Šport > Zimski športi
560 ogledov

Slovenija na domači letalnici ostala brez odličja

Peter Prevc Planica SP v poletih Epa Peter Prevc med poletom v prvi seriji.
Z ekipno tekmo se je v Planici končalo svetovno prvenstvo v poletih.

Na Letalnici bratov Gorišek so ekipni svetovni prvaki v poletih postali Norvežani. Srebro so osvojili Nemci, bron pa Poljaki. Slovenija je na domačem prvenstvu osvojila četrto mesto z velikim zaostankom za prvo trojico. Za Slovenijo so se zvrstile Japonska, Avstrija, Rusija in Finska.

spis skakalci Jaša 13 let SP v poletih Šport Srce parajoč spis trinajstletnega skakalca

Norveški smučarski skakalci so prav z zadnjim poletom Halvorja Egnerja Graneruda z vrha sklatili Nemce in ubranili ekipno zmago na svetovnem prvenstvu v poletih. To je za norveško reprezentanco še peta ekipna zlata kolajna.

Nemški skakalci so bili po zmagoslavju na posamični tekmi z novim svetovnim prvakom Karlom Geigerjem in tretjeuvrščenim Markusom Eisenbichlerjem na dobri poti do prvega ekipnega naslova v zgodovini. Vodili so po prvi seriji in bili pred zadnjo skupino skakalcev še v vodstvu. Za Norvežane je uspešno nastopil svetovni podprvak Granerud, medtem ko prvaku Geigerju v finalu ni uspel takšen polet kot v prvi seriji, tako da so Nemci ostali brez zmage in osvojili še tretje ekipno srebro.

Slovenci, ki so na domačih tleh branili moštveno srebro, so tokrat v postavi Domen Prevc, Peter Prevc, Bor Pavlovčič in Anže Lanišek pokazali drugačen obraz kot minule dni in se skoraj povsem do konca s Poljaki borili celo za bronasto odličje, vendar so bili na koncu prekratki. Planica tako ostaja "zakleta" za Slovence, saj od tu še nimajo kolajne.

Smučarske skakalce prihodnji konec tedna čaka naslednja postojanka svetovnega pokala v švicarskem Engelbergu.

Planica reflektorji SP v poletih | Avtor: Epa Epa

Za Slovenijo je prvi skakal Domen Prevc, ki je v prvi seriji pristal pri 211 metrih, v finalu pa je poletel do 226 m, kar je bila druga daljava te skupine, Slovenija pa je bila četrta za za Norvežani, Nemci in Poljaki.

V drugi skupini je tekmoval slovenski rekorder Peter Prevc, ki se mu sprva na internih kvalifikacijah ni uspelo vrstiti v slovensko reprezentanco za to SP, po incidentu s Timijem Zajcem in dovoljenju Mednarodne smučarske zveze (Fis) pa je prevzel vlogo gasilca požara. Že v prvem nastopu mu je uspel najboljši polet ta teden - 221 metrov -, tudi v finalu je potegnil do 218,5 m in zadržal Slovenijo v boju za stopničke. V vodstvu so bili Nemci pred Norvežani in Poljaki.

Najmlajši član ekipe Bor Pavlovčič, ki prvič nastopa na SP, je v tretji skupini v prvo pristal pri skromnih 200 metrov, v drugo pa je poletel meter dlje. A to je bilo premalo, da bi lahko v domačem taboru še upali na kolajno.

V zadnji skupini je nastopil najmočnejši člen slovenske vrste ta konec tedna Anže Lanišek, ki mu je v prvi seriji uspel izjemen polet do 231 metrov, kar je bila tretja daljava prve serije za Geigerjem in srebrnim s posamične tekme, Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom.

Jelko Gros Iskanje krivca Šport Po Bertonclju Zajc še nad Grosa

SP v poletih (ekipna tekma), izidi:

1. Norveška 1727,7
2. Nemčija 1708,5
3. Poljska 1665,5
4. Slovenija 1609,9 
5. Japonska 1483,5 
6. Avstrija 1422,1 
7. Rusija 1356,3
8. Finska 1284,8 

Komentarjev 1
  • stromar 19:59 13.december 2020.

    Vidiš zajc, da se da. Nič ni kriv trener, vse je v glavi in srčnosti. Samo posle j...... nema k.......

Sorodne novice