Šport > Zimski športi
164 ogledov

Drama na koncu, pol točke odločilo zmagovalca

Karl Geiger Epa
Nemško zmagoslavje v Planici.

V zadnji dve seriji svetovnega prvenstva v poletih je krenilo le 29 skakalcev, edini manjkajoči s pravico nastopa je bil Timi Zajc, ki so ga zaradi kritik, ki jih je na družabnem omrežju namenil slovenskemu trenerskemu štabu, izključili iz reprezentance. Kasneje je Planico zapustil tudi glavni trener Gorazd Bertoncelj, njegovo mesto pa je prevzel dosedanji pomočnik Robert Hrgota.

Velikanski šok Šport Timi Zajc zaradi napada na trenerja izključen s SP v Planici Gorazd Bertoncelj Odstop Šport Razpad slovenske ekipe, po Zajcu mehurček zapustil glavni trener timi zajc Že doma Šport Oglasil se je izključeni Timi Zajc
Timi Zajc Velik spor Šport Zajc: Jaz sem z njimi zaključil, zdaj bomo to reševali z odvetniki

Po štirih serijah, dveh sobotnih, je svetovni prvak posamične tekme postal Nemec Karl Geiger (877,2 točke), potem ko je za zgolj pol točke ugnal Norvežana Halvorja Egnerja Graneruda na drugem mestu. Najboljši domači skakalec je bil z 12. mestom Anže Lanišek (777,2), ki je v finalu za nekaj veselja v slovenskem taboru poletel do 228 metrov.

Geiger, ki je bil v Planici najboljši po vseh treh serijah, je na koncu za las ubranil prednost in Nemčiji prvič po letu 2014 in Severinu Freundu prinesel naslov svetovnega prvaka v poletih. Zmagovalec zadnjih treh zaporednih tekem svetovnega pokala Granerud (876,7 točke) je z najboljšim poletom finala, pristal je pri 243 metrih, prišel povsem blizu naslova, a se je moral na koncu zadovoljiti s srebrno kolajno. Oba skakalca sta napeto čakala na seštevek točk, nato pa je Nemec dvignil roke, Norvežan pa si je v razočaranju potegnil kapo na oči.

Nemški uspeh v Planici je dopolnil Markus Eisenbichler (859,3), ki je dobil dvoboj za bron z Avstrijcem Michaelom Hayböckom (845,1).

Med slovenski skakalci je glede na uvrstitev po prvem dnevu znatno napredoval le Lanišek (777,2). Domžalčan, ki mu je v finalu uspel dober polet, je s 17. napredoval na končno 12. mesto. Bor Pavlovčič (715,5) je bil na koncu 20., Domen Prevc (712,7) pa 21. Uvrstitev s planiške tekme beleži tudi Zajc, čeprav danes ni nastopal, saj za končni rezultat potrebuje dva skoka, kar pomeni, da je bil 30.

V nedeljo na letalnici v Planici sledi še moštvena tekma. V slovensko ekipo je po zeleni luči krovne mednarodne zveze vskočil izkušeni Peter Prevc, ki se bo v lovu na čim boljši dosežek pod Poncami pridružil Lanišku, Pavlovčiču in Domnu Prevcu.

Letošnje SP letalcev bi moralo biti sicer na sporedu že marca, a ga je koronavirusna pandemija preložila na december. Tako je prvenstvo v Planici prvo veliko tekmovanje letošnje zime pred SP v biatlonu (Pokljuka), alpskem (Cortina d'Ampezzo) in nordijskem (Oberstdorf) smučanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice