Šport > Zimski športi
2024 ogledov

Mastnak s srebrno kolajno

Tim Mastnak
Tim Mastnak v finalu paralelnega veleslaloma na svetovnem prvenstvu izgubil proti Rusu.

V osmini finala paralelnega veleslaloma se je v Park Cityju med osmerico najboljših zanesljivo najprej prebil Žan Košir, ki je na rdeči progi premagal Italijana Aarona Marcha. Tim Mastnak se je odločil za modro progo in prepričljivo vodil, ko je njegov tekmec Elias Huber iz Nemčije ob lovljenju Slovenca napravil napako v spodnjem delu proge in odstopil. 

V četrtfinale se je prebilo pet tekmovalcev, ki je v prvo nastopilo na modri progi in trije, ki so se spopadli z rdečimi količki. Koširja je čakal dvoboj s starim znancem Vicom Wildom, Mastnaka pa z Lukasom Mathiesom. Slovenca sta se znova odločila za isti barvi. Naturalizirani Rus je še enkrat več dobil obračun s Koširjem, ki je po napaki odstopil, Mastnak pa se je z dobrim zaključkom prebil v polfinale, Avstrijca je premagal za 31 stotink. Vsi štirje polfinalisti so v četrtfinalu nastopili na modri progi.

V polfinale sta se poleg Wilda in Mastnaka prebila še Dmitri Loginov in Stefan Baumeister. Najprej je bil na sporedu povsem ruski dvoboj, Slovenec pa se je pomeril z Nemcem. Mastnak se je še enkrat odločil za modro progo, njegov tekmec pa je hitro storil napako in precej zaostal. Mastnak se je nato mirno odpeljal do ciljne črte, Nemec pa je še enkrat padel. Ruski obračun je pripadel 19-letnemu Loginovu.

Ta je kot zmagovalec kvalifikacij v finalu še enkrat več izbral modro progo, slovenski deskar pa je bil tako prisiljen prvič nastopiti na rdeči. Mastnak je že po nekaj metrih storil veliko napako in odstopil, Loginov pa je po lovoriki mladinskega svetovnega prvaka osvojil še člansko zlato. Baumeister si je privozil bronasto odličje. Košir je bil na koncu peti.

Drugi in četrti v kvalifikacijah

Mastnak in Košir sta si sicer v kvalifikacijah pripravila lepo izhodišče za napad na kolajne. Mastnak se je v finale uvrstil z drugim, Košir pa s četrtim kvalifikacijskim časom. S tem sta si pridobila pravico do izbire proge v prvih izločilnih bojih. Kar nekaj favoritov je v moški konkurenci ostalo brez uvrstitve med šestnajsterico najboljših.

Mastnak, zmagovalec prve tekme sezone v Carezzi, in Košir, trikratni dobitnik olimpijske kolajne ter srebrn s paralelnega veleslaloma prvenstva pred štirimi leti v Kreischbergu, sta bila žal edina Slovenca v izločilnih bojih. V finale najboljših 16 se nista uvrstila Rok Marguč, ki ima na svetovnih prvenstvih že štiri kolajne, in Gloria Kotnik.

Marguč je bil v kvalifikacijah 25., na rdeči progi je dosegel celo drugi čas, na modri pa bil prepočasen. Tretji čas je na rdeči progi dosegla tudi Kotnikova, na modri pa je bila diskvalificirana in tako ostala brez uvrstitve. Pri moških je bil na obeh progah najhitrejši Loginov, pri dekletih pa so kvalifikacije pripadle Nemki Selini Jörg. 

Ta je kasnej v ženskem velikem finalu premagala Rusinjo Natalio Sabolevo, mali finale je pripadel Švicarki Ladini Jenny.

Jutri bosta na sporedu še tekmi v paralelnem slalomu.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice