Šport > Zimski športi
149 ogledov

Fak: "Komaj čakam, da vidimo, kaj smo naredili"

Jakov Fak Profimedia
Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak optimistično zre v novo sezono svetovnega pokala.

Jakov Fak je pri 35. letih še vedno prvo ime slovenskega biatlona. V pogovoru z mediji je tik pred uvodom v novo sezono razkril, da ima še vedno izjemno motivacijo in da tudi letos pričakuje dobre uvrstitve v svetovnem pokalu. "Testo smo zmešali, zdaj mora do prvih tekme le še vzhajati," je slikovito dejal.

Prihodnji teden se v Kontiolahtiju na Finskem začenja svetovni pokal. Slovenci pa so v tem tednu sklenili obsežne in naporne snežne priprave v avstrijskem Obertilliachu.

Kot je dejal Fak, se veseli začetka tekmovalne sezone. "Komaj čakam tekme, da se spravimo v tekmovalni ritem in da vidimo, kaj smo naredili," je povedal tik pred odhodom v Skandinavijo.

Jakov Fak Želja še tli Šport Fak kljubovalno: "Ne bi rekel, da sem v letih"

Meni, da so bile priprave dobre. "Delo je bilo kakovostno, motivacija in realizacija sta bili 100-odstotni in upam, da bo to dovolj za kakovost tudi v svetovnem merilu. To težko napovem, a dobro se počutim na strelišču in v teku, tekme pa bodo pokazale, koliko je to res vredno."

Ricco Gross | Avtor: Profimedia Profimedia
Veliko je k sproščenosti prispeval tudi novi trener Ricco Gross. Tudi Fak ima z njim odličen odnos: "Če je cilj skupen, težav ni. Te se lahko pojavijo, če kdo ni na isti valovni dolžini. Pri nas je bilo vzdušje res dobro, treningi so bili narejeni dobro, zdravi smo in mirne duše lahko gremo na Finsko."

"Ricco je bil odličen tekmovalec in ima občutek, kako svoje izkušnje prenesti na tekmovalce. Sprememb je res veliko in upam, da bo to obrodilo sadove in da bodo prinesle tudi napredek," o novem vodilnem članu stroke še razmišlja Fak.

Iz slovenskega tabora pa je vse bolj pogosto slišati tudi mnenje, da ima Gross ob bogatem znanju z vsemi svojimi uspehi tudi izjemno avtoriteto, obenem pa v pravem trenutku zna sprostiti in razbremeniti tekmovalce ter dvigniti vzdušje.

Lanske sezone, ki jo je končal na 50. mestu v svetovnem pokalu in je bila zelo naporna predvsem v psihičnem smislu, po Fakovem mnenju, ne bo težko preseči. "Zbolel sem 10 dni pred sezono, nato je bila cela slaba in bolezen se je za nameček ponovila. Sam sem se spraševal celo, ali sploh ima smisel nastopiti na olimpijskih igrah, ali ostati doma in se spočiti."

Kot še pravi tekmovalec, v dolgi karieri pride tudi taka sezona in zelo težko je, ko ne glede na vloženo delo izidov ni. "To res ni lahko, ko vse posvetiš tem trem mesecem tekmovanj, potem pa ne gre."

Letošnji prvi cilj bo uvrstitev med najboljših 15 v končnem seštevku svetovnega pokala. "Na tekmah to pomeni tudi, da se da se je treba uvrščati med teh najboljših 15."

Zelo gre Faku na roko tudi prvo prizorišče, saj mu je Kontiolahti vedno ustrezal. Leta 2015 je bil tam svetovni prvak, pred dvema letoma je na istem prizorišču dobro začel sezono. "Napovedane so temperature okrog minus 5 stopinj in upam, da bo tako ostalo. Želim si tudi, da bo servisu uspelo ustrezno pripraviti material."

"Morda mi manjka tista uvodna tekma pred sezono, ki smo se je udeležili običajno in jo letos izpustili, saj so bili tudi na Norveškem pogoji slabi. Mi smo delali odlično v Obertilliachu in milim, da je bil dobra alternativa. Najbolj pomembno pa je, da sem zdrav, saj je potem vse ostalo lažje."

In kljub zrelim biatlonskim letom se Fak veseli še enega belega cirkusa: "Temu športu sem posvetil že vsaj 25 let in še vedno sem vsako jutro motiviran. Zato zaenkrat nima smisla, da bi razmišljal o čem drugem."

To zmore kljub temu, da ima njegova družina od poletja že pet članov. "Lepo je, seveda pa je dinamično, na trenutke tudi naporno. Ampak ta prilagoditev je nujna."

Morda je več domačih obveznosti tudi razlog, da si je premislil v zvezi z nastopom na svetovnem nordijskem prvenstvu februarja v Planici, kjer se je spogledoval s 15-kilometrsko razdaljo. "Ta nastop sem imel res v mislih. A najprej bi moral na tekmo Fis, da se uvrstim, potem še na SP. To bi mi vzelo preveč časa."

Tako mu bo v novembru in decembru ostala kakšna ura za ogled prenosov nogometnega SP, pa tudi za vse večjo družino.

Komentarjev 1
  • Ender3 16:02 25.november 2022.

    Ojoj Fak komaj čaka, ko bomo čakali ostali pa, bo zopet obležal bolan. Starost je, jeba posebno v športu !

Sorodne novice