Šport > Zimski športi
10701 ogledov

Timi Zajc zaradi napada na trenerja izključen s SP v Planici

Instagram
Smučarska zveza Slovenije (SZS) je sporočila, da je bil slovenski skakalec Timi Zajc zaradi kritik na račun trenerja Gorazda Bertonclja izključen s svetovnega prvenstva v Planici.

"Zjutraj je vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo (Ljubo Jasnič, op.a) na predlog glavnega trenerja slovenske reprezentance v smučarskih skokih (Gorazd Bertoncelj, op. a,) sprejel sklep o izključitvi Timija Zajca, člana A reprezentance iz FIS Svetovnega prvenstva v poletih, ki poteka v Planici," so v sporočilu za javnost zapisali pri SZS.

Razlog za takšno odločitev so komentarji slovenskega skakalca po petkovih prvih dveh serijah SP v poletih, v katerih je Zajc zahteval, da glavni trener Bertoncelj prevzame odgovornost za slabše polete v Planici.

timi zajc Bertoncelj odgovarja Šport Zajc udaril po trenerju: "Hočem, da prevzame odgovornost za slabe skoke!"

 | Avtor: Instagram Instagram
Sklep je bil sprejet na podlagi podpisane pogodbe s športnikom, pravilnikom o pravicah in dolžnostih tekmovalcev, ter disciplinskim pravilnikom Smučarske zveze Slovenije, še pojasnjujejo pri krovni zvezi.

"Timi Zajc je bil o sklepu obveščen takoj po njegovem sprejetju. Za nadaljevanje prvenstva je vodstvo reprezentance zadržalo Petra Prevca in Žigo Jelarja v Kranjski Gori v hotelu Kompas, saj sta želela zeleni mehurček zapustiti ravno danes zjutraj," so dodali.

To pa pomeni, da bo skušala slovenska reprezentanca v mehurčku za nedeljsko ekipno tekmo zadržati Petra Prevca in Žigo Jelarja, ki sta nameravala Planico zapustiti danes zjutraj. Po pogovorih z vodstvom tekmovanja in predstavniki Mednarodne smučarske zveze, obstaja možnost, da enemu izmed dvojice dovolijo nastopiti na nedeljski ekipni tekmi.

Prihodnji teden se bodo sestali pristojni organi panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, ter obravnavali poročilo o petkovem dogodku. O sklepih pa bo javnost obveščena sproti, so še zaključili.

Peter Prevc Zapušča Planico Šport Slovenija na ekipni tekmi brez Petra Prevca, ki predčasno zapušča mehurček

timi zajc | Avtor: Epa Epa
Zajc se na domačem prvenstvu v Planici ni proslavil, saj je bil daleč od poletov, ki so ga v preteklosti že krasili v dolini pod Poncami.

"Žal se je danes vse podrlo. Celo poletje sem treniral, da bi danes letel proti zadnji črti. Mislim, da morajo tukaj veliko odgovornost prevzeti trenerji. Žal moraš pri nas tako delati, kot rečejo, drugače si izključen iz reprezentance. Zato hočem, da tukaj glavni trener prevzame odgovornost za slabe nastope vseh slovenskih skakalce," je po polovici posamičnega tekmovanja zapisal na Instagramu. "Rečem lahko samo hvala lepa in na svidenje," je dodal.

Še pred tem je novinarjem pod Poncami razlagal o svojih težavah na letalnici. "Težko rečem, zakaj ni šlo. Danes nisem bil sposoben leteti daleč in upam, da bomo do sobotnih serij našli rešitev. Za zdaj še ne vem, moram počakati, da mi kdo kaj pove, potem pa bomo videli naprej," je izgubljeno razlagal 20-letni skakalec. "Bil sem premalo odločen. Verjetno je še kakšen drug problem v mojih skokih, formi. Vse se je začelo podirati in očitno nisem dovolj pripravljen za to svetovno prvenstvo."

Gorazd Bertoncelj | Avtor: Profimedia Profimedia
Bertoncelj je v odzivu na očitke enega izmed naših favoritov prvenstva dejal: "Tipičen odgovor tekmovalca, ko malce izgubi občutke. Ni odskakoval z nogami. V četrtek je vsaj malo, tokrat nič. Ko tekmovalec ne odskakuje, je zakrčen v zgornjem delu. Imel je nizko parabolo leta, nič hitrosti ... Kljub dvakrat relativno dobrim pogojem so bili njegovi skoki kratki." Dodal je še, da morajo svoj del odgovornosti prevzeti tudi tekmovalci. "Če se da to popraviti, je odvisno od psihološkega stanja tekmovalca, koliko je pripravljen to spremeniti. Treba si je zaupati in biti odločen. Timiju je to že nekajkrat uspelo. Iz Ruke v Nižnij Tagil je storil pozitiven preobrat, zdaj se mu pa spet ponavlja zgodba. Ko nekaj izgubi, nima več nobenega zaupanja. Rezultat je potem takšen, kot je."

planica | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 13
  • Avatar DagobahCitizen
    DagobahCitizen 11:49 12.december 2020.

    [ Timi Zajc zaradi napada na trenerja izključen s SP v Planici ] Dvoličnost pa taka. Priča smo bili podobni situaciji, ko je zmanjkalo izgovorov, da so krive nove smučke, novi čevlji, pasulj … odletel je pa trener. Verjamem, da ...prikaži več ga bo na zaletišču uspešno zamenjal Ljubo Jasnič, ki ga štejem za glavnega krivca pri zamenjavi najboljšega slovenskega trenerja vseh časov.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 10:57 12.december 2020.

    ta ukrep je popolnoma nesmiselen bolje je zamenjati bertonclja kot pa perspektivnega skakalca Zajca. Očitno je Bertoncelj psihološko popolnoma neprimeren trener. Pravi trener spodbuja tekmovalce ne pa, da jih izključuje. Tudi zveza je reagirala popolnoma neprimerno in v škodo skakalnega športa.

  • suha 10:42 12.december 2020.

    UPAM,DA BO NASLEDNJI IZKLJUČEN BERTONCELJ IN NJEGOVI PODPORNIKI!