Šport > Zimski športi
198 ogledov

Ferkova v ospredju, Štuhčeva se je odpovedala finalu

Maruša Ferk Epa Maruša Ferk na slalomski progi.
Alpske smučarke so konec tedna v Crans Montani sklenile s kombinacijo.

Italijanka Federica Brignone je zmagovalka tudi druge alpske kombinacije. V Crans Montani je bila najhitrejša že po prvem delu, superveleslalomu, v finalnem slalomu pa je zlahka ubranila napade izzivalk za peto zmago v tej zimi in 15. v svetovnem pokalu.

Na drugo mesto je s petega po superveleslalomu skočila Avstrijka Franziska Gritsch (+0,92). Tretje mesto je osvojila senzacionalna Čehinja Ester Ledecka (+1,82), ki je enako dobra na deski in na smučeh.

Brignonejeva je v življenjski formi in izvrstna v kombinaciji. Dobila je še četrto kombinacijsko tekmo po vrsti. Devetindvajsetletnica pa je v tej sezoni zmagala na veleslalomih v Courchevelu in Sestrieru, dobila je še superveleslalom v Roza Hutorju.

Brignonejeva je z zmago prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala s skupno 1298 točkami. Z mesta vodilne se je morala posloviti Američanka Mikaela Shiffrin, ki se je po smrti očeta odločila za tekmovalni premor in vse bolj kaže, da bo izpustila sklepni del letošnje sezone svetovnega pokala ter s tem predala tudi boj za krono zime, veliki kristalni globus. Zaostanek Shiffrinove na drugem mestu seštevka po novem znaša 73 točk.

Federica Brignone | Avtor: Epa Epa

Žan Kranjec, Štefan Hadalin Odpoved Šport Hadalin in Kranjec brez tekme, v slovenskem taboru nezadovoljni

Brignonejeva si je pot do nove zmage tlakovala z odlično odpeljanim kombinacijskim superveleslalomom, ko si je pred slalomom priborila 58 stotink sekunde naskoka pred Slovakinjo Petro Vlhovo.

Italijanki, ki je finalni del tekme odprla kot prva, se je v enakem slogu z najhitrejšim časom finala posrečil še slalom. V Crans Montani je tako še četrtič dobila kombinacijsko tekmo, tretjič po vrsti. Zato pa je na slalomski progi odpovedala Vlhova, sicer slalomska specialistka. Nastop na krajših slalomskih smučeh se ji povsem ponesrečil, pripetila se ji je klasična napaka, povozila je količek, kar pomeni, da je ostala brez uvrstitve.

gut-behrami suter Smuk (Ž) Šport Mali globus oddan, Štuhčeva brez presežka

Prvič v tej sezoni sta bili na startu preizkušnje v hitrih disciplinah v svetovnem pokalu dve slovenski predstavnici. S startno številko dve se je na progo pognala Ilka Štuhec, ki je s prednostjo 75 stotink sekunde prehitela Avstrijko Romano Siebenhofer in prevzela vodstvo, ki pa je bilo kratke sape. Prehitelo jo je dvanajst tekmovalk, med njimi tudi druga Slovenka Maruša Ferk. Prvi polčas je končala kot 13. (+1,68).

Štuhčeva, ki je tožila nad slabim počutjem, se je slalomskemu nastopu odpovedala. Zato pa je priložnost na najboljši možni način izkoristila Ferkova, ki je prišla do svojega najboljšega izida sezone ter tretjega najboljšega dosežka v karieri na kombinacijskih tekmah svetovnega pokala.

Gorenjka je bila na startu preizkušnje s številko 29 ter pripravila manjše presenečenje, glede na to, da je v svetovnem pokalu nazadnje v superveleslalomu tekmovala pred dvema letoma, ko je v Crans Montani končala na 42. mestu. Superveleslalomski del kombinacije je končala na devetem mestu (+1,47). Če bi šlo za specialni superveleslalom, bi bilo deveto mesto najboljši dosežek tekmovalke z Blejske Dobrave v tej disciplini v svetovnem pokalu. V kombinaciji superveleslaloma in slaloma, vpisala je peti čas druge vožnje, pa je nedeljsko tekmo končala kot šesta z zaostankom 2,50 sekunde.

Izidi:

 1. Federica Brignone (Ita)       1:56,24
 2. Franziska Gritsch (Avt)       +00,92
 3. Ester Ledecka (Češ)           +01,82
 4. Michelle Gisin (Švi)          +01,93
 5. Wendy Holdener (Švi)          +02,49
 6. Marusa Ferk (Slo)             +02,50
 7. Roni Remme (Kan)              +02,77
 8. Alice Merryweather (ZDA)      +03,24
 9. Rahel Kopp (Švi)              +04,02
 10. Laura Pirovano (Ita)         +04,28
...
- ni nastopila v 2. vožnji, slalomu: Ilka Štuhec (Slo)


Svetovni pokal, skupni seštevek (29/40):
 1. Federica Brignone (Ita)     1298
 2. Mikaela Shiffrin (ZDA)      1225
 3. Petra Vlhova (Slk)          1139
 4. Corinne Suter (Švi)          777
 5. Marta Bassino (Ita)          772
 6. Wendy Holdener (Švi)         762
 7. Lara Gut-Behrami (Švi)       590
 8. Michelle Gisin (Švi)         569
 9. Viktoria Rebensburg (Nem)    556
 10. Sofia Goggia (Ita)          479
...
 23. Meta Hrovat (Slo)           279
 33. Ilka Štuhec (Slo)           207
 45. Tina Robnik (Slo)           130
 54. Ana Bucik (Slo)             113
 76. Maruša Ferk (Slo)            45


Alpska kombinacija (2/3):
 1. Federica Brignone (Ita)       200
 2. Wendy Holdener (Švi)          125
 3. Ester Ledecka (Češ)           100
 4. Franziska Gritsch (Avt)        80
 5. Ramona Siebenhofer (Avt)       64
 6. Marta Bassino (Ita)            60
 7. Roni Remme (Kan)               58
 8. Michelle Gisin (Švi)           50
 9. Nina Ortlieb (Avt)             48
 10. Elena Curtoni (Ita)           45
...
 12. Maruša Ferk (Slo)             40
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.