Šport > Zimski športi
11801 ogledov

Norvežani se bojijo vrnitve domov: "Upam, da nas ne bodo ..."

Epa
Norveški smučarski skakalci bodo prvič po izbruhu odmevne afere nastopili pred domačimi gledalci.

V petek se bo s prologom v Oslu začela sedma izvedba norveške skakalne turneje Raw Air. Na njej se bo po daljši odsotnosti zaradi poškodbe na tekme svetovnega pokala vrnil lani naš najboljši skakalec Anže Lanišek. Lansko izvedbo je priljubljeni Domžalčan končal na tretjem mestu. 

Anže Lanišek Po poškodbi Šport Lanišek razkril odlično novico pred zaključkom sezone

Veliko se na prihajajočih tekmah na severu stare celine pričakuje od nedavno prerojenega Petra Prevca, pestro pa bo tudi v ženski konkurenci, kjer bi lahko prihajajoče tekme na Norveškem že odločale tudi o končni zmagovalki sezone. V boju za veliki globus najbolje kaže Niki Prevc, ki bo branila 174 točk prednosti pred največjo izzivalko Avstrijko Evo Pinkelnig.

Nika Prevc Svetovni pokal Šport Nika Prevc v boju za rumeno majico

Branilec lovorike na turneji 'surovi zrak' bo Norvežan Halvor Egner Granerud, ki se ob vrnitvi v Oslo boji negativnega odziva domačih navijačev. Norveški skakalci so bili namreč v zadnjem času tarča številnih žaljivih zapisov, potem ko so v protestnem pismu zvezo pozvali k razrešitvi glavnega trenerja reprezentance Alexandra Stöckla. Bolj kot nedosledni rezultati na tekmah svetovnega pokala naj bi jih do tega prignali slabi medosebni odnosi in nezadovoljstvo z načinom vodenja ekipe.

Avstrijski skakalni strokovnjak, ki ima pogodbo sklenjeno do leta 2026, norveško reprezentanco vodi že od leta 2011, v tem času pa je nekoč zveste varovance vodil do številnih uspehov.  Iz tega razloga v državi uživa velik ugled in spoštovanje, številni navijači pa menijo, da so pozivi k njegovi odstavitvi neutemeljeni. To se odraža tudi na družbenih omrežjih, kjer so se upravljalci navijaških profilov zaradi pogroma nad skakalci morali zateči k cenzuri.

"Izbrisati sem moral nešteto komentarjev," je za NRK povedal Gorm Johansson, vodja navijaškega profila z nekaj več kot 5000 sledilci in oče smučarskega skakalca Roberta Johanssona. Spletni komentatorji skakalcem med drugim očitajo, da so "razvajene barabe" in "prekleti idioti".

norveški skakalci | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zaradi nenehnega nadlegovanja smo morali ukiniti komentarje. To ni nedolžna stvar. Na trenutke je naravnost grozno. Nimam težav z negativnimi komentarji na račun skakalcev, kadar ti temeljijo na dejstvih. Ko odrasli ljudje pišejo takšne reči, si ne zaslužijo mesta med komentarji. Sprašujem se, ali jih sploh zanimajo smučarski skoki ali so samo spletni troli," je komentiral Johansson.

Petkov prolog v Oslu bo tako prvi nastop norveških skakalcev pred domačimi gledalci po izbruhu afere. "Mislim, da nas ne bodo izžvižgali. Vsaj upam, da nas ne bodo," je dejal Granerud.

Forfang Saga se zapleta Šport Skakalci zahtevajo razrešitev, odziv trenerja pa zelo zgovoren

Granerud | Avtor: Profimedia Profimedia

Granerud 'Grožnje' Šport Jih poskušajo utišati? Norvežani po teh izjavah na nogah

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.