Šport > Zimski športi
395 ogledov

Planica bo gostila svetovno prvenstvo!

Planica 2017 Saša Despot
Planica je dobila prednost pred norveškim Trondheimom.

Planica bo leta 2023 organizirala nordijsko svetovno prvenstvo. Tako so odločili delegati na 51. kongresu Mednarodne smučarske zveze v Grčiji. Planica je v boju za SP premagala norveški Trondheim.

Pred tem je Slovenija s Planico neuspešno skušala priti že do SP v letih 2017, 2019 in 2021. Na kongresu so potrdili še SP v smučarskih poletih 2022 (Vikersund), SP v alpskem smučanju 2023 (Courchevel) ter SP v deskanju in smučanju prostega sloga 2023 (Bakuriani).

Slovenska delegacija v letovišču Costa Navarino na čelu s predsednikom Smučarske zveze Slovenije Enzom Smrekarjem in ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič je kandidaturo, glede katere so sodelovali tudi s Furlanijo-Julijsko krajino ter občinama Trbiž in Beljak, približno 1000 delegatom iz več kot 80 držav predstavila v torek.

V njej sta oba med drugim poudarila lepoto alpske doline, "kjer se Triglavski narodni park stika s sodobnim nordijskim centrom", tradicijo tovrstnih tekmovanj v smučarskih skokih, teku in nordijski kombinaciji v Sloveniji, ustrezno infrastrukturo in tudi Slovenijo kot športni narod.

Nordijski center | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Hvala za zaupanje in glasove. Zahvalil bi se slovenski vladi in celotni planiški ekipi, ki je bila tako vztrajna zadnjih osem let. Naredila je ogromno dela, da smo lahko zdaj tu. Obljubljam vam, ne bomo razočarali, organizirali bomo dogodek, ki si ga boste zapomnili," je takoj po potrditvi Planice povedal Smrekar.

Makovec Brenčičeva je prav tako nagovorila zbrane: "Res je v užitek, da vas bomo lahko pozdravili v Planici, v srcu Slovenije, v enem najsodobnejših smučarskih centrov na svetu. Naredili bomo vse, da vas bomo gostili s srcem. Hvala za zaupanje in vero v nas."

Ob vlogi kandidature s soglasjem države so morali Slovenci mednarodni zvezi plačati 75.000 evrov kotizacije namesto 150.000, ker se je še četrtič potegovala za organizacijo SP. Smrekar je pred časom ocenil, da bo celoten projekt kandidature predvidoma stal še enkrat toliko.

Na kongresu bodo v petek volili tudi člane predsedstva oziroma sveta Fisa, kjer se za nov mandat poteguje Janez Kocijančič, ki je član predsedstva Fisa že od leta 1981.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 19:36 17.maj 2018.

    Takšna evforija me spominja na promocijo Maribora za organizatorja Univerzijade 2013 ! Po prekrokani noči so davkoplačevalci Maribora plačali zapitek vreden nekaj milijonov ?