Šport > Zimski športi
15 ogledov

Najbolj vsestranska je bila Pärsonova

Anja Paerson Žurnal24 main
Tina Maze je z zmago v supervelesalomu v St. Antonu postala šele šesta smučarka, ki ji je uspelo v svetovnem pokalu slaviti zmago v vseh petih disciplinah – slalomu, veleslalomu, superveleslalomu, smuku in superkombinaciji.

Pred tem je to uspelo le Američanki Lindsey Vonn, Švedinjama Anji Pärson in Pernilli Wiberg, Avstrijki Petri Kronberger in Hrvatici Janici Kostelić.

Čeprav ima od vseh naštetih, vključno s Tino Maze, največ zmag (57) Vonnova, pa je bila statistično gledano najbolj vsestranska smučarka Pärsonova.

Švedinja je v vsaki od petih disciplin slavila vsaj trikrat, skupaj pa je zbrala 42 zmag, kar jo v omenjeni šesterici smučark uvršča na drugo mesto. Trikrat je slavila zmago v kombinaciji, štirikrat je bila najboljša v superveleslalomu, šestkrat v smuku, enajstkrat v veleslalomu in osemnajstkrat v slalomu.

Vonnova je namreč kar 48 od skupno 57 zmag dosegla v hitrih disciplinah, v vsaki od petih disciplin pa zmagala vsaj dvakrat. Janica Kostelić je v svetovnem pokalu slavila na 30 tekmah, kar dvajsetkrat je bila najboljša v slalomu, po enkrat pa je zmagala v kombinaciji in smuku. Wibergova je zbrala 24 zmag. Dvakrat je na najvišjo stopničko stopila v smuku in veleslalomu, največ 14 zmag ima v slalomu. Kronbergerjeva je bila konstantna v vseh disciplinah, največ, šest od šestnajstih zmag je zbrala v smuku.

Slovenska šampionka prevladuje v veleslalomu, kjer je vknjižila kar 12 od skupno 17 zmag v svetovnem pokalu. Tako ima med vsemi šestimi največ veleslalomskih zmag. Črnjanka je dvakrat zmagala še v superkombinaciji, po enkrat pa v preostalih treh disciplinah.

Komentarjev 3
  • pravaresnica123 09:33 14.januar 2013.

    Vsekakor je Pearsonova najbolj vsestranska. Med vsemi naštetimi verjetno edina obvlada tudi isti spol.

  • Žurnalček 09:26 14.januar 2013.

    Dobra nerazumljiva pojasnenost nejasnega. Če je 5 disciplin , potem bi morali tudi zmage v teh disciplinah našteti. Ni pa nobena posebnost zmagati v vseh 5 disciplinah v svoji npr 15 letni karieri, ampak je vrhunski rezultat zmagati v ENI ...prikaži več SEZONI v samo treh disciplinah in to je tisto kar šteje . V tisti disciplini , v kateri pa letos še ni zmagala , bo pa sigurno še in bo tako skoraj edina , ki bo zmagala v ENI SEZONI v vseh disciplinah in to šteje več kot Kristalni globus !

  • Žurnalček 09:21 14.januar 2013.

    Dobra nerazumljiva pojasnenost nejasnega. Če je 5 disciplin , potem bi morali tudi zmage v teh disciplinah našteti. Ni pa nobena posebnost zmagati v vseh 5 disciplinah v svoji npr 15 letni karieri, amšpak je vrhunski rezultat zmagati v