Šport > Zimski športi
54765 ogledov

Norveški as poskrbel za šokantno razkritje o plačah skakalcev

Forfang Profimedia
Nekdanji olimpijski podprvak Johann Andre Forfang je zelo konkretno orisal finančno situacijo norveških skakalcev.

Norveški smučarski skakklec Johann Andre Forfang, olimpijski podprvak na veliki napravi pred petimi leti v Pyeongchangu (2018), se je vključil v perečo razpravo o zaslužkih v najbolj podplačanih zimskih panogah. 

Debato je pred nekaj dnevi prvi sprožil švedski smučarski tekač Calle Halfvarsson, ki meni, da bi morala zveza glede na vsesplošno draginjo in naraščanje življenjskih stroškov najmanj podvojiti 'prispevek' tekačem, ki je v lanski sezoni znašal 200.000 norveških kron oziroma dobrih 17.500 evrov.

"Hočemo spremembe. Trenutno naše plače niso spodobne. Člani A reprezentance si zaslužijo dostojne plače, tekači v razvojnih ekipah pa bi morali zaslužiti toliko, kot trenutno zaslužimo mi," je za norveški Expressen dejal 34-letni Halfvarsson.

Johann Andre Forfang | Avtor: Profimedia Profimedia
Na zapis švedskega medija se je odzval Forfang in poudaril, da so norveški skakalci v občutno slabšem položaju kot njihovi švedski kolegi. "Plača smučarskega skakalca v norveški reprezentanci znaša natanko 0 kron," je zapisal norveški skakalec in dodal: "Takšno plačo imam že skoraj devet let."

V nadaljevanju je 27-letni Norvežan, ki je reprezentanci pomagal do dveh srebrnih odličij na nordijskem SP v Planici, še konkretneje orisal nezavidljiv finančni položaj smučarskih skakalcev iz dežele vikingov.

"Domneva se, da potemtakem dobimo denar od sponzorjev, če že nimamo plače. Ja, sponzorji so za nas ključnega pomena, saj z njihovim denarjem financiramo trenerje, opremo, zbore in tako naprej," je domneve uporabnikov zavrnil Forfang.

Johann Andre Forfang | Avtor: Profimedia Profimedia

Povedal je še, da skakalci niso upravičeni do bonusov na podlagi rezultatov, močno omejeni pa so tudi pri sodelovanju z zasebnimi pokrovitelji. "Zveza ali sponzorji nam ne izplačujejo nobenih bonusov."

Kaj pa zasebni pokrovitelji? "Ne. Lahko imaš zasebnega pokrovitelja, če te je pripravljen financirati, ne da bi bil za to ustrezno izpostavljen. Na oblačilih ne smemo promovirati lastnih pokroviteljev. Smo si pa izborili pravico za promoviranje na bidonih," je pojasnil skakalec.

Ryoyu Kobayashi Odvrgel okove Šport Kobayashi povlekel veliko potezo: "V meni se je nekaj premaknilo"

"Naš edini vir dohodka so denarne nagrade, kar je lahko zelo donosno, če zmagaš več tekem v sezoni. Privilegij se je preživljati z zabavanjem ljudi. Privilegij je tekmovati na najvišji ravni v najboljši ekipi na svetu. Toda za te privilegije je potrebno tudi marsikaj žrtvovati."

"Sponzorski položaj, v katerem smo se znašli po sporu v smučarski zvezi, je še otežil vzpostavitev plačne sheme za nekatere športnike, medtem ko imajo kombinatorci in tekači zagotovljeno plačo," je zapisal Forfang in za konec dodal, da povsem zaupa v odločitve smučarske zveze in skakalnega komiteja.

Preobrat Šport Norvežani so se rešili iz hude zagate: "To je veliko olajšanje"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Akademik 08:54 18.april 2023.

    17.500 EUR mesecno ali letno ????????????????????????????????