Šport > Zimski športi
18485 ogledov

Nekdanji trener Tine Maze storil usodno napako

petra vlhova Epa
Dobitnica velikega kristalnega globusa za skupno zmago v lanski sezoni alpskega smučanja je po petih letih končala sodelovanje s priznanim italijanskim strokovnjakom.

Najboljša smučarka pretekle sezone Petra Vlhova je po petih letih končala sodelovanje z Liviem Magonijem, nekoč enim od tvorcev uspehov Tine Maze.

Slovaška zvezdnica, ki je v lanski sezoni izpolnila življenjske sanje z osvojitvijo velikega kristalnega globusa, je presenetljivo potezo povlekla le dober teden po tem, ko je Magoni s primerjavo med Vlhovo, Mazejevo in nekaj Italijankami močno razburil tako svojo varovanko kot slovaško javnost.

Petra Vlhova veliki globus Burni odzivi Šport Bivši trener Tine Maze z izjavo o "železnih nogah" razburil nacijo

Maze Massi Magoni Vianello Garmisch Partenkirchen smuk svetovni pokal | Avtor: EPA EPA
"Petra bi lahko naredila še veliko več. Če jo primerjam s smučarskimi diamanti kot so Marta Bassino, Federica Brignone in Sofia Goggia, ima Petra noge kot železo. Morda kot hipertehnološko železo, a še vedno železo," je povedal Magoni in dodal, da je Mazejeva trenirala več od Vlhove, bila pa je tudi bolj osredotočena na smučanje. Za piko na i si je privoščil kritiko na račun njene družine, kateri je očital, da je preveč vpeta v njeno kariero.

Izjava o "železnih nogah" je v belem cirkusu dvignila veliko prahu in čeprav je Magoni hitel pojasnjevati, da je bila opazka o "železu" vzeta iz konteksta, se ni uspel izmotati iz zagate. Vlhova njegovih izjav želela komentirati, dejala je le, da se takšne reči rešujejo za štirimi stenami. Le dober teden dni kasneje je na družbenih omrežjih potrdila, da se njune poti razhajajo.

shiffrin Neposredna Šport Shiffrinova vrača udarec: "To mi je šlo najbolj na živce"

vlhova | Avtor: Epa Epa
Odločitev je presenetljiva, saj je do nedavnega veljalo, da bosta Vlhova in Magoni sodelovala tudi v prihajajoči olimpijski sezoni. Zanimivo je tudi, da se je 25-letnica za razhod odločila takoj po največjem uspehu v karieri, ki ga je dosegla z osvojitvijo velikega globusa. Kljub očitni razprtiji se je od nekdanjega trenerja poslovila na spoštljiv in vljuden način. "Za mano je dolga in trnova pot do uspeha, ki smo si ga vsi skupaj tako močno želeli. Sčasoma so se nam sanje uresničile in v rokah držim veliki kristalni globus. Z Liviem sem preživela izjemnih pet let. V tem času sem se veliko naučila. Neskočno sem ti hvaležna za tvoj čas, energijo, perfekcionizem in zaupanje vame. Ena vrata se zapirajo, odpira se tisoč drugih. Izbrati moramo tista, ki so najboljša za nas. Tokrat so najina vrata različna. Hvala, Livio Magoni," je sporočila smučarska zvezdnica.

Komentar je pristavil tudi njen oče Igor Vlha. "Livio je s Petro opravil izjemno delo in skupaj sta izpolnila cilje, ki sta si jih zadala. Moje spoštovanje do njega je neizmerno in zahvaljujem se mu za njegovo profesionalnost, ki je močno zaznamovala naša živjenja. Prepričan sem, da smo skupaj zgradili trdne temelje, na katerih bo lahko ekipa gradila tudi v prihodnje," je sporočil.

petra vlhova livio magoni | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
V sporočilu za javnost je svoje misli strnil še glavni akter. "Ob izjemni športnici, ki je zaupala vame in moje metode dela, je pet let minilo, kot bi mignil. Osvojili smo vrh gore, ki je bil pred petimi leti še precej oddaljen. Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, in veliko žrtvovali, Petra, Igor in moj zvesti kolega Matej Gemza. Zdaj smo na vrhu. Ponosen sem, da sem zgradil profesionalno ekipo in se od nje tudi učil. To ni bila zgolj uspešna športna zgodba, temveč življenjska lekcija za vse nas, ker to je tudi bistvo športa," je zapisal Magoni in se nato poimensko zahvalil nekaterim članom ekipe.

"Hvala tudi vsem Slovakom, izjemnim ljudem, ki so ponosni na svojo zastavo ter himno. Vsi ste nam bili v veliko pomoč. Opravičujem se za napake, ki sem jih storil v petih letih, vendar vam zagotavljam, da sem uporabil vse svoje izkušnje. Hvala Ski Team Vlhova, in še posebej hvala tebi, Petra. Adijo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.