Šport > Zimski športi
137 ogledov

Nov polom Slovencev

Svetovno prvenstvo v biatlonu Epa
Arnd Peiffer je postal novi svetovni prvak na najdaljši biatlonski preizkušnji, Slovencem ničla.

Nemec Arnd Peiffer je novi svetovni prvak v biatlonu na individualni 20-kilometrski razdalji. V Östersundu na Švedskem je po brezhibnem streljanju za 1:08,7 minute ugnal Bolgara Vladimirja Ilijeva in za še štiri desetinke več Norvežana Tarjeija Boeja. Oba sta zgrešila po en strel.

Enaintridesetletni Nemec, tudi olimpijski prvak v sprintu, je osvojil svoj drugi posamični naslov prvaka (sprint, 2011), trikrat pa je bil v karieri najboljši tudi z nemško štafeto. Zlato si je v težkih pogojih, vetru in sneženju, priboril predvsem s 100-odstotnim streljanjem.

"Tudi sam sem presenečen. Prav 20-kilometrska posamična tekma je bila tista, s katero se v dolgoletni karieri nikakor nisem mogel res spoprijateljiti. Prav zato je veselje še toliko večje," je po zmagi med drugim povedal Peiffer. Vse do konca je bil v boju za zmago tudi Latvijec Andrejs Rasturgujevs, ki pa je na zadnjem postanku na strelišču zgrešil dvakrat in zasedel 13. mesto.

Arnd Peiffer | Avtor: Epa Epa

Slovenski tabor tokrat nima razloga za slavje. Najboljši je bil po pričakovanjih Jakov Fak, ki je po štirih zgrešenih strelih osvojil 42. mesto, Klemen Bauer je zgrešil četrtino od 20 strelov in osvojil 46. mesto, Rok Tršan (2) je bil 55. in Miha Dovžan (4) 71.

"Vesel sem, da sem prišel v cilj. To je bila prava preizkušnja za duh in telo. Za takšno tekmo moraš imeti ta šport res rad, da sploh nastopiš v takih pogojih. Seveda na tekmi daš od sebe, kar zmoreš in ni tako, da bi se vnaprej predal, a z doseženim na koncu je morem biti zadovoljen," je o tekmi za nacionalno televizijo med drugim povedal 33-letni Bauer.

Nekaj boljši je bil 31-letni olimpijski podprvak Fak, ki pa je že pred odhodom na SP opozarjal, da bo ta tekma po bolezni in slabši formi zanj najtežja, saj je tukaj največ teka, za nameček je sneg poskrbel za počasno smučino.

Jakov Fak | Avtor: Epa Epa

"Po težavah z zdravjem in takšni tekmi se naučiš spoštovati prejšnje dosežke. Res je bilo izjemno težko. Pred SP sem vedel, da si največ lahko obetam od najkrajše preizkušnje, saj je za 20 km potrebnega več treninga. To se je danes potrdilo, a na svetovnem prvenstvu takšne priložnosti seveda na izpustiš. Format tekme pa je ponudil priložnost za dobro uvrstitev, če bi seveda zadel vse strele," je Fak potrdil napovedi in razkril, kjer je zgrešil boljšo uvrstitev.

Fak zdaj čaka, ali bodo uvrstitve na SP morda zadostovale za nastop na nedeljski zasledovalni tekmi, sam pa k temu dodaja, da na obeh preostalih štafetnih tekmah ne bo nastopil.

V četrtek bo na svetovnem prvenstvu v Östersundu premiero na prvenstvih doživela tekma mešanih dvojic.

* Izidi:
- moški, 20 km:
 1. Arnd Peiffer (Nem)               52:42,4/0
 2. Vladimir Ilijev (Bol)         +   1:08,7/1
 3. Tarjei Boe (Nor)                  1:09,1/1
 4. Sebastian Samuelsson (Šve)        1:35,7/1
 5. Lukas Hofer (Ita)                 1:53,2/2
 6. Simon Desthieux (Fra)             1:54,0/3
 7. Jevgenij Garaničev (Rus)          1:56,5/1
 8. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor) 1:59,2/0
 9. Johannes Thingnes Boe (Nor)       2:00,8/3
10. Benedikt Doll (Nem)               2:03,5/3
...
42. Jakov Fak (Slo)                   6:19,7/4
46. Klemen Bauer (Slo)                6:34,2/6
55. Rok Tršan (Slo)                   7:34,4/2
71. Miha Dovžan (Slo)                 9:51,8/4
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice