Šport > Zimski športi
9367 ogledov

Novi trener o Timiju Zajcu: "S tem se ne bom ukvarjal, dokler ..."

prevc lanišek pavlovčič Epa
Slovenski smučarski skakalci so vstopili v novo ero pod taktirko Roberta Hrgote.

Novi glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Robert Hrgota je danes s fanti opravil prvi trening v novi vlogi. Ta naj bi pokazal, da reprezentantov zadnji dogodki niso spravili iz tira, da so še naprej osredotočeni na svoje delo in da ima novo vodstvo pri njih podporo in veliko zaupanje.

Ljubo Jasnič Smučarski skoki Šport Bertoncelj je preteklost, Zajc na disciplinsko komisijo

Pozdravit in se od njih poslovit je prišel tudi zdaj že nekdanji trener Gorazd Bertoncelj, ki po besedah Hrgote ni kazal nobene zamere, z nasveti je še vedno pripravljen pomagati. Od njih je v dar dobil številko s podpisi. Na treningu seveda ni bilo Timija Zajca, Hrgota se bo o njem odločal po četrtkovem zasedanju disciplinske komisije.

"Dokler se disciplinska komisija ne odloči, torej v četrtek, se s tem ne bom ukvarjal, saj moram poskrbeti za šest, sedem fantov, ki jih moram odpeljati na tekmo v Engelberg, kjer se morajo izkazati. Ko bo s strani komisije podan odlok, bom prišel na vrsto jaz," o statusu Zajca Hrgota še ne razmišlja.

Ema Klinec Smučarski skoki Šport Najboljša Slovenka zbolela za covidom-19

Hrgotov prvi pomočnik bo Gašper Vodan, zaenkrat bo začasna rešitev, za naprej pa se bo novi glavni trener še odločal. "Potrebujem čas, ne bom nečesa na hitro izbral. Pridobiti moram neko zaupanje, kakor sem si ga moral pridobiti sam. Rad bi imel močno sidro, ki bi barko držalo na miru," je dejal Hrgota in še enkrat poudaril, da trenutno razmišlja le o Engelbergu ter novoletni turneji, a ne o rezultatih, ampak o tem, kako bi skoke spravil na višjo raven.

Planica reflektorji SP v poletih | Avtor: Epa Epa
"Če bi razmišljal o rezultatskih ciljih, bi izgubil rdečo nit vsega. Že tako je v ekipi prisoten pritisk in napeto ozračje, ne bi ga še večal. Osredotočiti se moramo na skoke, da bodo ti na visoki ravni. Moja prva in največja želja pa je, da bodo fantje zdravi, da bodo lahko pokazali vse, kar znajo. Nikjer se ni omenilo, da je imel Anže Lanišek na svetovnem prvenstvu težave s hrbtom, v ponedeljek se je stanje še poslabšalo in take težave moramo sanirati. Videlo se je pri Stefanu Kraftu, kako nadležno je lahko to," meni Hrgota.

Mladi, 32-letni trener, ki je le štiri leta starejši od Petra Prevca, se ne boji, da pri fantih, s katerimi je že opravil individualne pogovore, ne bi mogel vzpostaviti avtoritete. "Avtoriteto se vzpostavi z dejanji, ne sme se jo vsiljevati. Mislim, da bom z delom, zagonom in karizmo pridobil spoštovanje in fantom postal neke vrste vzor. Fantje so mladi, Peter je najstarejši, a mislim, da jih lahko vodim, da avtoriteta ne bo problem," je na novinarski konferenci dejal Štajerec, ki je bil član smučarskega kluba Velenje, po končani karieri, od leta 2014 do 2018, pa je delal kot trener v kranjskem Triglavu.

timi zajc | Avtor: Instagram Instagram
V zadnjem času so padli nekateri očitki, da je v slovenskih smučarskih skokih prisotna centralizacija, da so Štajerci zapostavljeni. "Sam nisem takega mnenja, sam nisem doživel nikakršnih neugodnosti, ker sem Štajerec. Menim, da se mora vsak pogledati v ogledalo, najlažje je kazati s prstom. Sam pri sebi mora razčistiti in se šele potem pritoževati. Nisem pa tisti, ki bi o tem lahko na široko razlagal," centralizacije ne vidi Hrgota, ki tudi ne razmišlja, koliko časa bo potreboval za prilagoditev na novo mesto.

"Vem, da 100 dni, kot dajejo čas za prilagoditev vladi, ne bom imel. Tekmovanja se vrstijo eno za drugim, hitro bo na vrsti svetovno prvenstvo in tudi zaključek v Planici. Te dni sem poslušal veliko nasvetov, uvidel sem, da imamo veliko strokovnjakov, zdaj bom moral izluščiti, kateri so bili pravi. Od Bertonclja, s katerim bom ostal v stiku, sem se veliko naučil, upam, da se je tudi on od mene kaj. Povsod, kjer sem do zdaj deloval, sem si hitro pridobil zaupanje, verjamem, da bo tako tudi tukaj. Če bi dvomil v to, da sem sposoben, bi rekel hvala lepa in ne bi sprejel tega dela," je Hrgota prepričan, da ima sposobnosti za vodenje reprezentance.

Komentarjev 1
  • Mary_Buchholtz 20:07 16.december 2020.

    Zapustil sem službo in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 USD na uro 0d doma. zaslužim 25 tisoč dolarjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevno. ... >>>>>> www.MagnifyIncome.Com

Sorodne novice