Šport > Zimski športi
395 ogledov

Olimpijski prvak menja disciplino

Olaf Tufte Profimedia
Olimpijski prvak iz Aten (2004) in Pekinga (2008) je vesla zamenjal za tekaške palice.

Sloviti norveški veslač Olaf Tufte, dvakratni olimpijski prvak v skifu, se je odločil, da bo pri 46 letih starosti prekinil tekmovalno upokojitev in se znova podal na tekmovališča. Vendar pa ne bo več veslal, ampak se bo bo preizkusil v na Norveškem zelo priljubljenem smučarskem teku.

Tufte se je pridružil profesionalni ekipi Kaffebryggeriet ter bo tekmoval v seriji tekaških klasik, s poudarkom na tekaških tekmovanjih na dolge proge v prihajajoči zimski sezoni, poljska tiskovna agencija PAP povzema poročanje norveških novičarskih spletnih portalov.

Sloviti veslač, ki je dobro znan tudi slovenskim ljubiteljem veslanja kot tekmec in prijatelj Iztoka Čopa, se je po 30 letih na najvišji ravni po olimpijskih igrah v Tokiu lani tekmovalno upokojil. A prav dolgo ni zdržal brez tekmovanj.

Tufte je v enojcu osvojil zlato olimpijsko medaljo v Atenah (2004) in Pekingu (2008), v dvojcu pa srebro v Sydneyju (2000) in bron v Riu de Janeiru (2016). Je tudi dvakratni svetovni prvak.

Olaf Tufte | Avtor: Instagram Instagram
"Mislim, da je pred mano še veliko let, navsezadnje sem mlad. Smučarski tek, še najraje smučarski tek na dolge proge, me je že od nekdaj zelo privlačil," je dejal na novinarski konferenci na sedežu glavnega sponzorja profesionalne ekipe.

"Star sem le 46 let in to je najboljša starost za tek na dolge proge," je dejal.

"Mislim, da bo zabavno, ne le smučanje, prepričan sem, da lahko tudi kaj prinesem ekipi," je dejal Tufte, ki želi pustiti pečat v teku in prispevati tudi k razvoju mladih norveških tekaških talentov v ekipi.

Njegov prvi cilj je nastop na sloviti tekaški preizkušnji Vasaloppet. Gre za vsakoletno tekmovanje na dolge proge, ki poteka prvo nedeljo v marcu. Devetdeset kilometrov dolga proga se začne v vasi Berga, južno od Sälena, in konča v mestu Mora. Gre za najstarejšo in najbolj množično tekmovanje v smučarskem teku na svetu.

"Zame je bolj zanimivo trenirati nekaj kot trenirati zgolj za to, da bi se ponašal pred ženo. Vseeno je zadovoljna z mano. Zanimivo bo," je še dejal. Tufte je že večkrat nastopil na tem teku, tudi ko je veslal. Leta 2007 je bil 43.

Sezona klasik v smučarskem teku se bo začela 10. decembra v Bad Gasteinu v Avstriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice