Šport > Zimski športi
2151 ogledov

Najboljša slovenska slalomistka v formi kariere

Ana Bucik Epa
Slovenska smučarka Ana Bucik v olimpijski sezoni kaže vrhunske predstave v njeni paradni disciplini.

Za alpskimi smučarkami je sedem slalomov za svetovni pokal. Na vseh je bila v točkah, na šestih pa je bila del najboljše dvanajsterice Ana Bucik. Tekmovalka iz Nove Gorice se je s konstantnimi uvrstitvami zavihtela na šesto mesto v seštevku discipline, tako dobra ni bila še nikoli.

Alpske smučarke so se po odpadlem Flachau zaradi slabih epidemioloških razmer v torek prvič na nočnem slalomu pod žarometi pomerile na progi Planai v Schladmingu, sicer prizorišču tradicionalnega moškega slalomskega spektakla pod žarometi.

Bucikova je bila edina slovenska predstavnica v finalu. Goričanka je v Schladming pripotovala na krilih nastopa v Kranjski Gori, kjer je s petim mestom postavila svoj najboljši dosežek na slalomih za svetovni pokal.

V nedeljo je sama sebi dokazala, da zna smučati tudi na zahtevnih terenih in "moških" progah. Na "moški" progi Planai pa ni bila tako prepričljiva kot na progi Podkoren. V prvi vožnji je zabeležila 20. čas. V finalu je, kljub ne najboljši vožnji, vseeno pridobila osem mest.

Ana Bucik | Avtor: Epa Epa
"Nisem imela najboljših občutkov, tako da sem se kar 'matrala'. Smuči mi niso tako stekle, kot v Kranjski Gori. Na koncu celo zelo lepo 12. mesto. Vseeno mislim, da imam še kar nekaj dela ta zadnji mesec pred Pekingom. Na zadnjih tekmah sem bila sicer kar konstantna, kar je neka dobra baza. Sama pa upam, da bom to še uspela nadgraditi na vseh tekmah, ki prihajajo," je po koncu tekme povedala Bucikova.

Naslednji ženski slalom bo olimpijski februarja na Kitajskem. Z najboljšo popotnico se bo na zimske olimpijske igre odpravila Petra Vlhova, kjer bo na smučarski olimpijski sceni v okrožju Yanqing skušala Slovaški priboriti prvo olimpijsko odličje. Vlhova je pred Pekingom zmagala na petih slalomih, na preostalih dveh pa je bila druga, ko jo je obakrat premagala olimpijska prvakinja iz Sočija Američanka Mikaela Shiffrin, s 47. slalomskimi zmagami v svetovnem pokalu najboljša slalomistka vseh časov.

V Pyeongchangu se nista uvrstili na stopničke ne Vlhova in ne Shiffrinova. Zmagala je tekmovalno upokojena Švedinja Frida Hansdotter. Shiffrinova je bila četrta, Vlhova komaj 13. V tej zaostreni konkurenci bodo svojo priložnost iskale Slovenke.

Najboljšo slalomsko formo v tej zimi kaže Bucikova. Andreja Slokar, ki je zmagala na edini paralelni tekmi v tej sezoni pred Pekingom, je zaradi pozitivnega izida na novi koronavirus izpustila zadnji dve slalomski tekmi. Slalomska forma Ajdovke, ki je lani navdušila s petim mestom na slalomu na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo, je tako neznanka.

"Sigurno bodo olimpijske igre vrh, upam, da bom na igre prišla dobro pripravljena. Definitivno se počutim, da sem lahko letos v nekem ožjem boju, kar je vedno dobrodošlo," je v nedeljo v Kranjski Gori povedala Bucikova.

"Letos imam za sabo toliko dobrih tekem, da me ni strah odstopa ali napake. To je tista sproščenost, ki jo lahko dobiš le z rezultati. Sem vesela, da sem v Kranjski Gori uspela smučati zelo podobno, kot smučam na treningih," je še povedala v nedeljo.

"Ni še vedno vse optimalno, se še ponovijo stari vzorci, mislim pa, da sem na dobri poti, voženj je vedno več dobrih," je še dodala.

Po njenem mnenju tudi Vlhova ni nedosegljiva: "Petra (Vlhova) je na vseh podlagah, na vseh progah vedno vrhunska in ta konstanta je tista, ki jo loči od ostalih. Želim si nadaljevati s takimi vožnjami in v takšnem ritmu, kot je bila druga vožnja v Kranjski Gori."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice