Šport > Zimski športi
209 ogledov

Naslednji planiški spektakel že letos

Planica 2109 Anže Petkovšek
V hramu slovenskega nordijskega smučanja se pripravljajo na naslednja tekmovanja.

Predstavniki Smučarske zveze Slovenije in organizacijskega odbora svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bo v Planici leta 2023, so danes predstavili napredek v pripravah na SP.

Med drugim so potrdili tudi, da bo zaradi pandemije koronavirusa odpadlo marčevsko SP v smučarskih poletih po novem na koledarju decembra letos. 

"To je tretji tovrstni sestanek, kjer predstavljamo napredek po posamičnih poglavjih organizacije. Trenutno je v ospredju specifikacija programa, ki mora biti usklajen tudi z drugimi prireditvami zaradi TV-prenosov. Vse bližje je tudi uresničitev čezmejnega sodelovanja s Trbižem, kjer naj bi se začeli 30- in 50-kilometrski tekmi v smučarskem teku," je v pogovoru za STA razkril Tomi Trbovc iz organizacijskega odbora.

Planica 2109 Brez sramu Šport SZS pod plazom kritik, za vse je kriv denar

Trbovc je dodal, da bi moral biti sestanek koordinacijske skupine, v kateri sodelujejo s predstavniki Mednarodne smučarske zveze (Fis) ter podjetja Infront, ki skrbi za trženjske in TV-pravice, sicer v Ljubljani, ukrepi zaradi pandemije koronavirusa pa so prireditelje prisilili v videokonferenco.

Planica 2019 | Avtor: Anže Petkovšek Navijači pod planiško velikanko Anže Petkovšek

Kot pravi, perečih vprašanj zaradi pandemije v Planici trenutno ni, saj je do SP še skoraj tri leta časa. "Dopusta pa vseeno ne bo. Čaka nas priprava nordijskega SP, pa tudi SP v poletih, ki je zdaj marca odpadlo in lahko že potrdim, da bo na koledarju Fisa decembra letos, nekje v drugi polovici v obdobju do božiča. Marca 2021 bo na letalnici seveda še tradicionalni finale svetovnega pokala," je še dejal Trbovc, ki je še enkrat potrdil tudi, da bodo vstopnice, kupljene za marčevsko prireditev, veljale tudi decembra.

V sami organizaciji veliko odprtih vprašanj ni. "Pozimi smo obiskali tiste ljudi in prireditve, za katere smo ocenili, da se pomembni za organizacijo Planice. Manjka le dokončen dogovor s predstavniki Furlanije-Julijske krajine in lokalnimi oblastmi v Trbižu o sodelovanju pri SP. To je bilo predvideno zdaj med SP v poletih, a bo moralo počakati, da se zadeve normalizirajo. Tudi organizacijski odbor v vseh svojih delih počasi dobiva dokončno obliko."

skoki Bischofshofen Sprememba Šport Avstrijske skakalce bo vodilo znano ime

Zveza Fis je bila po njegovih besedah zelo zadovoljna z napredkom organizacije SP 2023 na vseh ključnih področjih, kamor ob športnem delu sodijo tudi promocija, delo z mediji, logistika, spremljevalni program in prireditveni prostor ter seveda vprašanje nastanitev. Za slednje velja veliko zanimanje tudi v sosednjih Italiji in Avstriji. Največje breme pa bo na Kranjski Gori, pa tudi v širši regiji na Gorenjskem.

Nalog je kljub prihajajoči pomladi veliko. Poročila Fisu bodo sicer morala počakati na jesen, saj je Fis med drugim odpovedal tudi majski kongres, zato pa bo trenutno največji zalogaj, da se ustrezno pripravi snežna zaloga za decembrske in marčevske tekme v prihodnji sezoni.

V Planici čakajo tudi na dokončen dogovor z nemškim Oberstdorfom, ki bo SP v nordijskem smučanju gostil februarja prihodnje leto, Planica pa se bo tam promovirala. Oblika promocije je odvisna tudi od možnosti na prostoru za podelitve kolajn na Bavarskem. Odgovore si slovenski prireditelji zato želijo čim prej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.