Šport > Zimski športi
766 ogledov

Nad Planico navdušena tudi legendarna smučarka

Planica 2018 Saša Despot
Meka slovenskega skakalnega športa je navdušila tudi večkratno olimpijsko prvakinjo.

Nekdanja hrvaška alpska smučarka zvezdnica Janica Kostelić, od leta 2016 pa je državna sekretarka za šport v hrvaški vladi, je bila med finalom svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici navdušena tako zaradi poletov kot tudi nad novim nordijskim centrom.

"Bilo je zelo zanimivo, sem prvič v Planici, na televiziji se ne vidi vse skupaj tako dobro. Zelo impresivno je bilo vse skupaj, kot tudi to, da imate v državi 76 skakalnic, kar je 'vau', zato ni čudno, da ste tako dobri v skokih. Poleg tega imate Slovenci pravo športno kulturo, tudi na področju rekreacije, veliko je gibanja družin v naravi, kar pri nas mogoče malo manjka," je povedala Kostelićeva, ki je bila gostja slovenske ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič.

Delegaciji Slovenije in Hrvaške sta v času današnjega obiska 36-letne nekdanje vrhunske smučarke govorili tudi o poglobitvi skupnega sodelovanja. "Želimo obuditi nekaj v preteklosti že delujočih stvari pri izmenjavi izkušenj in strokovnih kadrov ter znanosti v športu. Slovenija že ima izkušnje iz vodenja Evropske unije, mi bomo to opravljali leta 2020, zato so zelo dobrodošle izkušnje, ki ste jih pridobili. Smo v Planici, tako sem videla, kako ste dobro izkoristili evropske sklade za izgradnjo nordijskega centra," je dejala Kostelićeva, ki je po številnih operacijah kolen bogato kariero sklenila aprila 2007.

"Obnovili smo sporazum o sodelovanju na področju športa. Odprli sva teme, ki se tičejo Evropske unije, kako pridobiti še več sredstev za kakovosten razvoj športa in za strokovnjake v športu, govorili tudi o boju proti prepovedanim poživilom in prirejanju izidov. Želimo si dobrega sodelovanja s sosednjimi državami in oživiti tekmovanja mladih na področju Alp in Jadrana. Spodbudili bomo olimpijske komiteje, da bi jih kmalu pripravili," je po pogovorih povedala Maja Makovec Brenčič.

Kostelićeva je v svoji karieri na olimpijskih igrah osvojila štiri zlate in dve srebrni medalji, pet zlatih na svetovnih prvenstvih, v svetovnem pokalu je ob tridesetih zmagah trikrat osvojila velike kristalne globuse. Leta 2006 je postala tretja alpska smučarka za Švedinjo Pernilo Wiberg in Avstrijko Petro Kronberger, ki je zmagala v vseh petih disciplinah svetovnega pokala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.