Šport > Zimski športi
3183 ogledov

Na svetovnem prvenstvu na Pokljuki bodo uvedli zgodovinsko novost

Biatlon Profimedia
Branilci naslova bodo na Pokljuki prvič v zgodovini tekme začeli z zlatimi startnimi številkami.

Branilci naslovov z lanskega svetovnega prvenstva v biatlonu v Anterselvi bodo nastopili z zlatimi startnimi številkami, so danes sporočili z Mednarodne biatlonske zveze. Gre za zgodovinsko novost, pri IBU pa pravijo, da bodo za televizijske gledalce branilci naslova bolj prepoznavni.

Prvi bodo zlate startne številke na sredini tekmi mešanih štafet nosili Norvežani, prepoznavnost branilcev naslova pa bo za TV gledalce še toliko bolj pomembna, saj bo to praktično edini način spremljanja tekmovanj, čeprav prireditelji upajo, da bo vlada v zadnjem trenutku vendarle sprostila nekatere koronske ukrepe, da bi si tekmovanja lahko ogledalo vsaj minimalno število gledalcev.

Na prvenstvu na Pokljuki bodo prireditelji do 21. februarja med več kot 300 športnikov iz 38 držav razdelili 12 kompletov kolajn.

 

Znana slovenska štafeta za prvo tekmo

Na Pokljuki, ki jo je v torek spet na sveže pobelil sneg, se bo vse skupaj začelo v sredo ob 15. uri s tekmo mešanih štafet. Glede na dosežke v letošnji sezoni so jasni favoriti za zmago Norvežani, ki so se lani veselili zmage na prvenstvu v Anterselvi.

A presenečenja so tudi na Pokljuki možna. Morda tudi zaradi pokljuške posebnosti tekme, saj bodo tako dekleta kot fantje nastopili na 7,5 km, prvič pa bodo na SP na koncu tekla dekleta. Slovenija bo nastopila s postavo Jakov Fak, Klemen Bauer ter Polona in Živa Klemenčič.

Jakov Fak SP na Pokljuki Šport Fak: Želja je priti do medalje

Na ta način bo zagotovljena konkurenčnost vsaj v prvih dveh predajah, ob dobrem streljanju pa je nato možna tudi solidna uvrstitev na zelo težkih pokljuških progah.

V sezoni 2020/21 so se biatlonci v mešanih štafetah pomerili le na tekmi v Oberhofu, kjer so se zmage veselili Rusi, za katere so nastopili Uljana Kaiševa, Svetlana Mironova, Aleksander Loginov in Edvard Latipov. Drugo mesto so osvojili Norvežani, a v precej spremenjeni postavi brez nekaterih favoritov, tretji so bili Francozi.

OӀga Podchufarova Šok Šport To je razlog, da Podčufarova ne bo tekmovala za Slovenijo

A da so na prvenstvih vedno možna presenečenja, so lani dokazali Čehi, ki so osvojili bron, srebrni so bili Italijani, kar glede ena moč italijanske ekipe in poznavanje prog v Dolomitih ni bilo presenečenje.

O moči Norveške najbolj zgovorno priča svetovni pokal. Letos so v moški konkurenci dobili 11 od 15 posamičnih preizkušenj svetovnega pokala in v skupnem seštevku zasedajo prva štiri mesta. V ženski so z Marte Olsbu Roiseland in Tiril Eckhoff na prvih dveh mestih, letos pa so norveška dekleta dobila osem tekem.

Poleg omenjenih reprezentanc so v krogu favoritov tudi Nemci in Švedi, številni pa stavijo tudi na Avstrijce, ki so tik pred SP pokazali izredno stopnjevanje forme tako v ženski kot moški konkurenci, spregledati pa ne gre niti Italijanov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice