Šport > Zimski športi
14357 ogledov

Nika Prevc v boju za rumeno majico

Nika Prevc Profimedia
Nika Prevc brani rumeno majico, Slovenke še v igri za pokal narodov.

Komaj 18-letna slovenska smučarska skakalka Nika Prevc, ki sedem tekem pred koncem sezone nosi rumeno majico vodilne v svetovnem pokalu, je na pragu velikega uspeha. Vendar bo naloga vse prej kot lahka. Na zahtevno norveško turnejo bodo ob Prevc, ki brani 174 točk prednosti, odpotovale še Nika Križnar, Ema Klinec, Katra Komar in Taja Bodlaj.

 

Čeprav se zdi za mlado skakalko naloga, da ubrani rumeno majico in osvoji veliki kristalni globus, težka, pa se sama z globusom ne obremenjuje. "Ne čutim tega pritiska skupne zmage, dokler me novinarji o tem ne povprašate. A ne skrivam, da razmišljam tudi o globusu in da bom do konca sezone naredila vse, da ga osvojim," je pred odhodom na Norveško dejala Prevc.

Z dobrimi nastopi na zadnjih tekmah se ji v skupni razvrstitvi svetovnega pokala približuje avstrijska veteranka Eva Pinkelnig. Petintridesetletna branilka lanske skupne zmage vztrajno lovi mlado Slovenko in za njo sedem pred koncem sezone zaostaja za manj kot 200 točk (174).

Vendar je Prevc po desetem mestu v Lahtiju poudarila, da ni razloga za preplah. "To pač ni bil moj vikend. Enostavno se nisem našla pri nobenem skoku, ampak tudi takšni dnevi pridejo. Ne smem se preveč obremenjevati in se že veselim prihajajoče norveške turneje," je po nastopih v finskem Lahtiju povedala v rumeno majico odeta Prevc.

Nika Prevc | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred startom zadnjega dela sezone - skakalke pred velikim finalom v Planici 21. marca čaka le še norveška turneja - je Prevc prepričana, da ima še dovolj moči za zadnje tekme sezone.

"Utrujena k sreči za zdaj še nisem. Imam še ogromno volje in moči za zadnji del sezone. To pa trenutno najbolj potrebujem," je zatrdila najboljša skakalka letošnje zime in dodala: "Še posebej lepo pa se mi zdi, da bomo sezono lahko končale doma."

Dobro formo je z zmago, svojo prvo po skoraj dveh letih, v Lahtiju potrdila tudi Nika Križnar. "Pred nami je zahtevna turneja. Sama si želim ohraniti občutke z zadnje postojanke v Lahtiju. Čaka nas naporen sklepni del sezone, saj si dan za dnem sledijo tekme in kvalifikacije. Vsak dan se nekaj dogaja. Ostati moramo mirni in v ritmu. Če bom znala prenesti občutke, bom vesela vsega, kar bom osvojila," je dejala Križnar.

V okviru norveške turneje surovi zrak, ki jo je lani osvojila Slovenka Ema Klinec, bodo skakalke najprej odpotovale v Oslo, kjer jih na Holmenkollnu čakata dve tekmi, sledi nova skakalnica v Trondheimu z dvema tekmama, nato pa še dve tekmi na letalnici v Vikersundu, na kateri je Klinec lani z 226 metri dosegla svetovni rekord.

Klinec, ki je del sezone zaradi zdravstvenih težav izpustila, je zadovoljna s trenutno pripravljenostjo: "Zadnje tekme so bile solidne. Malo sem padla iz tekmovalnega ritma, zato ga je treba spet vzpostaviti. S svojimi zadnjimi predstavami sem zadovoljna. Na turneji si želim ohraniti spočitost do zadnje tekme. O številki 226 pa ne razmišljam veliko," je dejala Klinec.

Ema Klinec | Avtor: Epa Epa

"Hvala organizatorjem, da so se javili za izvedbo finala svetovnega pokala v Planici. Ritem sezone, zlasti norveška turneja, je težji za dekleta kot fante. Tudi na koncu celo dve tekmi na letalnicah. Časa za taktiko ni. Tudi za počitek ne. Zato je treba že med sezono skrbeti, da se dekleta lahko odpočijejo, zlasti psihično," je dejal selektor skakalk Zoran Zupančič.

V pokalu narodov še naprej vodijo Avstrijke (3021 točk) pred Slovenkami, ki imajo sedem tekem pred koncem sezone 354 točk zaostanka, in Japonkami (1876). "Recimo, da je boj še odprt. Prednost Avstrijk je kar velika, tudi njihova reprezentanca je precej bolj izkušena kot naša, ki je še zelena, vendar ne dvigujemo bele zastave," je dejal Zupančič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice