Šport > Zimski športi
4109 ogledov

Planica se poteguje za nov spektakel! Ji bo uspelo?

Planica Anže Petkovšek
Planica kandidira za SP v poletih 2028.

Smučarska zveza Slovenije (SZS) je vložila kandidaturo za svetovno prvenstvo v poletih, ki bo leta 2028. Planica bi tako že osmič gostila najboljše letalce na svetu. V kandidaturi so na SZS podali predlog, da bi na SP v poletih prvič nastopile tudi smučarske skakalke.

Predsedstvo Mednarodne smučarske zveze (Fis) bo po opravljenih vseh formalnih postopkih odločalo o primernosti kandidatov, končni izbor pa bo potekal na kongresu prihodnje leto na Islandiji.

Pred sestanki tehničnih odborov Fisa, ki bodo potekali naslednji teden v Dubrovniku, je SZS v zadnjem obdobju svoje aktivnosti na mednarodnem področju usmerila v prihajajočo sezono.

Pri smučarskih skokih v koledarju ostajata tako Ljubno kot Planica s finalom konec marca 2024. Pri Ljubnem je podkomite za koledar sprejel predlog SZS, da se datum ženskih tekem svetovnega pokala prestavi na bolj ugoden termin ( 27. in 28. januar 2024).

Ema Klinec smučarski skoki Ljubno | Avtor: Profimedias Profimedias

SZS je hkrati na odbor za skoke naslovila predlog za organizacijo finala svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici bratov Gorišek za ženske. Planica namreč velja za najtežjo izmed štirih letalnic in je zato pričakovati, da se bo na koledarju ženskih tekem znašla v sezoni 2024/2025.

Na SZS so si prizadevali in zagotovili, da bosta v sezoni 2023/2024 dve tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju za ženske ostali v koledarju, in sicer v Kranjski Gori. Moški tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju na pokalu Vitranc ter tekma v deskanju na snegu ostajata v tradicionalnem marčevskem terminu.

Prvič pa bodo v Kranjski Gori gostili tudi finale svetovnega pokala v parasmučanju, ki bo na sporedu od 11. do 15. marca prihodnje leto. Planica bo v prihajajoči sezoni tudi prizorišče mladinskega nordijskega svetovnega prvenstva.

Vse navedene predloge mora na koncu potrditi še predsedstvo Fisa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
 • AnzeSmolej 16:25 26.april 2023.

  Dost tega sranja! Planica 1x na leto je čez glavo.

 • andrej084 14:09 26.april 2023.

  Spet bi nejateri radi zadluži z državnim denarjem. Komite Planica naj založi svoj denar in izvede organizacijo, ne pa mojega. Tako bodo vse 3x preverili, predno izvedejo. Če da denar država, je ravno tako, kot če bi s tujim k... ...prikaži več.. šel v koprive....aja, pa na panojih naj le napišejo, da je Planica v Sloveniji, na kapah tekmovalcev pa naj bo namesto reklam, slovenska zastava....

 • Avatar NickMason
  NickMason 14:06 26.april 2023.

  Zakaj pa ne ,samo pogumno naprej.

Sorodne novice