Šport > Zimski športi
17243 ogledov

Nadarjena skakalka zaključila kariero, enako odločitev sprejel tudi Norvežan

Michelle Goebel Profimedia
Nemška najstnica se je pri vsega 19 letih odločila, da postavi smuči v kot.

Zmagovalka skupnega seštevka celinskega pokala minule sezone, 19-letna Nemka Michelle Goebel, je presenetila z odločitvijo, da končuje svojo športno pot.

Nemška najstnica je lani močno opozorila nase, saj je kljub svoji mladosti slavila v seštevku celinskega pokala, prav tako pa je prvič nastopila tudi na nekaterih tekmah svetovnega pokala, kjer je tudi že osvojila svoje prve točke. Zdaj pa se je izjemno nadarjena nemška skakalka odločila, da se rajši posveti šoli in izobrazbi, kot pa da nadaljuje svojo športno kariero.

Michelle Goebel | Avtor: Profimedia Profimedia
Nekdanja dobitnica štirih medalj z ekipnih tekem mladinskega svetovnega prvenstva ima namreč pred sabo maturo, po kateri se bo posvetila študiju psihologije. "Nisem pripravljena vsega vložiti v športno kariero, čeprav moje srce še vedno bije za šport," je razložila za nemške medije.

Nemka je še dodala, da je o tej odločitvi razmišljala dalj časa, mestem ko so ji iz reprezentance že sporočili, da ji puščajo odprta vrata, če bi si v prihodnosti premislila.

Goeblova je sicer bila daleč najboljša skakalka celinskega pokala, kjer je ostala brez posamične zmage, a je na kar šestih izmed osmih tekem stala na stopničkah, njen najslabši rezultat pa je bilo šesto mesto. Skupaj je zbrala kar 490 točk, tako da je imela pred drugouvrščeno Norvežanko Noro Midtsundstat kar 105 točk prednosti.

V letošnji sezoni je prvič nastopila v svetovnem pokalu, ko je že ob svojem debiju obakrat prišla do točk. V romunskem Rasnovu je zasedla 16. in 23. mesto, s skupaj 23 točkami pa je tako zasedla 44. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

 

Slovo tudi Vossan Eriksena

Od smučarski skokov pa se je poslovil tudi 22-letni norveški skakalec Sander Vossan Eriksen, kateremu so v preteklosti napovedovali bleščečo kariero, potem ko je postal mladinski svetovni podprvak. Leta 2020 je zaostal namreč le za Avstrijcem Petrom Resingerjem, medtem ko je med drugim premagal tudi trenutnega zvezdnika nemške reprezentance Philippa Raimunda. 

Sander Vossan Eriksen | Avtor: Profimedia Profimedia

Njegova odločitev pa za razliko od Nemkine ni nobeno presenečenje, saj v zadnjih dveh sezonah skorajda ni več nastopal. V letošnji sezoni je nastopil le na dveh tekmah celinskega pokala v Vikersundu, ko je osvojil 27. in 31. mesto.

"Če se ozrem nazaj na zadnjih 16 let, lahko rečem, da sem ponosen na to, kar sem naredil in kar sem dosegel. Zdaj pa čutim, da je čas, da začnem novo poglavje v svojem življenju. Hvaležen sem za vse ljudi, ki sem jih spoznal, in za vse prijatelje, ki sem si jih ustvaril. Rad bi se zahvalil vsem navijačem, sponzorjem, svoji družini in celotni skakalni družini za vse lepe izkušnje. Večno bom hvaležen za vsakega izmed vas. Zdaj pa je prišel čas, da pospravim smuči v kot in se posvetim drugim stvarem. Upam, da bom imel priložnost, da vas nekega dne spet srečam. Upam, da bom lahko dolgo ostal v skakalni skupnosti, vendar na drugačen način. Čas bo pokazal svoje," je preko Instagrama sporočil Norvežan.

Vossan Eriksen je sicer v svetovnem pokalu nastopal le v sezoni 2020/21, ko je osvojil skupno 43. mesto. Navdušil je na svojem debiju v Wisli, ko je osvojil celo 13. mesto, katero je nato izboljšal v Nižnem Tagilu, ko je prišel do najboljše uvrstitve kariere, 12. mesta. Na svetovnem prvenstvu v poletih v Planici pa je bil 28.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.