Šport > Zimski športi
2791 ogledov

Bertoncelj je preteklost, Zajc na disciplinsko komisijo

Ljubo Jasnič Profimedia Ljubo Jasnič.
Člani zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo so na izredni seji odločili o usodah Gorazda Bertonclja in Timija Zajca.

Slovenske smučarske skakalce bo odslej vodil nekdanji reprezentant in doslej pomočnik glavnega trenerja Robi Hrgota, je danes odločil odbor za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS). O kazni za skakalca Timija Zajca za dogodke na SP v poletih v Planici pa bo v četrtek odločala disciplinska komisija SZS.

timi zajc Preobrat Šport Izobčeni Timi Zajc: "Po prespani noči mi je jasno ..."
 
Panožni zbor se je danes sestal, da bi obravnaval ukrepe po razdoru v reprezentanci pretekli konec tedna, zaradi katerega je bil po javni kritiki glavnega trenerja Gorazda Bertonclja iz reprezentance izključen Timi Zajc, sledil pa je tudi odhod Bertonclja.

Bertoncelj se ne vrača, njegovo mesto pa bo prevzel 32-letni Hrgota, je danes sporočil predsednik odbora Ljubo Jasnič. "Ocenili smo, da je Hrgota izredno dobro izpeljal tako sobotno kot nedeljsko tekmo v Planici in je bil tudi s strani ekipe dobro sprejet," je po seji novinarjem povedal Jasnič.

Odbor pa ni odločal o sankcijah za Zajca, saj bo to prepuščeno disciplinski komisiji, ki je za to pristojna. Ta lahko tekmovalca suspendira ali mu naloži denarno kazen, sestavljajo pa jo predsednik SZS, direktor SZS in predsednik panožnega zbora. Dokončno odločitev naj bi sprejela v četrtek, je dodal Jasnič.

Ema Klinec Smučarski skoki Šport Najboljša Slovenka zbolela za covidom-19

Zajc se je v ponedeljek javno opravičil za svojo izjavo, poleg izključitve iz SP pa ga ni niti na seznamu slovenskih tekmovalcev za naslednje tekme svetovnega pokala v Engelbergu. O njegovih prihodnjih nastopih na tekmovanjih bo tako najprej odločala disciplinska komisija, če mu ne naloži suspenza oziroma izključitve, pa bo o ponovnem nastopu 20-letnika odločal še trenerski štab. Skakalce prihodnji teden, 23. decembra, čaka državno prvenstvo v Planici, zatem sledi drugi vrhunec te zime, novoletna turneja.

Jasnič je ob tem dodal: "Mi smo tukaj zato, da omogočimo tekmovalcu, da tekmuje. Zato se tudi trenira. Mislim, da je prav, da Zajcu za tiste stvari, ki jih je naredil, za katere se je zdaj opravičil, disciplinska komisija pove, kakšno težo imajo ti dogodki."

Franci Petek Ljubo Jasnič | Avtor: Profimedia Profimedia

O novem glavnem trenerju je Jasnič pojasnil, da je bil Hrgota edini v igri za selektorsko mesto. O njegovem delu pa je bil že v Planici opravljen razgovor z reprezentanti. Nekdanji skakalec, ki je z mladinsko reprezentanco postal ekipni svetovni prvak v Trbižu leta 2007, istega leta je prvič nastopil tudi v svetovnem pokalu, kjer je nazadnje točke osvojil leta 2014, bo opravljal delo vsaj do konce sezone. Potem se bo odbor odločal, kako naprej, je dodal Jasnič.

Pomagal mu bo pomočnik Jani Grilc, odbor pa bo v prihodnje imenoval še enega pomočnika. Prvi javni nastop novega selektorja čaka v sredo, ko bo pred odhodom v Engelberg na voljo novinarjem.

Glede Bertonclja je Jasnič novinarjem dejal, da je bilo vodstvu težko ob dogodkih v Planici: "Mislim, da je z razumevanjem sprejel odločitev in se umaknil." Ob tem je izrazil obžalovanje glede celotne epizode. "Žal mi je, da smo to doživeli v Planici, meki skokov in poletov. Žal mi je ljudi, ki imajo radi skoke. Žal mi je reprezentantov, žal mi je vseh delavcev, ki so ogromno napora vložili v to, da so, vsaj po mojem, organizirali najboljšo tekmo v življenju," je povedal. Izrazil je zadovoljstvo z nastopom reprezentance na nedeljski ekipni tekmi, ko je zasedla četrto mesto.

Komentarjev 2