Šport > Zimski športi
24 ogledov

Natančni Fak pristreljal srebro

Fak biatlon sprint Anterselva svetovni pokal sloski.si
Na zasledovalni tekmi biatlonskega svetovnega pokala na 12,5 km je v Anterselvi zmagal Rus Anton Šipulin. Kljub dvema zgrešenima streloma je za 22,6 sekunde ugnal najboljšega slovenskega biatlonca Jakova Faka, ki je tako še za mesto izboljšal uvrstitev s petkove tekme. Pri ženskah zmagala Norvežanka Tora Berger, Teja Gregorin je bila osma.

Zasledovalna preizkušnja je najboljšemu slovenskemu biatloncu prinesla že druge stopničke v Anterselvi. Z drugim mestom je potrdil petkovo tretje in dosegel šesto uvrstitev na zmagovalni oder v tej sezoni. Zdaj ima Jakov Fak po dve zmagi, dve drugi mesti in dve tretji.

Fak je bil na strelišču nenatančen le enkrat, na tretjem postanku, zato pa je imel tokrat nekaj težav v smučini. V drugem krogu je padel na ledeni plošči, ki se je naredila na progi v gozdu, pa tudi njegovo splošno tekaško počutje ni bilo najboljše. Še pred zadnjim strelskim postankom je bil osmi, nato je z natančnim streljanjem napredoval do tretjega izhodišča, na progi pa prehitel še severnega soseda Daniela Mesotitscha - slednji je prav tako zgrešil le enkrat - in se tako zavihtel na drugo mesto.

"Resnično se nisem počutil tako kot včeraj in zaradi tega je vse izpadlo še toliko lepše. Po padcu sem imel še skoraj cel krog pred seboj, glavo sem poskušal umiriti in na strelišču izvleči čim boljši rezultat. Prve dni sem imel nekaj težav tudi z višino, zdaj pa je bilo že bolje in očitno se je telo uspešno prilagodilo. Lepo je dosegati takšne rezultate. To je tudi nekaj novega zame, saj gre za mojo najboljšo sezono svetovnega pokala," je Fak ocenil današnjo tekmo in se ozrl na zadnjo tekmo v Anterselvi.

Dokazuje, da lahko konstantno tekmuje

"Vedno sem si želel, da mi uspe tudi na tej ravni, ne le na velikih tekmovanjih. Sedaj dokazujem, da lahko kadarkoli in tudi dokaj konstantno tekmujem na zelo visoki ravni v svetovnem pokalu. Vem, da bomo s fanti tudi jutri v štafeti dali vse od sebe. Spet bom tekel zadnjo predajo in se že veselim skupnega nastopa."

Na tekmi je nastopil tudi Klemen Bauer, ki s petimi zgrešenimi streli ni imel možnosti za vidnejšo uvrstitev. Bauer si je s številko 24 obetal izboljšanje uvrstitve s sprinta, vendar se mu zasledovanje ni izšlo na strelišču. Že po prvem postanku je dvakrat obkrožil kazenski krog, kar ga je potisnilo na 39. izhodišče. Po treh zgrešenih tarčah v položaju stoje pa je končal tekmo na 37. mestu.

"V enem dnevu smo na dveh tekmah dosegli zelo veliko. Teja je tekmovala tako, kot nekako tudi zahtevam od nje v zadnjem času. Torej napadalno od prvega metra in hitro od začetka. Če začne tekmo prepočasi, v zadnjem krogu ne more več nadoknaditi polminutne izgube časa. Še nikoli do zdaj v svoji dolgoletni karieri namreč ni imela prvega tekaškega časa v prvem krogu, kot je bilo danes. To se ji sicer še nekoliko pozna na strelišču, ker tega v položaju stoje, z visokim srčnim utripom, še ni povsem fizično sposobna, vendar se bo potrebno navaditi tudi na to okoliščino," je bil z uvrstitvami zadovoljen glavni trener Uroš Velepec.

Ni bil perfekten

"Pri moških je Jakov dosegel točno tisti rezultat, ki ga je zmožen. Tekaško sicer ni bil perfekten, zato pa je tekmo obrnil sebi v prid na strelišču. Tudi po padcu je trezno počakal skupino za seboj in se ji priključil ter nadaljeval z njo do strelišča. Tek v zadnjem krogu pa je bil spet zelo hiter, streljanje suvereno in uvrstitev kaže njegovo realno pripravljenost. Lahko smo le ponosni na dosežke, ki smo jih prikazali."

Vnovične zmage se je veselil Rus Anton Šipulin. Tako kot v petek je bil na cilju prvi tudi danes, pa čeprav je bil na strelišču nenatančen dvakrat. Mesotitsch je za njim zaostal 25,8 sekunde, četrti pa je bil vodilni v skupnem seštevku pokala Francoz Martin Fourcade z 38,5 sekunde zaostanka, tudi on je tako kot zmagovalec zgrešil dvakrat. Fourcade ima po današnji tekmi 645 točk, drugi je Emil Hegle Svendsen s 583, tretji Jevgenij Ustjugov s 475, Fak pa se je prebil na peto in ima 447 točk.

Nedeljski program v Anterselvi bodo sklenili nastopi štafet. Ob 10.30 se bodo kot prve podale na progo ženske, tudi tokrat na startu ne bo Slovenk; ob 14.15 pa bodo nastopili še moški. Slovenci bodo nastopili v letos klasični zasedbi Peter Dokl, Janez Marič, Klemen Bauer in Jakov Fak.

Zmaga Bergerjeve, Teja na 8. mestu

Teja Gregorin je bila v boju za zmagovalne stopničke vse do zadnjega streljanja. Pred tem je bila ves čas povsem v ospredju, saj leže ni zgrešila na nobenem izmed dveh postankov, enkrat pa je poslala naboj mimo tarče le na prvem strelskem mestu stoje. Zadnje streljanje pa je opravila bistveno slabše, zgrešila je trikrat in tek začela kot enajsta po vrsti. Svojo uvrstitev je nato z dobrim tekom popravila za tri mesta. Trikrat je tarčo zgrešila Andreja Mali in izgubila eno mesto, ki ga je dosegla na petkovem sprintu, ko je bila 34.

"Že pred tekmo sem se odločila, da grem danes na zmago. Od prvega koraka v smučini sem se pognala v lov za najboljšimi in se jim tudi zelo hitro priključila. V položaju leže je šlo vse kot po maslu in kot sem tudi pričakovala. Bolj sem se bala položaja stoje, kjer imam v zadnjem obdobju nekaj več težav že na treningih, sploh pa na tekmah. Ne najdem tistega pravega strelskega ritma in tudi utrujenost na tej višini je naredila svoje. Spet so se mi zatresle noge in borila sem se za vsak strel posebej. Naredila sem najbolje, kar znam in kolikor je bilo v tistem trenutku možno. Z mojo trenutno tekaško formo je prav gotovo mogoče narediti več, zato ne morem biti povsem zadovoljna. Za stopničke je treba biti v tej konkurenci skoraj popoln, sama pač nisem bila in napake na strelišču so se maščevale," je povedala Gregorinova.

Bergerjeva zgrešene strele nadoknadila s tekom

Tora Berger je zgrešila dvakrat, vendar je bila izjemno hitra v smučini in je 14. mesto s sprinta pretvorila v svojo šesto zmago to zimo. S tem je povečala vodstvo v skupnem seštevku pokala (661 točk). Gregorinova je 11. (357) pred premorom do svetovnega prvenstva, ki ga bo češko Nove Mesto gostilo med 7. in 17. februarjem.

"Kljub premoru, ki nas čaka do nastopov na SP, bo tekaška forma morala ostati na visoki ravni. Verjamem, da bosta trenerja sestavila tak program, da bomo le še bolj konkurenčni. Bo pa treba popraviti streljanje stoje, kar ne gre zlahka in preko noči, zato bo teh 14 dni premora kot nalašč," je bila Gregorinova z mislimi že usmerjena v obdobje do odhoda na Češko.

Biatlon, svetovni pokal, zasledovalno 10km (Ž):

1. Tora Berger (Nor) 31:21,8/2 zgrešena strela
2. Olena Pidrušna (Ukr) + 18,9/1
3. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 25,4/4
4. Olga Viluhna (Rus) 29,6/2
5. Nadine Horchler (Nem) 32,7/1
6. Ann Kristin Aafedt Flatland (Nor) 51,7/2
7. Sophie Boilley (Fra) 56,2/1
8. Teja Gregorin (Slo) 58,9/4
9. Synnöve Solemdal (Nor) 1:00,0/2
10. Darja Domračova (Blr) 1:02,0/6
...
35. Andreja Mali (Slo) 4:05,6/3
...

Skupni seštevek:

1. Tora Berger (Nor) 661 točk
2. Darja Domračeva (Blr) 522
3. Andrea Henkel (Nem) 472
4. Miriam Gössner (Nem) 471
5. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 465
6. Olga Viluhina (Rus) 432
7. Marie Dorin Habert (Fra) 431
8. Olena Pidrušna (Ukr) 423
9. Gabriela Soukalova (Češ) 405
10. Olga Zajceva (Rus) 400
11. Teja Gregorin (Slo) 357
...
41. Andreja Mali (Slo) 68
...

Biatlon, svetovni pokal, zasledovalno 12,5 km (M):

1. Anton Šipulin (Rus) 31:24,2/2
2. Jakov Fak (Slo) + 0:22,6/1
3. Daniel Mesotitsch (Avt) 0:25,8/1
4. Martin Fourcade (Fra) 0:38,5/2
5. Emil Hegle Svendsen (Nor) 0:40,0/4
6. Jevgenij Garaničev (Rus) 0:41,4/3
7. Dominik Landertinger (Avt) 0:45,8/3
8. Sergej Sednev (Ukr) 0:48,0/0
9. Jean Guillaume Beatrix (Fra) 0:49,4/2
10. Andrej Makovejev (Rus) 0:51,4/2
...
37. Klemen Bauer (Slo) 2:59,4/5
...

Skupni seštevek:

1. Martin Fourcade (Fra) 645 točk
2. Emil Hegle Svendsen (Nor) 583
3. Jevgenij Ustjugov (Rus) 475
4. Dmitrij Mališko (Rus) 461
5. Jakov Fak (Slo) 447
6. Jevgenij Garaničev (Rus) 433
7. Anton Šipulin (Rus) 392
8. Andreas Birnbacher (Nem) 391
9. Alexis Boeuf (Fra) 363
10. Fredrik Lindström (Šve) 352
...
32. Klemen Bauer (Slo) 133
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.