Šport > Zimski športi
135 ogledov

Najboljša Slovenka sedma na novoletni turneji

Anamarija Lampič Lenzerheide Epa
Lampičeva še naprej ostaja med najboljšimi.

Trenutno najboljša slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič je bila na tekmi svetovnega pokala v Dobiaccu sedma na 10 km klasično zasledovalno in je tri tekme pred koncem sedma tudi v skupnem seštevku novoletne turneje. Na njej po štirih tekmah vodi vodilna v svetovnem pokalu Norvežanka Therese Johaug, ki je bila tokrat druga.

Johaugova je štiri desetinke zaostala za rojakinjo Ingvild Flugstad Oestberg, lansko zmago zmagovalko novoletne turneje. Tretja je bila še ena Norvežanka Heidi Weng (+27,2), četrta pa Rusinja Natalija Neprjajeva (+27,3). Lampičeva je na sedmem mestu za zmagovalko zaostala minuto in 29,4 sekunde.

Tako je vnovič poskrbela za vidno uvrstitev. Lepo je tudi stopnjevala ritem, saj je bila na vmesnem merjenju po 4,4 km še na 15. mestu.

"Glede na to, da novega leta nisem praznovala, sem danes kar utrujena. Čutim roke in noge, že na ogrevanju sem jih. A utrujeno smo že vse, sem pa spet dala vse od sebe. Želela sem obdržati rdečo majico, nekaj točk sem na sedmem mestu osvojila, a ne dovolj, da bi obdržala rdečo majico," je povedala Lampičeva.

Na zadnji dan leta 2019 je bila še na čelu turneje po točkah, ki ga ima sedaj Johaugova, ki pa je osvojila 42 točk tako kot Lampičeva, vendar ima več zmag. Slovenka po času za Johaugovo skupno na turneji zaostajal minuto in 25 sekund.

Anamarija Lampič Lenzerheide Foto Šport Lampičeva na novoletni turneji pokorila svetovno konkurenco!

"Tekma je bila sicer zelo zanimiva, skupina okrog mene je bila zelo na kupu, vseskozi smo se malo "komolčkale", prehitevale smo se, a sem zelo zadovoljna. Na koncu smo ostali kar pri istem načrtu, kot smo ga imeli pred začetkom Toura. Ne moreš iti bolj počasi, na zadnjih dveh tekmah sem se borila do zadnjega, nič nisem popuščala. Načrt je bil, da malce spustim tempo, a to ne gre tako lahko, moraš se kar boriti za tole rdečo majico," je pojasnila Lampičeva željo, da bi bila čim višje v točkovanju turneje.

"Po včerajšnji tekmi je Anamarija tarnala, da so bile v prvem krogu smuči odlične, v drugem pa nekoliko slabše. Za to je lahko več dejavnikov, od tega, da se je nekoliko ohladilo, do tega, da je glede na visoko štartno številko v drugem krogu tekla bolj ali manj sama. Ta zaostanek za skupino pred sabo okrog sedmega mesta vendarle ni bil prevelik," je pojasnil glavni slovenski trener Nejc Brodar.

"Danes so to skupino dekleta ujela v prvem krogu, potem pa taktičen tek v ozadju. Vemo, da ima Lampičeva to sposobnost, da bolj kot gre tekma proti koncu, več moči ji v primerjavi s konkurenco ostane. In to je danes tudi odlično razporedila ter na koncu pokazala suverenost in dobro pripravljenost in je zasluženo osvojila sedmo mesto," je še dejal Brodar.

Tekmovalke in tekmovalce zdaj čaka drugi prost dan preden bodo v dolini Fiemme konec tedna s tremi tekmami v nizu odločali o končni razvrstitvi na turneji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.