Šport > Zimski športi
17 ogledov

Marguč do naslova svetovnega prvaka

Rok Marguč si po srebrni kolajni v La Molini zdaj želi še zlato. (Foto: Reuters) Reuters
Slovenski deskar Rok Marguč je na svetovnem prvenstvu v Stonehamu v paralelnem slalomu osvojil zlato kolajno, s tem pa je postal najboljši slovenski deskar vseh časov.

To je bila namreč že njegova tretja kolajna na svetovnih prvenstvih, za Slovenijo pa sedma, po dve imata tudi Rok Flander in Žan Košir, oba po eno zlato in srebrno.

Marguč, ki je branil bronasto kolajno s prejšnjega prvenstva v La Molini (v Španiji je osvojil tudi srebro v veleslalomu), je v izločilnih bojih najprej premagal Rusa Andreja Soboljeva, nato Švicarja Kasperja Flütscha, v polfinalu najboljšega v kvalifikacijah (Marguč je bil peti) Avstrijca Andreasa Prommeggerja, v finalu pa izgubil prvo vožnjo proti Američanu Justinu Reiterju, a v drugo zaostanek nadoknadil.

''Nisem se predal''

"Fantastično, po dveh manj žlahtnih kolajnah sem zdaj svetovni prvak. Razmere so mi bile pisane na kožo, trda proga, ki mi tudi po konfiguraciji ustreza. Po prvi vožnji finala, v kateri sem izgubil, se nisem predal. Vedel sem, da je modra proga hitrejša od rumene, med lovljenjem Reiterja nisem obupaval, vedel sem, da moram biti osredotočen in potrpežljiv, kar mi je uspelo. To je najlepše povabilo slovenskim navijačem, da 8. februarja pridejo na naslednjo tekmo svetovnega pokala, ki bo pri nas na Rogli. To bo zagotovo najboljša tekma letos," se je smejalo 26-letnemu Celjanu, ki v svetovnem pokalu še nima zmage.

Jernej Demšar je zasedel 16. mesto, potem ko je v osmini finala izgubil proti Prommeggerrju, Rok Flander je v kvalifikacijah odstopil, Žan Košir, četrti s paralelnega veleslaloma, pa je kljub hudim bolečinam v hrbtu, ki jih je dobil po padcu na petkovi tekmi, poskusil nastopiti, a je po prvi kvalifikacijski vožnji uvidel, da ne bo šlo.

Pri ženskah je zmagala Rusinja Svetlana Tudegeševa pred Švicarko Patrizio Kummer, Glorija Kotnik je zasedla 22. mesto.

Svetovno prvenstvo, Quebec, paralelni slalom (M):

1. Rok Marguč (Slo)
2. Justin Reiter (ZDA)
3. Roland Fischnaller (Ita)
4. Andreas Prommegger (Avt)
5. Simon Schoch (Švi)
6. Benjamin Karl (Avt)
7. Kaspar Flütsch (Švi)
8. Nevin Galmarini (Švi)
...
16. Jernej Demšar (Slo)
31. Žan Košir (Slo)

Svetovno prvenstvo, Quebec, paralelni slalom (Ž):

1. Jekaterina Tudegeševa (Rus)
2. Patrizia Kummer (Švi)
3. Amelie Kober (Nem)
4. Hilde-Katrine Engeli (Švi)
5. Marion Keiner (Avt)
6. Isabella Laböck (Nem)
7. Natalija Soboljeva (Rus)
8. Tomoka Takeuči (Jap)
...
22. Gloria Kotnik (Slo)

Komentarjev 1
  • BenX 06:26 28.januar 2013.

    adijo pamet... bravo! :)