Šport > Zimski športi
149 ogledov

Slovenci so se spogledovali s stopničkami, na koncu se ni izšlo

Jakov Fak in Lovro Planko Epa
Slovenska biatlonska štafeta je na prvi ekipni tekmi nove sezone svetovnega pokala osvojila sedmo mesto.

Slovenski biatlonci Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko in Rok Tršan so na uvodni štafetni tekmi sezone v Kontiolahtiju na Finskem zasedli sedmo mesto. Po polovici tekme je kazalo še precej bolje, saj je bila Slovenija začasno celo na tretjem mestu.

Zmage so se veselili Norvežani Vetle Sjastad Christiansen, Sturla Holm Laegreid ter brata Tarjei in Johannes Thingnes Boe, ki so tako potrdili tudi naslov aktualnih olimpijskih in svetovnih prvakov.

Dolgo sta boj za zmago bili reprezentanci Nemčije in Norveške, v zadnji menjavi pa je Johannes Thingnes Boe krepko opravil z Romanom Reesom in ekipi je na koncu ločilo 43 sekund. Minuto in pet sekund so zaostali Francozi, ki vsaj v uvodu v sezono ne kažejo moči iz prejšnjih let.

slovenska štafeta | Avtor: Profimedia Profimedia
Pred Slovenijo so se zvrstile še reprezentance Avstrije, Češke in Finske. Negativno presenečenje tekme pa so pripravili Švedi, ki so morali v kazenski krog kar trikrat in pristali na desetem mestu.

V slovenskem taboru je z desetimi zadetimi streli tekmo dobro odprl Dovžan. Fak je sicer porabil tri rezervne naboje, a bil zelo močan v smučini ter tik pred predajo prehitel tudi Francoza Fabiena Clauda za tretje mesto.

"Danes sem tekaško res se dobro odrezal. Kljub temu, da sem delal napake na strelišču, ki jih nisem zaznal in sem bil malo šokiran, a sem vseeno vsako napako lahko hitro popravil. To mi je vzelo nekaj časa, a sem bil vseeno vedno v stiku z vodilnim reprezentancami," je po nastopu povedal Fak.

Lovro Planko nato ni zdržal visokega ritma. Pogumno je krenil v smučino, bržkone pa na streljanju stoje tudi zato zgrešil kar pet od osmih strelov ter moral dvakrat v kazenski krog. "Za mano je prva tekma v sezoni. Prva dva kroga sem tekel v ospredju v zelo močnem tempu in to se je poznalo na strelišču. Zatresle so se mi noge," je odkrito priznal najmlajši član slovenske vrste.

Lovro Planot | Avtor: Profimedia Profimedia

V boju za visoko mesto je breme padlo na pleča izkušenega Roka Tršana, ki je na strelišču popravljal enkrat ter ekipo pripeljal do visokega sedmega mesta. Končni zaostanek za Norveško je bil 2:47 minute.

"Sedmo mesto je lep rezultat za začetek sezone. Nazadnje smo tako začeli pred tremi leti in bili potem vseskozi med deseterico. Upam da bo tudi letos tako. Moj nastop je bil boljši od tistega na 20 kilometrov, a to še ni nivo, ki si ga želim," pa je dejal Tršan.

Najbolj kritičen je bil trener Ricco Gross: "Sedmo mesto je zelo dobro, čeprav je bilo dosegljivega tudi veliko več. Dva kazenska kroga in tudi kakšna poprava sta bila na koncu preveč. Vseeno pa je bil tekaški nastop vseh boljši od tistega na posamični tekmi in vzamemo ta rezultat. Se že veselimo sobotnega sprinta."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice