Šport > Zimski športi
31452 ogledov

Kobayashi povlekel veliko potezo: "V meni se je nekaj premaknilo"

Ryoyu Kobayashi Epa
Smučarski skakalec Ryoyu Kobayashi je začrtal projekt, s katerim želi japonskim skokom povrniti staro slavo.

Eden najboljših smučarskih skakalcev na svetu Japonec Ryoyu Kobayashi se je odločil za spremembo, ki bo pomembno krojila nadaljevanje njegove kariere.

Šestindvajsletni dvakratni zmagovalec skupnega seštevka je po koncu sezone, v kateri je osvojil peto mesto, izstopil iz skakalnega kluba Tsuchiya Home Ski Club, katerega član je bil od leta 2015.

S tem je olimpijski prvak iz Pekinga (2022) končal sodelovanje s priznanim slovenskim strokovnjakom Matjažem Zupanom, s katerim je dosegel vse svoje največje uspehe.

Ryoyu Kobayashi | Avtor: Profimedia Profimedia

Kobayashi bo kariero nadaljeval v nonovnastalem skakalnem klubu Team Roy, ki ga bo ustanovil skupaj z dobrim prijateljem Naokijem Nakamuro in skakalno legendo Saro Takanashi. Med trenerskimi imeni se najglasneje omenja tudi finskega strokovnjaka Janneja Vaatainena.

kobayashi | Avtor: Epa Epa
Kobayshi bo poskušal k projektu privabiti tudi druge reprezentačne kolege v upanju, da bi skakalcem iz dežele vzhajajočega sonca povrnil staro slavo.

Njegov glavni cilj je vzpostavitev močne tekmovalne zasedbe, s katero bi nekdanja skakalna veselila spet prevzela primat v moštveni konkurenci in obenem krojila svetovni vrh med posamezniki.

"Želim si začeti novo poglavje v moji karieri. Postal bom več kot samo skakalec. S tem se bom ukvarjal tudi po koncu kariere. Verjamem, da je to prava odločitev zame in za mojo prihodnost. Ne bom se več obremenjeval s tem, kakšen naj bom, temveč bom točno takšen, kot sem. Še bolj bom Ryoyu Kobayashi. Počel bom to, kar se meni zdi zanimivo," je razloge za osamosvojitev razkril skakalni as.

Ryoyu Kobayashi | Avtor: Epa Epa

Odločitev je v njem zorela dlje časa, saj se je z odhodom spogledoval že po koncu olimpijskih iger v Pekingu. "Po osvojitvi zlate medalje sem želel postati neodvisen. V meni se je nekaj premaknilo. Že dlje časa sem si želel oživiti japonske skoke. Sanjal sem o tem, da bi bila Japonska spet skakalna velesila, katere člani bi osvajali medalje, ne glede na to, kdo dobi priložnost na tekmi. Prav tako želim oblikovati sistem, v katerem se bodo lahko razvijali mladi skakalci," je dodal Japonec.

Matjaž Zupan ne bo šel po sledeh slavnega varovanca, temveč bo nadaljeval delo v klubu Tsuchiya. "Ryoyu se je tako odločil. O tem je govoril že po koncu olimpijskih iger. Zahvaljujem se mu in mu želim vse dobro," je sporočil Zupan.

Ryoyu Kobayashi je bil peti najboljši skakalec tekmovalne zime 2022/2023, v kateri je osvojil tri zmage, dve drugi in eno tretje mesto, postal pa je tudi svetovni podprvak na veliki napravi na nordijskem SP v Planici.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice