Šport > Zimski športi
9035 ogledov

Najboljši smučarki na svetu ni preostalo drugega: "Na žalost ..."

Mikaela Shiffrin Profimedia
Ameriška smučarska zvezdnica Mikaela Shiffrin, trenutno vodilna v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, je sporočila pomembno odločitev glede prihajajočih tekem.

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo v tem tednu nadaljeval s tekmami v hitrih disciplinah. Alpski smučarji so v Wengnu v Švici, alpske smučarke so na Solnograškem v Avstriji. Kot je sporočila na družbenem omrežju X, bo tekme v Altenmarkt-Zauchenseeju izpustila vodilna smučarka v karavani, Američanka Mikaela Shiffrin.

V Altenmarkt-Zauchenseeju bodo od petka do nedelje na sporedu tri tekme za točke svetovnega pokala alpskih smučark, dva superveleslaloma, v petek in nedeljo, ter smuk, ki bo na sporedu v soboto.

Zlata Lisica slalom Velik podvig Šport Generalni sekretar Zlate lisice: "Naredili smo nemogoče"

Vse tri preizkušnje, prve v hitrih disciplinah v koledarskem letu 2024, bo izpustila vodilna v seštevku zime Shiffrin, ki se ji novo leto ni začelo po načrtih. Izjemen niz uvrstitev na najvišja mesta je pretekli konec tedna prekinila v Kranjski Gori, kjer so se alpske smučarke merile na tekmah v veleslalomu in slalomu.

Že na veleslalomu ni bila v najboljši formi, tekmo je končala na zanjo skromnem devetem mestu, na slalomu pa je celo prvič po ponesrečenem olimpijskem slalomu leta 2022 odstopila v prvi vožnji. Kasneje se je izvedelo, da je ameriška šampionka staknila prehlad in je bilo njeno počutje precej slabo.

V torek je prek družbenega omrežja X sporočila, da se bo v akcijo vrnila šele 16. januarja na nočnem slalomu v Flachauu.

Shiffrin Dvojni udarec Šport Shiffrinova razočarana, ker je zamudila senzacijo v Kranjski Gori

Izpuščene tekme ne bodo usodne za Shiffrin. Od oktobra je v tej sezoni nanizala pet zmag za prepričljivo vodstvo v seštevku svetovnega pokala z 929 točkami. Slovakinja Petra Vlhova, prepričljiva zmagovalka jubilejne 60. Zlate lisice, ima 722 točk, Italijanka Federica Brignone 697.

"Na žalost še nisem povsem okrevala od prehlada, zato smo se z ekipo odločili, da izpustimo tekme v Zauchenseeju in se dobro pripravimo na natrpan koledar tekem, ki prihajajo. Vsekakor sem razočarana, ker bom morala izpustiti Zauchensee. Te tekme so bile moj velik cilj, da znova vozim po tej stezi, ki je 'kulska' kombinacija izziva in zabave, vendar tega trenutno ne morem storiti," je pojasnila Američanka, daleč najuspešnejša tekmovalka v karavani. Pri svojih 28 letih ima že 93 zmag v svetovnem pokalu. Od še aktivnih smučarjev jih ima Švicarka Lara Gut-Behrami 39.

Zlata Lisica slalom Konec ere? Šport Prihodnost blagovne znamke Zlata lisica negotova Zlata Lisica veleslalom Jure Košir: Šport "Škoda za Maribor, je pa pomembno, da ostane pri nas"

V Avstriji je že edina slovenska tekmovalka Ilka Štuhec, za katero je krajši tekmovalni premor. Mariborčanka je nazadnje tekmovala v svetovnem pokalu pred 25 dnevi v Val d'Iseru, kjer je bila peta na smuku in 15. v superveleslalomu.

Na tem slikovitem prizorišču v bližini Flachaua je že tekmovala. Pred sedmimi leti, leta 2017, je bila peta na smuku, kar je njen najboljši dosežek na tem prizorišču.

Ilka Štuhec | Avtor: Epa Epa

Po dveh smukih v sezoni 2023/24 je Štuhec na osmem mestu v smukaškem seštevku, v seštevkih smuka in superveleslaloma vodi Italijanka Sofia Goggia, ki je zmagala na superveleslalomu v St. Moritzu. Na drugem v Val d'Iseru je slavila njena rojakinja Brignone.

Shiffrin je zmagala na smuku v St. Moritzu, Švicarka Jasmine Flury pa na smuku v Val d'Iseru.

V Wengnu so tudi trije Slovenci Miha Hrobat, Martin Čater in Nejc Naraločnik, ki na prvem od treningov niso bili v ospredju. Hrobat je bil v tej sezoni doslej najboljši na smuku v Bormiu z 11. mestom. Čater pa ima kot edini Slovenec superveleslalomske točke v tej sezoni svetovnega pokala, te je dosegel s 26. mestom v Val Gardeni.

Wengen bo v nedeljo gostil še klasični slalom. Slovenca Štefan Hadalin in Tijan Marovt se še lovita. Tako v Gurglu, Madonni di Campiglio in v Adelbodnu Slovencev ni bilo med dobitniki točk. Bojan Križaj je v Wengnu zmagal na dveh slalomih (1980, 1981), Rok Petrovič pa je bil najboljši leta 1986.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.