Šport > Zimski športi
111 ogledov

Fak kljubovalno: "Ne bi rekel, da sem v letih"

Jakov Fak Profimedia
Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak v svetovnem pokalu še ni rekel zadnje besede. "Ker to rad počnem že od začetka in na to ne gledam kot službo, ampak enostavno se v tem še vidim in najdem," pravi 35-letnik.

Biatlonec Jakov Fak se vneto pripravlja na 13. sezono v slovenskem reprezentančnem dresu. Petintridesetletnik si za prihajajoče tekmovalno obdobje 2022/23 ni postavil določenih ciljev. V pogovoru za STA je dejal, da si želi predvsem zdravja, medtem ko mu motivacije ne manjka in komaj čaka na začetek svetovnega pokala konec novembra.

Takrat, med 29. novembrom in 4. decembrom, bo uvod svetovnega pokala gostil finski Kontiolahti. Prav na vzhodu Finske je Fak spisal enega največjih uspehov v karieri, ko je na tekmi s skupinskim startom pred sedmimi leti in pol postal svetovni prvak. To mu je pred tem uspelo tudi v Ruhpoldingu pred desetimi leti na individualni tekmi na 20 km.

Jakov Fak | Avtor: Epa Epa
Od Kontiolahtija 2015 je medaljo na velikih tekmovanjih osvojil še na olimpijskih igrah v Pyeongchangu, ko je bil na individualni preizkušnji srebrn. Po skupno šestih kolajnah, štirih v slovenskem dresu, že več kot desetletje velja za prvo ime slovenske izbrane vrste.

Hkrati kot najizkušenejši član reprezentance skrbi tudi za nasvete mlajšim. Nič drugače ni pred novo sezono na najvišji ravni. V letošnjem pripravljalnem obdobju vse poteka v redu, je dejal na medijskem druženju po predstavitvi reprezentanc pod okriljem Smučarske zveze Slovenije na začetku oktobra v Planici.

"Priprave so potekale v redu. Mislim, da je trener zadovoljen z opravljenim delom. Mi smo tudi. Vsi so zelo motivirani, ekipa deluje dobro kot celota. Vlada dobro vzdušje in dobro se dela. Kot tekmovalec imaš dostikrat slabe občutke, ko so intervalni treningi in se ne počutiš najbolje. Vsaj ne tako, kot bi si želel. Ampak to je del procesa, ki ga moraš predelati," je za STA dejal 35-letni biatlonec.

Večkrat ga pomirijo predvsem številke, če ga že občutki občasno varajo. "Včasih so tisti neposredni občutki slabi, a nato pride trener s časi ter koliko m/s tečeš in je potem malo bolje," je dodal Fak.

V novi sezoni bo celotna reprezentanca, tako moška kot ženska - v njej bo tudi nekdanja tekačica Anamarija Lampič -, vadila pod vodstvom nemškega strokovnjaka in nekdaj odličnega tekmovalca Ricca Grossa. S Fakom sta nekaj časa celo tekmovala skupaj v svetovnem pokalu, preden je zdaj 52-letni Nemec po koncu sezone 2006/07 obesil smuči na klin in se posvetil trenerskemu poslu.

Ricco Gross | Avtor: Profimedia Ricco Gross Profimedia

Petnajst let kasneje je Fak v zrelih športnih letih, čeprav se z oznako, da je "v letih" ni strinjal. "V letih ne bi rekel, da sem. Glede na sestavo ekipe sem sicer najstarejši, a ne glede na vse sem še vedno motiviran. Ker to rad počnem že od začetka in na to ne gledam kot službo, ampak enostavno se v tem še vidim in najdem," odločno pravi slovenski biatlonec.

In čeprav je motiviran ter pripravljen na novo sezono, si ciljev ne postavlja. Razlog je jasen. "Težko si postavim nek določen cilj. Že lani, ko sem si jih postavljal in je bila olimpijska sezona zame zelo pomembna, sem deset dni pred sezono zbolel. To se mi je nato vleklo skozi celotno tekmovalno obdobje, po olimpijskih igrah pa sem dobil še korono in sezone je bilo konec."

Jakov Fak | Avtor: Profimedia Profimedia
Cilj je za zdaj za Faka, ki je v zadnjih petih sezonah petkrat stal na odru za zmagovalce, nikoli v lanski sezoni, en sam: "Če bo vse v redu, bomo videli iz tekme v tekmo ter se kasneje pogovarjali o nekih resnih ciljih. Zaenkrat je tako, da pridemo na prve tekme polno motivirani in željni startov, ostalo pa pride po korakih."

Glede na to, da so bile zadnje sezone specifične zaradi pandemije novega koronavirusa, bo letos bržčas stanje bolj normalno ter z manj potovanji, kar Fak pozdravlja. Tudi vrnitev Pokljuke v koledar svetovnega pokala je opisal z besedo "odlično".

"Nekako smo se znašli v sezoni, kjer je potovanj precej manj, zato se ne bomo toliko vozili naokoli, a vseeno tekmovali iz tedna v teden na drugih prizoriščih," je dodal. Možnosti za razna obolenja bi lahko bilo s tem manj, a kot pravi, se pri tem ne da storiti nič.

"Ne da se nič naučiti. Če bi se dalo, bi lahko sklenili, bodisi da sem totalni butec bodisi enostavno velikokrat nimam sreče. Tako pač je. Sprijazniš se s tem in če se je kdo naučil, kako se vrniti po boleznih, sem to jaz," je za konec pogovora za STA dejal Fak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.