosp in Norvežanko Andrino Flemmen, ter v letih 2005 in 2012.

Prva favoritinja je zadnja zmagovalke te tekme iz 2021 Mikaela Shiffrin, svetovna prvakinja v disciplini in nosilka velikega kristalnega globusa za skupno zmago ter zmagovalka veleslalomskega in slalomskega seštevka v minuli sezoni svetovnega pokala.

Američanka je v pretekli sezoni svetovnega pokala zmagala na sedmih od desetih veleslalomov. V karieri je osvojila rekordnih 88 zmag v svetovnem pokalu, od tega ima 21 veleslalomskih. Kar je največ med ženskami.

Mikaela Shiffrin Alpsko smučanje Šport Moser-Pröll o Shiffrin: "Danes se po takih klancih sploh ne bi spuščali!" Odermatt Kaj zdaj? Šport Najboljši smučar na svetu o bitki s Fisom: "Ničesar nisem dobil v pisni obliki"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.