Šport > Zimski športi
40797 ogledov

Največji slovenski adut šokiral s svojimi besedami, je to konec?

Štefan Hadalin Profimedia
Prihodnost slovenskega moškega slaloma je vse bolj negotova.

Ob koncu 57. sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju 2022/23 (do nedelje so v Andori na sporedu le še finalne tekme v štirih posamičnih disciplinah in ekipna paralelna tekma op. p), se pogledi že ozirajo proti sezoni 2023/24. Ta pa prinaša precejšnjo negotovost v zvezi s prihodnostjo slovenskega moškega slaloma. Obeti niso najboljši.

V slovenskem taboru so lahko zadovoljni z dosežki Ilke Štuhec in Žana Kranjca, ki sta poskrbela za uvrstitve na oder za zmagovalce v svetovnem pokalu v ženskem smuku in moškem veleslalomu. Se je pa v tej sezoni še toliko bolj odprla vrzel v slalomu v moški konkurenci.

Ob težavah Štefana Hadalina, trenutno edinega slovenskega slalomista, ki se je sposoben uvrstiti v finalno vožnjo na slalomskih tekmah za svetovni pokal, je rezultatski izkupiček v tej disciplini v moški konkurenci na tekmah najvišje ravni precej skromen.

Štefan Hadalin | Avtor: Profimedia Profimedia

Hadalin je nastopil na osmih od devetih slalomov za svetovni pokal, zgolj na dveh je končal med najboljšo trideseterico. Obe uvrstitvi je vpisal v prvi polovici januarja, na slalomu v Adelbodnu je bil 14., v Wengnu pa 27.

To je bila njegova druga najslabša slalomska sezona v svetovnem pokalu, odkar je 17. januarja 2016 osvojil prve točke v svetovnem pokalu v tej disciplini. Tudi upoštevajoč minulo sezono, ki jo je v slalomskem pogledu v precejšnji meri izpustil.

V slalomskem seštevku je končal na 43. mestu z osvojenimi 22 točkami. Pred letom 2022 je v treh sezonah po vrsti bil član najboljše petindvajseterice. Sezono 2020/21 je v slalomskem seštevku končal na 22. mestu s 139 točkami, sezono 2019/20 na 20. mestu s 110 točkami, sezono 2018/19 na 19. mestu s 121 točkami.

Štefan Hadalin | Avtor: Profimedia Profimedia

Prihodnost slovenskega moškega slaloma še nikoli ni bila tako negotova. In to v disciplini, v kateri so Slovenci osvojili 20 od 27 moških zmag v konkurenci svetovnega pokala.

Bojan Križaj je zmagal na osmim slalomih, Rok Petrovič na petih, Jure Košir na treh, med zmagovalci slalomskih tekem v svetovnem pokalu pa so še Grega Benedik, Andrej Miklavc, Matjaž Vrhovnik in Mitja Kunc.

Ob tem pa so Slovenci pred in po osamosvojitvi vpisali še skupno 45 uvrstitev na druga (20) in tretja mesta (25) na slalomskih tekmah svetovnega pokala alpskih smučarjev.

Tijan Marovt | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdaj je velik uspeh že uvrstitev v finale. V minuli sezoni je na sedmih slalomih nastopil tudi Tijan Marovt, ki pa še ni dočakal svoje prve uvrstitve v finale v svetovnem pokalu. V prejšnjih sezonah je na slalomih tekmoval tudi Kranjec, ki se je v sezoni 2022/23 v celoti posvetil veleslalomu.

Skromen slalomski izkupiček prinaša izziv, ali bo Slovenija v sezoni 2023/24 sploh imela predstavnika na moških slalomih za svetovni pokal.

"Trenutno še nimam zagotovljenega startnega izhodišča za slalom, da sploh lahko na svetovnih pokalih tekmujem v novi sezoni," je v Kranjski Gori po koncu Pokala Vitranc za STA pojasnil Hadalin.

Štefan Hadalin | Avtor: Profimedia Profimedia

Sedemindvajsetletnega Vrhničana v nadaljevanju čaka tri tedne precej stresnega obdobja, v katerem bo skušal osvojiti manjkajoče točke Fis, da si bo lahko zagotovil slalomsko startno mesto za naslednjo sezono svetovnega pokala. "Potem si bom vzel nekaj časa za odmor, za premislek, kako naprej," je še dejal.

"Šel bom, kamor bo treba, v Lihtenštajn, na Sljeme, v Italijo, v Avstrijo, dokler tega ne bom uresničil. Pač to je kruta realnost smučarjev, ki so izven trideseterice. Udobje za peščico, preživetje za ostale. Tako je," je dejal.

Komentarjev 4
 • Pierre 15:19 15.marec 2023.

  Dokler bomo imeli le enega ali eno med prvih 5 na svetu se nam slabo piše....

 • miha.z 14:52 14.marec 2023.

  Če imamo samo Hadalina potem usen, če nimamo nobenga.

 • Avatar pantani
  pantani 11:47 14.marec 2023.

  Če imamo take "adute", potem se nam res slabo piše!!!

Sorodne novice