Šport > Zimski športi
161 ogledov

Pozitivno oceno si zasluži le Fak

Jakov Fak Stanko Gruden/STA
S tekmami v ruskem Tjumenu je konec tedna padel zastor na biatlonsko sezono 2017/18.

Slika slovenskega biatlona še enkrat več potrjuje, da v ekipi z izjemo Jakova Faka že vrsto let zeva vrzel in da ni tekmovalca, ki bi se vsaj približal najboljšim. Na koncu je Fak z olimpijsko medaljo in stopničkami v svetovnem pokalu zadovoljil apetite.

V moški vrsti je kandidat za redne točke, te v biatlonu delijo do 40. mesta, le še 32-letni Klemen Bauer. Ta je pred olimpijsko sezono najavljal, da je storil vse za dobre dosežke, nekajkrat pokazal, da zmore, na koncu pa je bila najboljša uvrstitev eno 10. mesto. Priložnosti za dobro uvrstitev je bilo kar nekaj, a vselej je bil na koncu zgrešen strel ali dva preveč za preboj v vrh.

Pri mladem Mitji Drinovcu, Lenartu Oblaku in Mihi Dovžanu gre za doslej večkrat slišano zgodbo o dozorevanju tekmovalcev, a v zadnjih 15 letih se Bauerju in Faku ni pridružil prav noben reprezentant, ki bi se redno uvrščal v točke.

jakov fak Konec sezone Šport Fak po zadnjem streljanju tretji, nato pa ...

V boju z najboljšimi na svetu je tako osamljen ostal Fak, ki je letos na najboljši možen način potrdil rek, da se za dobrim konjem kadi. Začelo se je pred sezono, ko je časopisne stolpce zapolnil z novico, da se vnovič pripravlja z nekdanjim trenerjem Urošem Velepcem, ki ga je pred leti odgnal iz reprezentance, zdaj pa se je odločil za samostojno pot prav z Velepcem. Prvič po več letih je bil v uvodu v sezono spet zdrav, sledile so presenetljive stopničke na prvih tekmah in dolgo časa je Fak zasedal tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Po manjšem padcu forme je sledila "afera" zastava na olimpijskih igrah v Pyeongchangu, kjer je Fak okusil neokusne komentarje dela slovenske javnosti, ki je predvsem na žaljiv način nasprotovala Fakovi vlogi nosilca slovenske zastave igrah, pri tem pa so mu očitali poreklo s sosednje Hrvaške. Tekmovalec je takoj dobil tudi podporo za vse vrhunske dosežke, podpornike je nato razveselil s srebrno olimpijsko kolajno, potihnili pa so negativni komentarji.

jakov fak Fakov prestop Šport Hrvati: Plačila pod mizo ni bilo

Tik pred koncem sezone so sledili še zapisi v hrvaškem tedniku Nacional, ki je poročal o nepravilnostih in sumu korupcije pri prihodu Faka leta 2010 iz Hrvaške v Slovenijo ter domnevnih 60.000 evrih, ki naj bi jih slovenska stran v gotovini plačala hrvaški za prestop, del denarja pa naj bi poniknil. Gre za novo verzijo stare zgodbe, ki jo hrvaška in slovenska biatlonska srenja vztrajno zanikata.

V nekoliko slabšem zaključku svetovnega pokala je 30-letni biatlonec, ki se bo poleti dokončno preselil v Lesce ter tako blizu treningom na Pokljuki, nato v skupnem seštevku zdrsnil na šesto mesto, a bil s tem dosežkom še vedno najboljši član Smučarske zveze Slovenije v iztekajoči se zimi. Rahla zamera se je v zvezi s tem pojavila na olimpijskih igrah, kjer je Fak v pripravi na sklepni del sezone izpustil štafetno tekmo, zastavljenih ciljev pa na koncu ni dosegel.

jakov fak Fakov prestop Šport "Obtožbe so neresnične"

Ženska vrsta je šok doživela že pred začetkom tekmovanj, ko so v biatlonskih vrstah razkrili prvi doping. Sledil je suspenz najboljše, Teje Gregorin, dobitnice kolajne na SP 2009 v južnokorejskem Pyeongchangu in zadnjih olimpijskih igrah v Sočiju. Brez Gregorinove pa je bila slovenska vrsta nebogljena in uspeh je bila vsaka uvrstitev med najboljših 60. Točke je v sezoni osvojila le Anja Eržen, mlade tekmovalke pa so vsaj zaenkrat daleč od svetovnega srednjega razreda.

Že v torek bo vodstvo reprezentanc dalo oceno minule zime, verjetno pa razkrilo tudi druge podrobnosti. Med drugim še vedno manjka končni razplet dopinške afere z Gregorinovo. Žensko vrsti naj bi zapustila Erženova, ki po nekaterih informacijah končuje športno pot, v zadnjem obdobju pa so se pojavile tudi govorice, da naj bi se ekipi pridružila tekačica Lea Einfalt.

Zanimivo bo videti tudi, ali se iz Ukrajine v Slovenijo vrača Uroš Velepec in kaj to pomeni za zdajšnjega prvega trenerja Tomaša Kosa. Ta je po prepričanju mnogih tisti, ki bi lahko izboljšal dosežke, morda pa bo dobil tudi kakšnega mladega talenta, potem ko sta resno z delom v podmladku začela nekdanja biatlonska olimpijca Janez Marič in Andreja Mali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice