Šport > Zimski športi
8115 ogledov

Slaba novica za alpske smučarje : "Za naprej imamo malce težav"

Žan Kranjec Profimedia
Alpski smučarji bodo v novo sezono vstopili z manjšim proračunom kot lani.

Zbor panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Sloveniji bo predvidoma čez en mesec, 24. maja, sprejemal finančni načrt ter potrjeval sestavo ekip za sezono 2023/24. Alpinci bodo v novo sezono zakorakali z nekaterimi trenerskimi spremembami. Kljub uspešni minuli sezoni bodo imeli na voljo manjši proračun.

Miha Verdnik, vodja panoge za alpsko smučanje, je na torkovi novinarski konferenci na sedežu zveze v Ljubljani spregovoril tudi o finančnih izzivih, ki čakajo panogo.

Ilka Štuhec Šport Ilka Štuhec ima novega!

"Sezono smo začeli s približno 600.000 evrov tveganja. To so stvari, ki so bile planirane in niso bile povsem dogovorjene. Skozi sezono nam ni uspelo pridobiti 350.000 načrtovanih evrov, zaradi česar smo se morali drugače organizirati. Malce smo skrčili programe, iskali smo tudi nove sponzorje. Na koncu smo si morali sposoditi nekaj denarja, da smo sezono speljali do konca. Ker pa je bila celotna poraba ekip manjša od načrtovane, bomo to lažje izpeljali," je dejal Verdnik.

"Za naprej imamo malce težav. Načrt imamo, da bomo imeli 3,2 milijona evrov sklada. To je znižanje glede na lansko sezono, saj bo tudi sponzorskih prihodkov za 200.000 evrov manj," je povedal Verdnik.

Meta Hrovat Alpsko smučanje Šport Meta Hrovat se vrača v reprezentanco!

"Čaka nas podaljšanje sponzorskih pogodb. Na tem področju je težava in smo morali nekaj stvari zastaviti na novo," je dejal Verdnik, ki pa je hkrati zagotovil, da bodo spoštovali smernice alpskega odbora in ne bodo zmanjševali mladinskih programov.

Za novo sezono bodo imeli mladinski programi na voljo 335.000 evrov. Od tega bodo 90-odstotkov neposredno namenili za sofinanciranje klubskih programov, kar je po njegovih besedah več kot lansko sezono.

V ekipah za svetovni pokal bo 12 članov. Tudi v novi sezoni bo s svojo samostojno ekipo pod vodstvom Darje Črnko delovala dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec, druga smukačica minule zime. V ženski ekipi za tehnični disciplini za svetovni pokal pod vodstvom novega trenerja Grege Koštomaja bodo štiri tekmovalke.

tina maze Tina Maze: Šport "Bila sem depresivna, nisem več vedela, kaj počnem"

Nekdanji trener Štuhec in moške smukaške ekipe Koštomaj bo bdel nad programom Ane Bucik in Andreje Slokar, ki se vrača po poškodbi. V ženski ekipi bo kot trener deloval tudi Denis Šteharnik, ki bo še naprej zadolžen za program Neje Dvornik in po novem tudi za program Mete Hrovat, ki se vrača v tekmovalno smučanje.

V ženski ekipi za evropski pokal bosta Nika Tomšič in Anja Osterman, ki se bosta priključevali tehnični ekipi za svetovni pokal, ko bo to možno.

Na moški strani bodo v ekipi za tehnični disciplini trije tekmovalci Žan Kranjec, tretji veleslalomist minule zime, Štefan Hadalin in Tijan Marovt.

Aksel Lund Svindal ultrazvok dojenček Foto Šport Smučarski as bo kmalu zibal

Vodja moške ekipe za tehnični disciplini ostaja Klemen Bergant, ki bo še naprej skrbel za veleslalomskega asa Kranjca. Kot slalomski trener se bo ekipi pridružil Sergej Poljšak, prejšnji glavni trener ženske tehnične ekipe.

V moški ekipi za hitri disciplini ostajajo Miha Hrobat, Martin Čater in Nejc Naraločnik. Član ekipe je še vedno tudi Boštjan Kline, ki pa še ni končal rehabilitacije po poškodbi.

V moški ekipi bo novi glavni trener za hitri disciplini nekdanji reprezentant Aleš Gorza, ki je bil sedaj pomočnik Koštomaja.

V vodstvu reprezentanc so zadovoljni z ekipo treh mladih tekmovalcev za evropski pokal. Mladinski svetovni prvak v smuku Rok Ažnoh, Anže Gartner in Miha Oserban se bodo priključevali trening-skupinam svetovnega pokala ter iskali priložnosti za nastop na tekmah najvišje ravni.

Tina Robnik Konec kariere Šport Slovenka sporočila slabo novico: "Tudi če bi se želela vrniti ..."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.