Šport > Zimski športi
1632 ogledov

Mlada Slovenca do uvrstitev karier, soliden nastop Faka

Jakov Fak Profimedia
Trojica slovenskih biatloncev v točkah, strelišče na koncu odneslo presenečenje.

Slovenski biatlonci so na zasledovalni tekmi v Kontiolahtiju na Finskem dosegli lep ekipni uspeh. Z 21. mestom je bil vnovič najboljši Jakov Fak, Alex Cisar je s 25. mestom dosegel najboljšo uvrstitev v karieri, Anton Vidmar pa s 35. mestom osvojil svoje prve točke sploh. Še višje uvrstitve so Slovenci zapravili na zadnjem streljanju.

Zmago iz sprinta je tudi na 12,5 km dolgem zasledovanju ponovil prvi favorit sezone Norvežan Johannes Thingnes Boe. Ta je na zadnjem streljanju tekmecem ponudil priložnost, saj je moral dvakrat v kazenski krog, pred tem že enkrat, a so se tudi konkurenci na zadnjem postanku zatresle roke.

Drugi Norvežan Sturla Holm Laegreid je v kazenski krog zavil še enkrat, Francoz Emilien Jacquelin pa dvakrat, s čimer je imel Boe v zadnjem krogu lahko delo. Ostali tekmeci so si že pred tem nabrali preveč zaostanka, da bi se vmešali v boj za sam vrh.

Slovenski tabor je bil na pragu presenečenja, ki pa ga je odnesel zadnji strelski postanek in zanesljivo se bo biatlonska stroka vnovič ukvarjala s prepogostimi čeji v tem športu, ki so predvsem posledica zgrešenih tarč.

Jakov Fak | Avtor: Profimedia Profimedia

Jakov Fak je na prvem postanku vnovič zgrešil zadnji strel, v nadaljevanju pa imel mirno roko in se z dvema ničlama prebil že na 14. mesto. Na koncu pa sta sledili še dve napaki s puško in namesto tako želene deseterice, se je izmuznila celo dvajseterica.

Tudi Alex Cisar je skokovito napredoval in bil po strelskih ničlah pred zadnjim streljanjem že 20. Dva kazenska kroga sta ga po lestvici potisnila na 25. mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev na tej ravni tekmovanja, dosegljiva pa je bila tudi petnajsterica.

S prvimi točkami v karieri je lahko zadovoljen Anton Vidmar, pa čeprav je tudi on na zadnjem strelskem postanku zgrešil enkrat, skupaj pa trikrat. Le najmlajši v slovenski vrsti, Lovro Planko, tokrat ni bil na strelski ravni, ki jo kaže na treningih in s petimi kazenskimi krogi je bil 50.

V svetovnem pokalu vodi Boe pred Lagreidom, Jakov Fak je 23.

V Kontiolahtiju bo danes še žensko zasledovanje s Polono Klemenčič, nato pa se biatlonska karavana seli v avstrijski Hochfilzen.

 

* Izidi:
- moški, zasledovanje (12,5 km):
 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)     39:44,4 (3 kazenski krogi)
 2. Sturla Holm Laegreid (Nor)      + 19,2 (2)
 3. Emilien Jacquelin (Fra)        47,3 (2)
 4. Sebastrian Samuelsson (Šve)     1:12,7 (2)
 5. Roman Rees (Nem)           1:20,7 (2)
 6. Jesper Nelin (Šve)          1:32,0 (2)
...
21. Jakov Fak (Slo)           2:53,5 (3)
25. Alex Cisar (Slo)           3:14,0 (2)
35. Anton Vidmar (Slo)          3:47,8 (3)
50. Lovro Planko (Slo)          4:58,5 (5)

- svetovni pokal:
 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)     209 točk
 2. Sturla Holm Laegreid (Nor)     190
 3. Roman Rees (Nem)          155
 4. Sebastian Samuelsson (Šve)     145
 5. David Zobel (Nem)          126
 5. Niklas Hartweg (Švi)        124
...
24. Jakov Fak (Slo)           52
39. Alex Cisar (Slo)           19
52. Miha Dovžan (Slo)           9
53. Anton Vidmar (Slo)          6
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice