Šport > Zimski športi
20 ogledov

Mikaela zaključila v slogu, Tina v drugo ni prišla na start

Tina Maze slalom Courchevel
1/10
Reuters
Mikaela Shiffrin je prepričljivo najbolje opravila z zadnjim slalomom. Za njo sta se zvrstili Frida Hansdotter in Marlies Schild, enak je tudi vrstni red v slalomskem seštevku. Tina Maze si je v prvi vožnji privozila več kot pet sekund zaostanka in v drugo sploh ni startala. Lara Gut je odstopila na prvi progi.

Prvo progo je postavil trener Tine Maze Mauro Pini, ki se je odločil za zelo zahtevno postavitev v slogu Anteja Kostelića. Vratca je postavil v kratkih razmakih in precej narazen, kar je ustrezalo le tehnično najbolj podkovanim smučarkam. Vse skupaj je bilo najbrž narejeno z namero, da se iz tekme izloči Lara Gut, ki v slalomu ne blesti, a na žalost slovenskih navijačev se ekipi Team to aMaze ni izšlo povsem po načrtih, saj je tudi Črnjanka ostala preveč zadaj za omembe vredno bero točk.

Kot prva je startala Mikaela Shiffrin, najboljša slalomistka sezone si je prismučala lepo prednost (+1,70) pred Mario Pietilae-Holmner, ki je startala kot druga. Bernadette Schild je odstopila. Frida Hansdotter se je uspela še najbolj približati Shiffrinovi (+1,57), Marlies Schild je zaostala za vsemi predhodnicami (+2,08). Anna Swenn-Larsson proge ni uspela dokončati, tako kot vse smučarke je imela veliko težav na progi. Marie-Michele Gagnon je za Shiffrinovo zaostala za več kot tri sekunde in pol (+3,65). Med najboljše sta se uspeli zavihteti še Šarka Strachova (+1,76) in Kathrin Zettel (+2,00), ki sta prvo vožnjo zaključili za obema najboljšima Švedinjama na četrtem oziroma petem mestu.

Mazejeva je že v zgornjem delu zaostala za več kot dve sekundi in pol, v cilju pa si je nabrala kar 5,65 sekunde zaostanka za Shiffrnovo. Tina se je praktično vdala že nekaj vratic pred ciljem, vožnjo je končala povsem brez žara in se uvrstila na zadnje mesto (+5,65). Gutova je hitro odstopila, proga njenega nekdanjega trenerja je bila veliko prezahtevna zanjo. Prvo progo je sicer dokončalo 20 od 26 tekmovalk, povsem pri repu razpredelnice je bila Mazejeva.

Tina v drugo ni prišla na start

Tina se v drugem teku ni pojavila na startu. V drugem teku pravzaprav ne bi imela veliko možnosti zaradi velikega zaostanka, a vseeno je poteza Črnjanke pustila slab priokus. Ob vseh negotovostih v taboru najboljše slovenske športnice je nezadovoljstvo udarilo na dan, saj Mazejva na prvi progi ni delovala preveč zavzeto. Po poročanju TV Slovenija je Tina pred finalno vožnjo želela že odpotovati v domovino in tako izpustiti tudi nedeljski veleslalom, kjer je ena glavnih favoritinj. To naj bi ji ekipa prepovedala.

Možnost svojega odhoda po koncu sezone je pred nekaj dnevi omenil tudi Andrea Massi, negotova je tudi prihodnost Pinija, ki težko sprejema neprofesionalnost svojih varovank. Edina dobra novica za Team to aMaze je to, da je tokrat odstopila tudi nekdanja Pinijeva varovanka Gutova in tako ima Tina pred veleslalomom vsaj še teoretične možnosti za preboj na tretje mesto v svetovnem pokalu, za Švicarko zaostaja za 92 točk.

Massi: Ne vem, kaj ji je bilo

"Zjutraj se je počutila slabo in ne vem, kaj je bilo. Do ogrevanja je nisem videl, na ogrevanju pa ji ni bilo slabo. Rekel sem ji, da ji ni treba startati. Vseeno je šla na start in odpeljala slabo. Prvi sem, ki sem za to, da se ne štarta, če se počuti slabo. Čeprav slalom recimo ni tako nevaren kot smuk, pa vseeno ni dobro voziti, če se počuti slabo. Upam, da je to poslušala kot strokovni nasvet in ne kot provokacijo. Bomo čim prej uredili stvar," je po tekmi za Val202 dejal vodja Tinine ekipe Andrea Massi.

Shiffrinova zaključila v slogu

Pred nastopom zadnje peterice je vodila Marlies Schild, sicer šesta po prvi vožnji. Zettlova je zaostala za dve stotinki za rojakinjo, še dve stotinki več je ostala zadaj najboljša domačinka Wendy Holdener, ki je vodila pred nastopom starejše Schildove. Četrta po prvi vožnji, Slovakinja Strachova, je v drugo pokvarila svojo uvrstitev.

Za izkušeno Avstrijko je ostala tudi Pietilae-Holmnerjeva, Švedinja je v drugo izgubila več kot sekundo in se poslovila od tretjega mesta v slalomskem seštevku. Tretja v le-tem je tako ostala Schildova, za zmago pa sta se udarili najboljši slalomistki sezone. Hansdotterjeva je ubranila del prednosti  (-0,22) in tekmo in posebni seštevek zaključila na drugem mestu, saj je bil Mikaela Shiffrin v drugo premočna za vse (-1,44), tako kot v celotni sezoni v najpočasnejši smučarski disciplini.

Ženski slalom (Lenzerheide), izidi:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 2:04,54 sekunde
2. Frida Hansdotter (Šve) +1,44
3. Marlies Schild (Avt) +1,66
4. Kathrin Zettel (Avt) +1,68
5. Wendy Holdener (Švi) +1,70
6. Nicole Hosp (Avt) +2,11
7. Šarka Strachova (Slk) +2,32
8. Maria Pietilae-H0lmner (Šve) +2,81
9. Chiara Costazza (Ita) +3,08
10. Marie-Michele Gagnon (Kan) +3,19
...

Odstop: Tina Maze, Lara Gut, ...

Slalomski seštevek:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 608 točk
2. Frida Hansdotter (Šve) 488
3. Marlies Schild (Avt) 385
4. Maria Pietilae-Holmner (Šve) 308
5. Maria Höfl-Riesch (Nem) 234
... 
16. Tina Maze (Slo) 148
...

Skupni seštevek svetovnega pokala:

1. Anna Fenninger (Avt) 1271 točk
2. Maria Höfl-Riesch (Nem) 1180
3. Lara Gut (Švi) 1056
4. Tina Maze (Slo) 964
5. Tina Weirather (Lie) 943
... 

Komentarjev 19
  • westal 06:47 16.marec 2014.

    Bravo Tina, za promocijo Slovenije si naredila več kot kdorkoli. Tisti, ki pa tukaj pljuvate pa malo pomislite kaj ste vi naredili za domovino?

  • smejka 19:54 15.marec 2014.

    Ni vam je treba spremljat...pa vse zobe in joške ima,torej ni baba...lahko jo kulturno ozmerjate,če znate(želodčne težave pa lahko tudi psiha povzroči)

  • maresem 19:54 15.marec 2014.

    Presrana do amena.