Šport > Zimski športi
9534 ogledov

Norvežanu odvzeli zmago, ostal je brez velikega globusa

Halvor Egner Granerud Epa
Diskvalifikacija Graneruda, zmaga Kobayashiju, Jelar 15.

Potem ko se je že zdelo, da bo Norvežan Halvor Egner Granerud z 12. zmago v sezoni osvojil veliki kristalni globus, je sledila diskvalifikacija letos najboljšega skakalca. S tem je zmaga pripadla Ryoyuju Kobajashiju (257,9). Najboljši Slovenec je bil Žiga Jelar (237,2) na 15. mestu.

Granerud bi sicer imel po diskvalifikaciji Nemca Markusa Eisenbichlerja v drugi seriji dovolj prednosti pred zadnjimi šestimi predvidenimi tekmami svetovnega pokala, da bi osvojil veliki kristalni globus. A nato so kontrolorji diskvalificirali tudi Norvežana in s tem prestavili odločitev o skupnem zmagovalcu na marčevske tekme.

Za zdaj sicer ni jasno, ali bodo do konca sezone organizirali vse odpadle tekme norveške turneje ali pa še kakšno dodali, potem ko sta v igri za izvedbo preostalih tekem po poročanju tamkajšnjih medijev nekatera poljska prizorišča in Planica. Tudi Pod Poncami so v pogovorih za kar šest posamičnih tekem v zadnjih dveh koncih tedna sezone 2020/21. Po informacijah Smučarske zveze Slovenije bo odločitev znana na začetku prihodnjega tedna.

V Rasnovu je drugo mesto zasedel Poljak Kamil Stoch (256,3), tretji pa je bil Nemec Karl Geiger (255,7). Med Slovenci, ki jih v Romuniji vodi glavni trener B-reprezentance Igor Medved, je bil najboljši Jelar. "Zelo soliden dan zame, vnovič petnajsterica. Včeraj sem si na treningu rahlo poškodoval koleno, vesel pa sem, da sem danes oddelal, kot sem," je razkril Besničan.

Drugi najboljši Slovenec je bil povratnik na tekme svetovnega pokala Cene Prevc (235,6), ki je po prvi seriji zasedal 15. mesto. V drugo je nekoliko zdrsnil po razpredelnici in zasedel končno 17. mesto. Šest točk svetovnega pokala je za 25. mesto ujel Tilen Bartol (223,5). Na debiju v svetovnem pokalu se je med dobitnike točk vpisal tudi Jernej Presečnik (220,9). Devetnajstletni član SSK Ljubno je bil  28.

"Vsi štirje fantje so bili v finalu, Jernej Presečnik je prvič osvojil točke svetovnega pokala, Žiga Jelar je bil spet med 15, tako da smo s prikazanim lahko kar zadovoljni. Same skoke bi lahko izvedli bolje, kar bi pomenilo še kakšen boljši rezultat. Gremo pa optimistično v jutrišnjo tekmo mešanih ekip, česar se že zelo veselim," je dejal Igor Medved.

Najboljši slovenski skakalci na čelu z Anžetom Laniškom in Borom Pavlovčičem v Rasnov niso pripotovali, saj trenirajo v Planici in se pripravljajo na nordijsko svetovno prvenstvo v Oberstdorfu. V soboto bo v Rasnovu še mešana ekipna tekma, ki se bo začela ob 9.45. Na njej bodo slovenske barve branili Ema Klinec, Cene Prevc, Nika Križnar in Žiga Jelar.

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:18 20.februar 2021.

    Ma jebite s takimi naslovi banda novinarska!!!

Sorodne novice